Μενού
  • Α-
  • Α+

Το μεγαλύτερο deal του αιώνα, στο χώρο της τεχνολογίας, είναι αναμφισβήτητα η εξαγορά του Twitter από τον Ελον Μασκ έναντι του ποσού των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επενδυτές ωστόσο, που έχουν επιφυλάξεις για το αν ο Mr. Tesla θα ολοκληρώσει την εξαγορά της Twitter Inc έστειλαν χθες, Τετάρτη, τις μετοχές της εταιρείας που είχαν στην κατοχή τους, στο χαμηλότερο επίπεδο της τιμής τους από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς, πριν από δύο ημέρες.

Οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο Μασκ να μην έχει την απαραίτητη οικονομική ρευστότητα ώστε να χρηματοδοτήσει το ποσό των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρέπει να καταβάλει, ενώ μπορεί να αποφασίσει κατά της πώλησης μερικών μετοχών της στην Tesla Inc, που θα είναι ίσως αναγκαία για να βρει τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Twitter.

Ο ίδιος έχει προηγούμενα υπαναχωρήσει. Νωρίτερα μέσα στο μήνα αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην πάρει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter. Το 2018, ο Μασκ είχε προχωρήσει σε μία ανάρτηση στο Twitter ότι είχε «διασφαλίσει τη χρηματοδότηση» για μία συμφωνία 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων (68,34 δισεκατομμυρίων ευρώ) αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της Tesla, αλλά τελικά δεν προχώρησε με σχετική προσφορά.

Επιπρόσθετα, ο Μασκ θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε περίπτωση αποχώρησής του από τη συμφωνία. Το ποσό αυτό της αποζημίωσης, αποτελεί μόλις ένα μικρό μέρος της περιουσίας του, η οποία εκτιμάται από το Forbes στα 240 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Υπάρχει μεγάλο ποσοστό σοβαρού ρίσκου για το επόμενο εξάμηνο που απαιτείται χρονικά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», δήλωσε ο Κρις Πουλτζ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου (Kellner Capital). Εκπρόσωποι του Μασκ δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού.

Η τιμή των μετοχών του Twitter στη Νέα Υόρκη μειώθηκε κατά 2,1% στα 48,68 δολάρια, μειωμένη αισθητά από την τιμή της συμφωνίας εξαγοράς στα 54,20 δολάρια αφήνοντας μία πιθανότητα 62% για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters. Το ποσοστό αυτό είναι σχετικά χαμηλή πιθανότητα για μία τελική συμφωνία, όπως δηλώνουν επενδυτές, με δεδομένο ότι είναι απίθανο ο Μασκ, που δεν έχει επενδύσει σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα βρεθεί αντιμέτωπος με έρευνα σχετικά με κινήσεις να μονοπωλήσει την αγορά.

Η τιμή των μετοχών της Tesla μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 12% την Τρίτη, καθώς εξαφανίστηκαν 126 δισεκατομμύρια δολάρια από την μετοχική της αξία, μετά από ανησυχίες ότι ο Μασκ θα πρέπει να πωλήσει μετοχές στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, προκειμένου να πληρώσει το ποσό των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Twitter.

Ο Ρόι Μπέχρεν, μέλος της διοίκησης στην επενδυτική εταιρεία Westchester Capital Management που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ότι η αποζημίωση του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων δεν είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσό, ώστε να Μασκ να σκεφτεί δύο φορές την αποχώρησή του από τη συμφωνία.

«Με βάση την καθαρή περιουσία του και το μέγεθος της εξαγοράς, η αποζημίωση είναι μικρότερη από αυτή που θα περίμενε κάποιος», δήλωσε ο Μπέχρεν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA