Μενού
  • Α-
  • Α+

H τεράστια ανάπτυξη του TikTok φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα και στην ενημέρωση, αφού έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ μαρτυρά ότι αρκετοί χρήστες το χρησιμοποιούν και ως βασική πηγή πληροφόρησης για τις εξελίξεις σε όλο τον πλανήτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Pew Research Center ο αριθμός των χρηστών που ενημερώνεται για τις εξελίξεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποκλειστικά από το TikTok έχει τριπλασιαστεί από το 2020 στις ΗΠΑ! Ετσι, σχεδόν το 10% των ενήλικων Αμερικανών παρακολουθεί την ειδησεογραφία μέσω του TikTok και το εντυπωσιακό είναι πως το ποσοστό αυτό στις ηλικίες κάτω των 30 ετών ξεπερνάει το 26%!

Διαβάστε ακόμη: TikTok: Σημαντικές αλλαγές με γνώμονα την ασφάλεια των ανήλικων χρηστών

Το ενδιαφέρον στην έρευνα είναι πως ο κόσμος αξιοποιεί συνειδητά το TikTok για την επικαιρότητα, καθώς θεωρεί πως εκεί υπάρχει μικρότερη χειραγώγηση και πως οι χρήστες ανεβάζουν χωρίς παρωπίδες οτιδήποτε δουν και είναι άξιο αναφοράς. Μάλιστα, την ίδια στιγμή στις άλλες πλατφόρμες, οι χρήστες δηλώνουν πως μπαίνουν ολοένα και λιγότερο για τα νέα. Χαρακτηριστικά, το ποσοστό αυτών που απάντησε πως ενημερώνεται για τα νέα από το Facebook έχει πέσει στο 44% από το 54% του 2020. Την ίδια ώρα, τα ποσοστά του YouTube παραμένουν σταθερά κοντά στο 33%.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως πλέον οι παραδοσιακές πλατφόρμες έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από το TikTok, το οποίο δεν απευθύνεται μόνο σε νεαρούς που θέλουν να δουν κάποιον να χορεύει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 9μηνο με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκατοντάδες Ουκρανοί influencers έχουν χρησιμοποιήσει το TikTok για να μεταφέρουν εικόνες από τις πόλεις, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια views. Ακόμη και σε πιο… ανάλαφρα ζητήματα όπως το διαζύγιο του Τζόνι Ντεπ με την Άμπερ Χερντ, αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν ζωντανή αναμετάδοση μέσα από το TikTok.

Πολλοί πλέον εκφράζουν ανησυχίες το πως θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα fake news και στο TikTok, ειδικά με τις εκλογές να πλησιάζουν τους επόμενους μήνες σε αρκετές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης.