Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα περάσει τουλάχιστον τις επόμενες 72 ώρες σε ξενοδοχείο της Μελβούρνης, προτού διεξαχθεί τη Δευτέρα η επόμενη ακρόαση στην έφεσή του, για την ανατροπή της απαγόρευσης εισόδου στην Αυστραλία. Ο Σέρβος κρατείται σε δωμάτιο ξενοδοχείου, 5 χλμ. βόρεια του Melbourne Park, αφού οι αρχές ακύρωσαν τη βίζα του όταν έφτασε στην Αυστραλία αργά την Τετάρτη. Σε ακρόαση σήμερα, εκπρόσωποι του Σέρβου πρωταθλητή και του Υπουργού Μετανάστευσης συμφώνησαν ότι δεν θα γίνει καμία κίνηση για την απέλαση του 20 φορές νικητή Grand Slam πριν από την ακρόαση της Δευτέρας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Η ακρόαση θα γίνει μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του Australian Open του 2022, ενός τουρνουά στο οποίο ο Τζόκοβιτς έχει κατακτήσει εννέα φορές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Ο δικαστής Άντονι Κέλι ρώτησε τους δικηγόρους του Τζόκοβιτς πότε θα ξεκινήσει το Australian Open και πότε έχει προγραμματιστεί να παίξει τον πρώτο του αγώνα, λέγοντας ότι ήταν ανοιχτός στο να δώσει στοιχεία ο Τζόκοβιτς από απόσταση, αλλά προειδοποίησε επίσης ότι δεν θα επηρεαστεί από μια προτίμηση της ομοσπονδίας τένις της Αυστραλίας να επιλυθεί το θέμα μέχρι την Τρίτη.

Ο Νικ Γουντ, ο οποίος εκπροσωπεί τον Τζόκοβιτς, είπε ότι ήταν διαθέσιμος για να συζητήσει την κατάσταση του πελάτη του με τις αρχές, σημειώνοντας ότι η επίλυση του ζητήματος της βίζας ήταν κρίσιμη. «Καθώς κάθομαι εδώ, η απουσία βίζας, εάν η απόφαση ακύρωσης είναι έγκυρη, είναι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον κ. Τζόκοβιτς να αγωνιστεί στο τουρνουά», είπε ο Γουντ. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Τζόκοβιτς μπήκε σε καραντίνα σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Αδελαΐδα και μπόρεσε να προπονηθεί στο διάσημο τένις-κλαμπ Memorial Drive κατά τη διάρκεια της απομόνωσής του.

Αντίθετα, το ξενοδοχείο όπου κρατείται τώρα ο 34χρονος, ακριβώς βόρεια της κεντρικής επιχειρηματικής περιοχής της Μελβούρνης, υπάρχουν λίγα αντικείμενα πολυτελείας και «φιλοξενεί» ανθρώπους που βρίσκονται υπό κράτηση. Υποστηρικτές του Τζόκοβιτς, Σέρβοι που βρίσκονται στη Μελβούρνη, βρέθηκαν σήμερα έξω από το ξενοδοχείο και ένωσαν τις φωνές τους με υποστηρικτές προσφύγων διαμαρτυρόμενοι για την παρατεταμένη κράτηση άλλων που κρατούνται εκεί, ζητώντας την απελευθέρωση του Σέρβου πρωταθλητή.

Ναδάλ:«Λυπάμαι για τον Τζόκοβιτς αλλά ήξερε»

Την ίδια ώρα πολλοί είναι οι γνωστοί τενίστες που τάσσονται κατά της κίνησης Τζόκοβιτς να μεταβεί στην Αυστραλία αν και παραμένει ανεμβολίαστος. Ο Ράφα Ναδάλ, από την πλευρά του, είπε ότι λυπάται που δεν επιτράπηκε στον Νόβακ Τζόκοβιτς να εισέλθει στην Αυστραλία, αλλά πρόσθεσε ότι ο Σέρβος γνώριζε εδώ και μήνες ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα εάν έφτανε χωρίς να έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19. Ο 34χρονος Σέρβος, νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, θα παραμείνει έως τη Δευτέρα σε ξενοδοχείο σε καραντίνα στη Μεβούρνη, μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή του κατά της απέλασής του από την Αυστραλία, εν μέσω θύελλας διαμαρτυριών για την απόφαση να του χορηγηθεί ιατρική εξαίρεση για να παίξει στο Australian Open.

«Φυσικά δεν μου αρέσει η κατάσταση που συμβαίνει», είπε ο Ναδάλ στους δημοσιογράφους μετά τη νίκη του στον αγώνα του στο τουρνουά Melbourne Summer Set ATP 250. «Κατά κάποιον τρόπο τον λυπάμαι. Ταυτόχρονα, όμως, γνώριζε τις συνθήκες πριν από πολλούς μήνες, οπότε πήρε τη δική του απόφαση», είπε ο 35χρονος Ναδάλ , ο οποίος βρέθηκε θετικός στην Covid-19 τον περασμένο μήνα αφού έπαιξε σε τουρνουά στο Άμπου Ντάμπι. Ο Ισπανός είπε ότι έζησε «πολύ δύσκολες» λίγες μέρες.

Ο Τζόκοβιτς, ο οποίος επέκρινε δημόσια τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αρνήθηκε να αποκαλύψει το καθεστώς εμβολιασμού του και είπε ότι του χορηγήθηκε ιατρική εξαίρεση για να αγωνιστεί στην Αυστραλία. Ο Ναδάλ είπε ότι αυτό που συμβαίνει δεν ήταν καλό για κανέναν. «Φαίνεται μια δύσκολη κατάσταση», είπε ο Ναδάλ. «Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι εδώ στην Αυστραλία να απογοητεύονται πολύ με την υπόθεση επειδή έχουν περάσει από πολλά πολύ σκληρά lockdown. Πιστεύω σε αυτό που λένε οι επιστήμονες, και αν λένε ότι πρέπει να εμβολιαστούμε, πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο».

Ο Ματέο Μπερετίνι, νο 7 στον κόσμο, ο οποίος έχασε από τον Τζόκοβιτς στον περσινό τελικό του Wimbledon, είπε επίσης: «Νομίζω ότι δεν είναι ωραίο να είσαι, δεν ξέρω, πόσες ώρες ήταν εκεί (στο αεροδρόμιο)», τόνισε ο Ιταλός. «Αλλά την ίδια στιγμή, μπορώ να καταλάβω γιατί οι Αυστραλοί προφανώς αισθάνονται όπως αισθάνονται».

Στα... μαχαίρια Σερβία - Αυστραλία

Ο εγκλεισμός του Σέρβου σταρ του τένις αρχικά στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης και στη συνέχεια στο ξενοδοχείο, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται, προκάλεσε την ογή της κυβέρνησης στο Βελιγράδι, με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας να προσπαθεί επανειλημμένα να έρθει σε επαφή με τον Αυστραλό ομόλογό του, χωρίς αποτέλεσμα όμως καθώς η νύχτα στην Αυστραλία είχε «παγώσει» όλες τις εξελίξεις. Ετσι κάλεσε εσπευσμένα τον πρέσβη της Αυστραλίας σε έκτακτη συνάντηση, ώστε να υπάρξει ενεργοποίηση όλων των φορέων με στόχο την άμεση απελευθέρωση του Τζόκοβιτς. Μέχρι και ο πρόεδρος της Σερβίας ανέλαβε δράση, την ώρα που υπήρχαν φυσικά και αντίθετες φωνές σαν αυτή του Νέναντ Τσάνακ που χαρακτήρισε τον Νόλε «ανεμβολίαστο γαϊδούρι».

Τελικά, τις πρώτες πρωινές ώρες στην Μελβούρνη αποφασίστηκε να ακυρωθεί η visa του Τζόκοβιτς, για την ακρίβεια να μην του χορηγηθεί τέτοια, με τις αρχές να του ζητούν να αναχωρήσει με την πρώτη πτήση από την χώρα επειδή δεν ήταν σε θέση να προσφέρει τα απαραίτητα έγγραφα για να δικαιολογήσει την ιατρική εξαίρεση που του χορηγήθηκε. Κοινώς, ο Σέρβος απελάθηκε, με τους δικηγόρους του να καταθέτουν έφεση σε μια ύστατη προσπάθεια να τον κρατήσουν στην Αυστραλία για να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open.

Κι ενώ οι κυβερνήσεις των δύο χωρών βρίσκονταν σε μια έστω υποτυπώδη επικοινωνία, τα ΜΜΕ στη Σερβία εξαπέλυσαν σκληρές επιθέσεις προς την Αυστραλία. Η Kurir ήταν το μέσο που επιτέθηκε με σφοδρότητα σε όσους βρέθηκαν απέναντι στον Τζόκοβιτς, με μερικούς τίτλους που ξεχείλιζαν από οργή και ακραία συναισθήματα. «Αυτός είναι ο άνθρωπος που απέλασε τον Νόβακ. Το έκανε γιατί μαζεύει ψήφους» έγραψε για τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, λίγη ώρα μετά από άλλο κείμενο που είχε τίτλο: «ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ! Ο Νόβακ σας έστειλε πριν από δύο χρόνια βοήθεια όταν καιγόσασταν και τώρα τον βάζετε να ζήσει αυτή την κόλαση».

Ο Σέρτζαν Τζόκοβιτς, ο πατέρας του Νόλε, έζησε από κοντά την υπόθεση και η πρώτη του αντίδραση μετά από την απέλαση του γιου του ήταν να ζητήσει από τον κόσμο της χώρας του να βγει στους δρόμους για να ετοιμάσει υποδοχή ήρωα στον αθλητή-σύμβολο της Σερβίας, ενώ άλλα Μέσα υποστήριζαν πως «αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού».

Εντονες αντιδράσεις στη Σερβία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς από την Αυστραλία πραγματοποιήθηκε, σήμερα, νωρίς το απόγευμα, στο Βελιγράδι. Την συγκέντρωση οργάνωσε η οικογένεια του Σέρβου αντισφαιριστή. Στην Σερβία αποδίδεται πολιτική διάσταση στην υπόθεση απέλασης του Νόβακ Τζόκοβιτς από την Αυστραλία.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με τον Νόβακ Τζόκοβιτς και εκτίμησε ότι η πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας χρησιμοποιεί το γεγονός για πολιτικούς σκοπούς. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι η σερβική κυβέρνηση ζήτησε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να δοθεί η δυνατότητα στον Τζόκοβιτς να μείνει στο σπίτι που νοικιάζει στην Μελβούρνη ώστε να μπορεί να προπονείται μέχρι την Δευτέρα που θα εκδοθεί η απόφαση της έφεσης που άσκησε για την απέλασή του. «Ζητήσαμε να μην διαμένει ο Τζόκοβιτς στο κακόφημο ξενοδοχείο παράνομων μεταναστών αλλά να του επιτραπεί να μείνει στο σπίτι που νοικιάζει» δήλωσε ο Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας άφησε αιχμές για συντονισμένη προσπάθεια αποκλεισμού του Τζόκοβιτς από το τουρνουά του τένις στην Αυστραλία. «Όποιον δεν μπορείτε να νικήσετε στο γήπεδο τότε προσπαθείτε να τον εμποδίσετε να συμμετάσχει με διάφορους τρόπους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς. Κάποιοι πολιτικοί του κυβερνώντος κόμματος στη Σερβία κάλεσαν τον κόσμο σε διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Αυστραλίας στο Βελιγράδι. Κάτι που δεν συνέβη μέχρι στιγμής. Στην κοινή γνώμη στην Σερβία εκδηλώνεται έντονη δυσαρέσκεια για την άρνηση των συνοριακών αρχών της Αυστραλίας να επιτρέψουν την είσοδο του Νόβακ Τζόκοβιτς στη χώρα. Στα ΜΜΕ γίνεται λόγος για προσπάθεια αποκλεισμού του από το τουρνουά τένις με «δόλια» μέσα.

Η οικογένεια του Τζόκοβιτς έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι όπου χαρακτηρίστηκε «αιχμαλωσία» την κράτηση του Νόβακ Τζόκοβιτς στο ξενοδοχείο παράνομων μεταναστών στη Μελβούρνη. Ο πατέρας του Νόβακ, Σέρτζαν Τζόκοβιτς υποστήριξε ότι οι συνοριακές αρχές συμπεριφέρονται στο γιο του σαν «κοινό εγκληματία» ενώ χαρακτήρισε «σοβινιστική» την κυβέρνηση της Αυστραλίας. Ο Σέρτζαν Τζόκοβιτς κάλεσε τους πολίτες να επιφυλάξουν υποδοχή ήρωα στον Νόβακ Τζόκοβιτς όταν θα επιστρέψει στο Βελιγράδι.

To χρονικό του θρίλερ

Ολα ξεκίνησαν μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εξαίρεση που πήρε ο Νόβακ Τζόκοβιτς από τους διοργανωτές του Australian Open για ιατρικούς λόγους καθώς δεν είναι εμβολιασμένος κατά του κορονοϊού. Οι αρχές της χώρας δεν ενέκριναν την βίζα του και τον κράτησαν καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης!

Μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης τον σταμάτησαν οι άνθρωποι ασφαλείας μη επιτρέποντάς του να εισέλθει στη χώρα! Άμεσα η συνοριακή αρχή επικοινώνησε με την κυβέρνηση της Βικτώρια για το αν εγκρίνεται η είσοδός του στην Αυστραλία, κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό.

Η αναπληρώτρια υπουργός αθλητισμού της χώρας, Γιάλα Πάλφορντ, τόνισε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μάς ρώτησε αν θα υποστηρίξουμε την αίτηση της βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς για την είσοδό του στην Αυστραλία. Δεν θα παρέχουμε στον Νόβακ Τζόκοβιτς μια ατομική αίτηση visa για να συμμετάσχει στο Grand Slam του Australian Open το 2022. Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι σε δυο σημεία: οι εγκρίσεις για βίζα είναι θέμα της κυβέρνησης και οι ιατρικές εξαιρέσεις θέμα των γιατρών».

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Τζόκοβιτς ήταν εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο, όπου φυλασσόταν από δύο φύλακες σε δωμάτιο απομόνωσης, ενώ κλήθηκε να απαντήσει και στις ερωτήσεις των ανθρώπων της συνοριακής αρχής σχετικά με την ιατρική εξαίρεση που πήρε για να ταξιδέψει όντας ανεμβολίαστος. Σημειωτέον ότι η Αυστραλία δεν επιτρέπει την είσοδο στη χώρα ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA