Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί οι περισσότεροι να μην γνώριζαν το Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, ωστόσο η αλήθεια είναι πως το Χόλιγουντ έχει εξοικειωθεί εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια με τη συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή. Αν και στο παρελθόν είχαν κυκλοφορήσει αρκετές σειρές και ταινίες, οι οποίες ασχολήθηκαν με το σύνδρομο, ουσιαστικά το κοινό έμαθε καλύτερα τι σημαίνει το Μινχάουζεν μέσα από τη σειρά The Act, που έκανε πρεμιέρα στο Hulu τον Μάρτιο του 2019. 

Βλέποντας την μεγάλη απήχηση που είχε η μίνι σειρά, η γνωστή αμερικανική εταιρεία παραγωγής, LionsGate Films, έβαλε μπροστά για την επόμενη χρονιά τη δημιουργία μιας ταινίας, η οποία θα βασιζόταν ακριβώς πάνω στη «αρρωστημένη» σχέση μιας μάνας με το παιδί της. Το «Run» με πρωταγωνίστρια τη Σάρα Πόλσον (μητέρα) και την Κίρα Άλλεν (κόρη) επρόκειτο να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 8 Μαρτίου του 2020. 

Διαβάστε ακόμη: Stranger Things: Έρχεται το επικό φινάλε της σειράς του Netflix - Πότε θα ανέβει στην πλατφόρμα

Η ημέρα που επιλέχθηκε τότε δεν ήταν τυχαία. Σκοπός της παραγωγής ήταν να προβληθεί λίγο πριν τη γιορτή της μητέρας, μιας και το σενάριο της ταινίας θα «στοίχειωνε» τη σχέση μάνας και παιδιού. Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας μητέρας, της Diane και της κόρης της, Chloe. Η κόρη πάσχει από διάφορες ασθένειες, ενώ είναι καθηλωμένη σε ένα καροτσάκι και έχει ανάγκη από τη φροντίδα της μητέρας της. Ωστόσο, όταν μαθαίνει για ένα νέο χάπι, το οποίο προσθέτει η μητέρα στην αγωγή της, η Chloe ξεκινάει να ανακαλύπτει μια σειρά από μυστικά, βγαλμένα από τον χειρότερο εφιάλτη της.

Τελικά η πανδημία του κορονοϊού ανέτρεψε τα σχέδια της LionsGate Films, ωστόσο, μπήκε στη μέση το Hulu, το οποίο αγόρασε τα δικαιώματα και διέθεσε την ταινία στους συνδρομητές του στις 20 Νοεμβρίου του 2020. Αυτό που έγινε λίγες ημέρες αργότερα δεν θα μπορούσε να το φανταστεί ούτε ο πιο αισιόδοξος εργαζόμενος στο Hulu. Το «Run» έσπασε κάθε ρεκόρ, καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές και έγινε η πιο προβεβλημένη ταινία στην ιστορία της πλατφόρμας. 

Κάπου εκεί μπήκε εμφανίστηκε και το Netflix και αγόρασε για μερικούς μόνο μήνες τα δικαιώματα της ταινίας, προωθώντας τη σε όλο τον κόσμο. Κάπως έτσι, το Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου άρχισε να γίνεται αρκετά γνωστό. Σε αυτή τη διαταραχή, ένας φροντιστής προκαλεί τεχνητά μία ασθένεια ή τραυματισμό σε άτομο που φροντίζει, όπως ένα παιδί, έναν ηλικιωμένο ή ένα άτομο με αναπηρία. 

Μελέτη του 2017 μάλιστα, έδειξε πως κατά 95% των περιπτώσεων αφορά μητέρες, οι οποίες κακοποιούν τα παιδιά τους. Η συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή είναι δύσκολο να διαγνωστεί, ενώ οι τρόποι που μπορεί ένας θύτης να οδηγήσει το θύμα του στο θάνατο ποικίλλουν (από δηλητηρίαση και αιμορραγία, μέχρι ασφυξία). Όπως και να 'χει, τα σενάρια ταινιών ή σειρών που αφορούν το Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου φαίνεται πως προκαλούν το ενδιαφέρον του κόσμου το τελευταίο διάστημα, κάτι που φυσικά δεν περνάει απαρατήρητο από τις εταιρείας παραγωγής του Χόλιγουντ. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA