Μενού
kalogeroi
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Χρήστος Χωμενίδης με άρθρο του στα Νέα, αναφέρθηκε σε «ντελικάτους» και «αρωματισμένους» καλόγερους. Η εικόνα φάνηκε ίσως λίγο αλλόκοτη και ασύμβατη με τα ιδεώδη της ασκητικής ζωής. Μπορούν όντως οι καλόγεροι του Αγίου Όρους να πλένονται και να αρωματίζονται;

Το ερευνητικό μπλογκ XYZ Contagion τοποθετήθηκε:

«Οι καλόγεροι, πλην ελαχίστων που θα εξηγήσουμε, δεν πλένονται. Εκτός κι αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που να το υπαγορεύει. Οι λόγοι είναι πολύ απλοί: Δεν πρέπει να είναι ελκυστικοί και ερωτεύσιμοι. Και όταν μιλάμε για «έλξη και έρωτα» στους καλόγερους, εννοούμε ασφαλώς, με το ίδιο φύλο. Η «αλουσιά» είναι χάρισμα και ανώτατη μορφή καλογερικής. Υπάρχουν μαρτυρίες για καλόγερους στις σκήτες και σε απομονωμένα κονάκια, των οποίων τα εσώρουχα ήταν μαύρα. Όχι μόνο δεν τα έβγαζαν ποτέ, αλλά ακριβώς επειδή δεν πλένονταν, γέμιζαν ψείρες, ακάρεα, κατσαρίδες και διάφορα άλλα έντομα τα οποία καλοπερνούσαν στην επιδερμίδα τους, που γέμιζε πληγές,  νεκρούς ιστούς και έκαναν ολόκληρες αποικίες εκεί, και εκείνοι τα σκότωναν με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, με αποτέλεσμα να βάφεται σιγά-σιγά μαύρο το φανελάκι, από το αίμα των εντόμων και από τα έντομα τα ίδια».

To blog τοποθετήθηκε και για το ζήτημα της σαρκικής αμαρτίας και της εξομολόγησης. Επίσης, αναφέρεται σε εκείνους που έχουν εργαστεί ως γιατροί, δικηγόροι, ακαδημαϊκοί και μετά επιχείρησαν να μονάσουν. Φαίνεται πως όσοι προέρχονται από ανώτατα κοινωνικά στρώματα, είναι εκείνοι που συναναστρέφονται κοσμικούς, και προσέχουν την υγιεινή τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.