Η χώρα των 273 εκατομμυρίων κατοίκων ξεκίνησε από άτομα ηλικίας 18 έως 59 ετών, δηλαδή τον ενεργό πληθυσμό. Οι νοσηλευτές έχουν επίσης προτεραιότητα, ενώ ακολουθούν δάσκαλοι, αστυνομικοί, αξιωματούχοι διοίκησης και στρατιώτες. Εν συνεχεία, εμβολιάζονται όσοι εργάζονται.
Ένας λόγος για τη ριζικά διαφορετική στρατηγική της κυβέρνησης στην Τζακάρτα οφείλεται στο γεγονός ότι η Ινδονησία είναι η πρώτη χώρα εκτός της Κίνας που χρησιμοποιεί το εμβόλιο Coronavac" από την κινεζική εταιρεία Sinovac.
Οι υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν χορηγήσει επείγουσα έγκριση για το εμβόλιο. Ωστόσο, επειδή οι πιθανές παρενέργειες στους ηλικιωμένους εξακολουθούν να είναι ελάχιστα ερευνημένες, η πιο ισχυρή πληθυσμιακή ομάδα πρέπει να έρθει πρώτη. Εάν συμβεί η επιθυμητή προστασία εμβολιασμού, σύμφωνα με το επιχείρημα, αυτό συμβάλλει έμμεσα στην προστασία της πληθυσμιακής ομάδας 60+, η οποία στην Ινδονησία αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 10% του πληθυσμού.
Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της αλήθειας. Μετά την πτώση της οικονομικής παραγωγής περίπου κατά 2%, η κυβέρνηση δίνει ανοιχτά προτεραιότητα στους εργαζόμενους. Η Φαϊζάλ Χαστιάντι, οικονομολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου, επιμένει ότι η οικονομία, ο τουρισμός και η κατανάλωση εντείνονται και ότι η στρατηγική εμβολιασμού «θα φέρει εκατομμύρια Ινδονήσιους πίσω στην εργασία.»
Η δημόσια υγεία και η οικονομία είναι, σε αντίθεση με αυτό που συχνά απεικονίζεται, «όχι μια αντίφαση», εξήγησε η επιστήμονας σε συνέντευξή της στο «Al-Jazeera». «Κάποιοι λένε ότι εάν προωθήσετε τη δημόσια υγεία, η οικονομία θα υποφέρει και αντίστροφα. Αλλά δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη δημόσια υγεία εάν δεν αναζωογονήσουμε την οικονομία. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει και τα δύο.»
Οι αμφιβολίες και η κριτική της στρατηγικής εμβολιασμού (στόχος: 181,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε 15 μήνες) αφθονούν, όπως παντού. Κυρίως όταν συνδυάζεται με τον φόβο ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι μεταδοτικοί, αλλά απρόσεκτοι, και έτσι να αποτελέσουν κίνδυνο για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι (πρέπει) να παραμείνουν στο σπίτι ως επί το πλείστον. Αντί να μειωθεί το ποσοστό θνησιμότητας, η εκστρατεία εμβολιασμού θα μπορούσε ακόμη και να την αυξήσει.
Η οικονομική ανάκαμψη στην περίπτωση αυτή θα πληρωθεί με ανθρώπινες ζωές. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 850.000 λοιμώξεις από κορονοϊό και 25.000 θάνατοι στην Ινδονησία.
Είτε έτσι είτε αλλιώς: επιστήμονες από όλο τον κόσμο προσβλέπουν στην ειδική στρατηγική της Ινδονησίας, αναμένοντας σημαντικές πληροφορίες για την πανδημική έρευνα. Η επιτυχία και η αποτυχία των αντίστοιχων στρατηγικών εμβολιασμού μπορεί να αξιολογηθεί μόνο εκ των υστέρων.
Πηγή: Bild
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.