Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μετάλλαξη Δέλτα ή αλλιώς η ινδική παραλλαγή του κορονοϊού, είναι όπως φαίνεται ο νέος εφιάλτης για τους επιστήμονες, καθώς όλο και περισσότερο οι έρευνες επιβεβαιώνουν την ραγδαία εξάπλωσή της. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ανακοίνωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα, θα αποτελεί το 70% των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ευρώπη στις αρχές Αυγούστου και το 90% έως το τέλος του Αυγούστου.

Σύμφωνα με το ECDC η παραλλαγή Δέλτα είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Αλφα («βρετανική») και φαίνεται να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας. Στην συγκεκριμένη μετάλλαξη αναφέρθηκε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Εξήγησε ότι οι λοιμώξεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο μη εμβολιασμένους και κυρίως  νέους που έχουν έντονες κοινωνικές δραστηριότητες. Τόνισε ότι σύμφωνα με τις μελέτες η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δέλτα θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης. Θα πρέπει, τόνισε να επισπεύσουμε το ραντεβού μας με το εμβόλιο και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στην τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας.  

Η μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα αρχικά συνδέθηκε με την εκρηκτική αύξηση της επιδημίας στην Ινδίας και στη συνέχεια με την επιδημική αύξηση  στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντός των τελευταίων τριών εβδομάδων, την αύξηση των κρουσμάτων στην Πορτογαλία τις τελευταίες 10 ημέρες αλλά και με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ από τον Απρίλιο.

Όπως δήλωσε η διευθύντρια του ECDC Δρ Αντρέα 'Αμον, «δυστυχώς τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η Δέλτα μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν κάνει μόνο μία δόση των υπαρχόντων σήμερα εμβολίων. Είναι πολύ πιθανό ότι η εν λόγω παραλλαγή θα κυκλοφορεί εκτεταμένα στη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως μεταξύ των νέων που δεν περιλαμβάνονται στον εμβολιασμό. Αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τους πιο ευπαθείς ανθρώπους να μολυνθούν και να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν, αν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως».

Άντονι Φάουτσι: Η μετάλλαξη Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή

Ως μεγαλύτερη απειλή στην προσπάθεια των ΗΠΑ να εξαλείψουν την λοίμωξη COVID-19 χαρακτήρισε την μετάλλαξη Δέλτα, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δρ Άντονι Φάουτσι. 

«Η μεταδοτικότητα είναι αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερη» στην παραλλαγή Δέλτα από το αρχικό στέλεχος, δήλωσε ο δρ Φάουτσι προσθέτοντας ότι «αυτή συνδέεται με αυξημένη σοβαρότητα της νόσου». 

Ο δρ. Φάουτσι τόνισε ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου Pfizer/BioNTech, είναι αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής του κορονοϊού. «Έχουμε τα εργαλεία, οπότε ας τα χρησιμοποιήσουμε και να κατατροπώσουμε το ξέσπασμα», ανέφερε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA