Μενού
  • Α-
  • Α+

Σαρωτική είναι η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Χθες, Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 35.580 κρούσματα, καταρρίπτοντας άλλο ένα ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, αλλά και εγείροντας πλέον σοβαρή ανησυχία για το σύστημα υγείας.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον - Μαγιορκίνης: Πολλαπλάσιος ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους

Όπως έχει δηλώσει ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, «σύμφωνα με τα μοντέλα. τα 35.000 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, μπορούν να δώσουν στο σύστημα Υγείας  όση πίεση δίνουν τα 7.000 κρούσματα της Δέλτα». Σημειώνεται ότι σε επίπεδα των 7.000 κρουσμάτων βρισκόταν η χώρα εντός του Νοεμβρίου.

Η παραλλαγή Όμικρον έχει δείξει ότι προκαλεί ηπιότερη νόσηση, ενώ φαίνεται ότι μπορεί να έχει και μικρότερης διάρκειας νοσηλείες. Σύμφωνα με μελέτη του Imperial College του Λονδίνου (ICL), σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα, όσοι μολύνονται από την Όμικρον διατρέχουν 15-20% μικρότερο κίνδυνο να καταλήξουν στην εντατική και 40% μικρότερο κίνδυνο να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, η ανησυχία για την πίεση που μπορεί να προκαλέσει στο σύστημα Υγείας, ως αποτέλεσμα του τεράστιου αριθμού των κρουσμάτων, παραμένει. Κυρίως δε καθότι το ΕΣΥ, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, δεν έχει αποσυμπιεστεί από τα περιστατικά που νοσούν με το στέλεχος Δέλτα, ενώ επιπλέον μεγάλο ποσοστό των πολιτών άνω των 60 ετών  δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι της Covid-19, παρότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία κορονοϊoύ την Πέμπτη (30/12), 380.000 πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση, ενώ ακόμα 100.000, παρόλο που έχουν κλείσει περισσότερους από έξι μήνες από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού τους, δεν έχουν λάβει την αναμνηστική δόση. Ωστόσο, τουλάχιστον οι 6 στους 10 την έχουν ήδη προγραμματίσει. 

«Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ μονόδρομο και ότι όλοι όσο εμφανίζουν κινητικότητα και δεν είναι κλεισμένοι, απομονωμένοι στο σπίτι τους, εάν είναι ανεμβολίαστοι, έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλήσουν με τη μεταδοτικότητα που βλέπουμε της Όμικρον», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ανεβαίνει η κίνηση στα νοσοκομεία

Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν στην επικράτεια 160% περισσότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται υπερπενταπλάσιος αριθμός διαγνώσεων από τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας.

Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή, με κάποιες τάσεις σταθεροποίησης, ίσως και μια ήπια επιδείνωση. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 στα νοσοκομεία, ενώ είχε μία καθοδική πορεία τις προηγούμενες εβδομάδες, έδειξε για πρώτη φορά μικρή επιδείνωση, της τάξης του 6%. Το ισοζύγιο εισιτηρίων- εξιτηρίων, το οποίο αποτελεί το βασικό κριτήριο στη λήψη των αποφάσεων,  υπερέβη τη μονάδα, φτάνοντας κοντά στο 1,2. 

Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μέχρι την Τετάρτη έδειξε μείωση περίπου 4%, ενώ ο αριθμός των θανάτων εμφάνισε επίσης μείωση της τάξης του 11%. «Τα στοιχεία πλέον συγκλίνουν ότι το στέλεχος Όμικρον σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά αναλογικά οι συμπολίτες μας που θα χρειαστούν νοσηλεία ή θα καταλήξουν θα είναι λιγότεροι από τα άλλα κύματα», ανέφερε  ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «όσο καλό και αν ακούγεται αυτό το στοιχείο για την δημόσια υγεία, δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει άκακος». 

«Οι συμπολίτες μας, που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία, που είναι πολλαπλάσιος από όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και υπερπολλαπλάσιος από όσους έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση. 

Η δε πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με τον ιό θα είναι υπερπολλαπλάσια τους ερχόμενους μήνες και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να κλείσουν ραντεβού για πρώτη δόση, άμεσα, όπου το σύστημα των ραντεβού τους υποδέχεται κατά προτεραιότητα», εξήγησε ο καθηγητής. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στην Ελλάδα πλήρως εμβολιασμένο είναι το 64,3% του πληθυσμού, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 67,8%. Το ποσοστό των πολιτών που έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση ανέρχεται στο 68,6%, με 72,2% τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, την ενισχυτική δόση έχουν κάνει άνω του 75% των πολιτών που τη δικαιούνται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA