Μενού
  • Α-
  • Α+

Αύξηση στα περιστατικά ηπατίτιδας στα παιδιά καταγράφουν οι επιστήμονες παγκοσμίως με την ανησυχία να μεγαλώνει. Η χώρα μας βρίσκεται σε συναγερμό με τους παιδιάτρους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και τον ΕΟΔΥ να παρακολουθεί στενά τα πάντα. Για την αύξηση στα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας κυρίως από 2 έως 5 ετών μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Διαβάστε ακόμηΗπατίτιδα σε παιδιά: Καθησυχάζει το υπουργείο Υγείας - «Δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα»

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία της έξαρσης της ηπατίτιδας. Ακόμη συμπλήρωσε πως αυτή η έξαρση φαίνεται να οφείλεται σε έναν αδενοϊό, ο οποίος μέχρι πρότινος προκαλούσε ένα κοινό κρυολόγημα. «Έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος σε 13 παιδιά στη Σκωτία. Στα 3 από αυτά αποδείχτηκε ότι νοσούν με κορονοϊό, τα 5 ήταν αρνητικά, τα 2 φαίνεται ότι έπασχαν πριν μερικούς μήνες από κορονοϊό. Στα 11 που έγιναν ειδικές εξετάσεις για αδενοϊό, τα 5 ήταν θετικά. Ενδεχομένως, αυτός ο αδενοϊός που στο παρελθόν δεν προκαλούσε ηπατίτιδα φαίνεται να είναι ο ένοχος», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση της ηπατίτδας με τον κορονοϊό, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι υπάρχουν εικασίες ότι η καραντίνα τοποθέτησε τα παιδιά «σε μια γυάλα» με συνέπεια το ανοσοποιητικό τους να μην αναπτυχθεί καλά και ο αδενοϊός να βρει έδαφος να δράσει. «Το δεύτερο είναι ότι εμμέσως ο κορονοϊός σε κάποια παιδιά τροποποίησε το ανοσοποιητικό τους με τέτοιο τρόπο, ώστε μια επόμενη λοίμωξη από έναν κοινό ιό να προκαλεί αυτά τα αποτελέσματα», πρόσθεσε. 

Τζανάκης: Ποια είναι τα συμπτώματα στα παιδιά για την ηπατίτιδα

Αναφερόμενος στα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά, είπε ότι έχουν κόπωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό, να έχουν ικτερική χροιά στα μάτια αλλά και στο δέρμα τους, τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα και τα κόπρανά τους αποχρωματισμένα. «Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά», υπογράμμισε. Σε ό,τι αφορά στις ηλικίες, οι οποίες πλήττονται, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι έως 16 ετών, αλλά το 80%-90% των περιπτώσεων είναι από 2 έως 5 ετών.

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αυτοϊώνται στο σπίτι, ελάχιστες έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία και 3-4 περιπτώσεις ήταν τόσο μεγάλη η ηπατική ανεπάρκεια που χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. «Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε και πρέπει να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια είναι η αιτία, πως μπορούμε να προφυλαχτούμε και τι έκταση θα έχει αυτό το φαινόμενο», κατέληξε. 

Συναγερμός και στην Ελλάδα για την ηπατίτιδα στα παιδιά 

Συναγερμός σήμανε τη Μεγάλη Παρασκευή στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, αν και αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα των τελικών εξετάσεων.

Η εμφάνιση κρούσματος σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, ωστόσο, είναι θέμα χρόνου να επιβεβαιωθεί και στη χώρα μας, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Για τον λόγο αυτό, όλοι οι υγειονομικοί φορείς βρίσκονται σε αυξημένοι ετοιμότητα και έχουν λάβει οδηγίες, εάν εντοπιστεί ύποπτη συμπτωματολογία σε παιδί να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ. Ταυτόχρονα οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν εκπονήσει ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν παραστεί ανάγκη.

Ιδιαίτερα τα νοσοκομεία Παίδων όλης της χώρας, έχουν λάβει σαφείς οδηγίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να δεχθούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA