Μενού
  • Α-
  • Α+

Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει ο παθογόνος μύκητας Candida Auris στα νοσοκομεία όλης της χώρας και ιδιαίτερα της Πάτρας, καθώς σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, υπάρχει αναφορά ότι είχαμε 3 έως 4 περιστατικά στα νοσοκομεία της πόλης, τα οποία έχουν οδηγήσει στο θάνατο. Η καθηγήτρια ανέφερε ότι είναι μια διαδικασία που απασχολεί τις επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων και ανησυχεί γιατί δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης.

Διαβάστε ακόμη: Candida auris: Η επόμενη μάχη θα είναι με τα πολυανθεκτικά μικρόβια - Η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας

«Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε τη διασπορά του, είναι να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής ενώ όσον αφορά τα νοσοκομεία, θα πρέπει να γίνονται συχνές απολυμάνσεις» ανέφερε η Άννα Μαστοράκου ενώ συνέστησε στους πολίτες «να είναι ψύχραιμοι και να μην πανικοβληθούν, καθώς πρόκειται για περίπτωση σπάνιου μύκητα, που αν βρεθεί, όμως, στον κατάλληλο χώρο με τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος».

Διαψεύδει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ

Ωστόσο, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ διαψεύδει ότι έχουν επέλθει θάνατοι από το φονικό μικρόβιο. Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας ήρθε η διάψευση από τον Διοικητή της 6η ΥΠΕ Πατρών Γιάννη Καρβέλη.

Οπως δήλωσε ο κ. Καρβέλης «Ουδείς θάνατος έχει καταγραφεί στην περιοχή από τον μύκητα Candida Auris» επισημαίνοντας, ότι από τις διαβεβαιώσεις των γιατρών των νοσοκομείων της περιοχής κανένας ασθενής δεν έχει καταλήξει από τον φονικό μύκητα. Υπογράμμισε δε, πως τηρούνται τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα από τις επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων τα οποία και βρίσκονται σε επιφυλακή για τον μύκητα Candida Auris.

Για τον φονικό μύκητα μίλησε και η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «Σωτηρία» τονίζοντας στην τηλεόραση του STAR ότι: «Ουσιαστικά, πληρώνουμε ό,τι κακό έχουμε κάνει στο περιβάλλον και ό,τι κακό έχουμε κάνει στην οικολογία του ίδιου μας του οργανισμού, με την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών». «Ο μύκητας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή, αλλά και την εκτεταμένη χρήση αντιμικροβιακών» είπε.

ΕΟΔΥ: Ο μύκητας Candida Auris

«Η Candida Auris αποτελεί μύκητα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ με μακρά συνήθως νοσηλεία και οι οποίοι κατά κανόνα φέρουν ξένα σώματα (π.χ. καθετήρες)» επισημαίνει ο ΕΟΔΥ. «Ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους. Κατά συνέπεια, για την πρόληψη των λοιμώξεων από Candida Auris, όπως και για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων εν τω συνόλω, η υγιεινή των χεριών από τα μέλη του προσωπικού, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και η εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας» τονίζει ο Οργανισμός.

«Η μετάδοση του εν λόγω παθογόνου δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα (εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον)» αναφέρει ο ΕΟΔΥ καθώς και ότι «ως ο αρμοδιος φορέας για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμώξεων στη χώρα μας έχει διερευνήσει και συνδράμει στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε νοσοκομεία που δήλωσαν περιπτώσεις αποικισμού ή λοιμώξεις από Candida Auris σε συνεργασία με τις επιτροπές λοιμώξεων». «Τους τελευταίους μήνες ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει εντατική καταγραφή της επίπτωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας μετά από τα δύο τελευταία απαιτητικά χρόνια για τις υπηρεσίες υγείας λόγω της πανδημίας COVID-19. Η καταγραφή και η εκτίμηση κινδύνου για τα επιμέρους παθογόνα πραγματοποιείται με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA