Μενού
  • Α-
  • Α+

Η χώρα είναι πλήρως προετοιμασμένη και με πλήρη ενημέρωση σε όλα τα νοσοκομεία για περιστατικά ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στο Real fm την ώρα που ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε κι επίσημα τον ευρωπαϊκό οργανισμό υγείας ότι στη χώρα μας καταγράφηκαν τρία κρούσματα της νόσου.

Διαβάστε ακόμη: Ηπατίτιδα στα παιδιά: Πιθανότατα σε αδενοϊό οφείλεται η μυστηριώδης ασθένεια σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ακόμη και στο απευκταίο σενάριο που χρειαστεί κάποιο περιστατικό μεταμόσχευση, ήδη υπάρχει σύμβαση με δύο κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο. «Υπάρχει μία πλήρης ετοιμότητα, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μία εικόνα που να μας οδηγεί σε μία μεγαλύτερη έξαρση. Είμαστε υπό παρακολούθηση, όχι σε εφησυχασμό, αλλά δεν έχουμε χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανησυχεί o πληθυσμός», διευκρίνισε. 

Αναφερόμενος στα τρία περιστατικά που εντοπίστηκαν στη χώρα μας, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι προέκυψαν από αναδρομικό έλεγχο στα νοσοκομεία, από την 1η Ιανουαρίου, για περιπτώσεις σύμφωνες με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Ανά 15 μέρες περίπου εξετάζοντας θα βγαίνουν τι περιστατικά υπήρξαν. Δεν σχετίζονται οι περιπτώσεις μεταξύ τους και όλες οι περιπτώσεις έχουν αποθεραπευτεί πλήρως. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», σημείωσε.

Φθίνουσα η πορεία της πανδημίας

Αναφερόμενος στην πανδημία, τόνισε ότι διανύουμε φθίνουσα πορεία, ενώ τρεις εβδομάδες μετά έχουν φανεί και οι συνέπειες του Πάσχα. «Έχουμε φθίνουσα πορεία και στα κρούσματα και στους σκληρούς δείκτες, θανάτους και διασωληνωμένους, δηλαδή οι διασωληνώσεις πια είναι σε απόλυτα ελεγχόμενο επίπεδο, άρα φαίνεται ότι αυτή η φθίνουσα πορεία της πανδημίας τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα των θερινών μηνών δεν δείχνει δυναμική να επανέλθει», σημείωσε.

Όσον αφορά στη μάσκα ανέφερε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν προς τα τέλη Μαΐου, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν σίγουρα κλειστοί χώροι στους οποίους θα παραμείνει η χρήση της όπως νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και ενδεχομένως άλλοι χώροι που έχουν συνωστισμό, οι οποίοι στη χώρα μας το καλοκαίρι είναι ελάχιστοι.

«Θα υπάρξουν εξαιρέσεις, όσες όμως θα πει η επιτροπή. Αλλά γενικότερα θέλω να σας πω ότι στη μάσκα είμαστε επιφυλακτικοί και σε αυτή την κουβέντα που άνοιξε τώρα με τις αεροπορικές εταιρείες. Τη δυνατότητα θα την έχει η κάθε χώρα, είναι θέματα που θα συζητηθούν στην επιτροπή, θεωρούμε ότι η μάσκα έχει δύο βασικά στοιχεία και δημιουργεί περιορισμό, αλλά δημιουργεί και μία επιφυλακτικότητα που τη θέλουμε, να μην υπάρχει αίσθηση ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία», διευκρίνισε.

Αναμένονται οι τελικές συστάσεις για την 4η δόση

Για την 4η δόση του εμβολίου ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι αναμένονται οι τελικές αποφάσεις από το ECDC και τον ΕΜΑ. Η προσδοκία είναι κάποια στιγμή να υπάρξει ένα εμβόλιο το οποίο θα μπορεί να το κάνει ο πληθυσμός κάποιους συγκεκριμένους μήνες και να μην υπάρχουν επαναληπτικές δόσεις. 

«Δεν έχουμε αυτή την στιγμή κάτι τέτοιο έτοιμο. Δουλεύουν οι εταιρείες προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα που έχουν και να δούμε πότε θα χρειαστεί επόμενη δόση. Αυτή την στιγμή με τις συστάσεις που έχουμε από το ECDC έχουμε μείνει σε αυτό το ηλικιακό επίπεδο για την 4η δόση. Αν δεν αλλάξει κάτι στις συστάσεις δεν θα αλλάξουμε κι εμείς με μείωση του ηλικιακού κριτηρίου. Εκτός αν υπάρξει, γιατί αυτά, όπως ξέρετε, είναι δυναμικά. Αν υπάρξει μια σύσταση που θα μας πει, μπορούμε να πάμε και σε χαμηλότερο ηλικιακό επίπεδο εμείς θα το ανοίξουμε προαιρετικά», εξήγησε.

Έχουμε πρόβλημα με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Μιλώντας για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα νοσοκομεία της χώρας, ωστόσο υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί.

«Τυχαίνει εκτός από υπουργός Υγείας, όπως ξέρετε, να είμαι άνθρωπος που έχω ταλαιπωρηθεί από νοσοκομειακή λοίμωξη και το γεγονός ότι στην χώρα μας παραμένουμε σε διπλάσιο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δείχνει ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

Συνεπώς, ήδη έχουμε ξεκινήσει με τον ΕΟΔΥ και με την κυρία Αγαπηδάκη που είναι η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας να κάνουμε καταγραφή στις ΜΕΘ του τι ακριβώς γίνεται, διότι μια σημαντική παροχή προς τον πολίτη και προς την δημόσια υγεία θα είναι όταν κάποια στιγμή καταφέρουμε στα νοσοκομεία μας να μπαίνει ο κόσμος να γιατρεύεται από αυτό το οποίο έχει πάθει και μπήκε, και να μην κινδυνεύει να πεθάνει από κάτι άλλο που είναι η νοσοκομειακή λοίμωξη. Υπάρχουν ΜΕΘ στη χώρα μας που λειτουργούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ποσοστό θνητότητας, υπάρχουν ΜΕΘ που είναι στο 65% 66% και 67%. Προφανέστατα η βασική διαφορά δεν είναι το προσωπικό το οποίο υπάρχει, η βασική διαφορά είναι ότι υπάρχουν μονάδες που έχουν παραπάνω νοσοκομειακές λοιμώξεις», εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA