Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέες κινητοποιήσεις σχεδιάζουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολύϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. «Ετοιμαζόμαστε για έναν θερμό Σεπτέμβριο με κινητοποιήσεις και έξω από το Υπουργείο Υγείας», προειδοποιεί με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Όργανο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Π.Φ.Υ.. Την Πέμπτη 21/07/2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Ολομέλειας του Συντονιστικού Οργάνου φορέων στην οποία αξιολογήθηκαν ως «εξαιρετικά επιτυχημένες» οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά από τις 18 έως τις 20 Ιουλίου.

Όπως προέκυψε, σύσσωμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία ήταν κλειστά σε όλη την επικράτεια, με κάποιες απώλειες, ως προς τη δυναμική των κινητοποιήσεων να καταγράφονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο, ο κλινικοεργαστηριακός τομέας έδειξε με τον πιο ηχηρό τρόπο την αγανάκτησή του στα μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και μία δεκαετία και τα οποία περικόπτουν τις αμοιβές τους, για εξετάσεις που έχουν ήδη διενεργηθεί στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ!

«Η αναλγησία του Υπουργείου Υγείας για τη μη αναστολή της προείσπραξης του clawback που οδηγεί στο κλείσιμο των εργαστηρίων, τη χρεοκοπία στην οποία οδηγούνται οι Έλληνες ιατροί και τη μετανάστευση στην οποία αναγκάζονται να προσφύγουν για να γλυτώσουν από τη λαίλαπα που λέγεται claw back οι γιατροί, πραγματικά αφήνουν έκπληκτο όλο τον ιατρικό κόσμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Το Συντονιστικό Όργανο προειδοποιεί το υπουργείο Υγείας ότι σύντομα θα αναζητάει κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς που το ίδιο το κράτος θα έχει εξοβελίσει με την μακροχρόνια εφαρμογή του clawback και των χαμηλών τιμών που βάζει το κράτος στις εξετάσεις!

«Είναι απορίας άξιο πως το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι οι μειώσεις τιμών σε διαγνωστικές εξετάσεις είναι εφικτό να πραγματοποιούνται, σε ένα οικονομικό πλαίσιο στο οποίο καλπάζει ο πληθωρισμός», αναφέρει.

Παράλληλα, τονίζει ότι εντός του Αυγούστου θα αξιολογηθούν τα δεδομένα που θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειές του.

«Το Συντονιστικό Όργανο θα προασπίσει το μέλλον της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας και κατ’ επέκταση της Δημόσιας Υγείας! Ζητάμε όποια εξέταση εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο, χωρίς υποτιμολογήσεις! Υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται!» κατέληξε στην ανακοίνωσή του.