Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέο κύμα κορονοϊού βρίσκεται προ των πυλών της Ευρώπης όπως αποδεικνύουν οι ανεβασμένοι επιδημιολογικοί δείκτες. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), καταδεικνύει αυξήσεις στους δείκτες της πανδημίας, ενώ προβλέπει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Ηπια αύξηση του ιικού φορτίου των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη

Οπως αναφέρει η έκθεση, αυξητική τάση παρατηρείται εδώ και τρεις εβδομάδες στις μολύνσεις ατόμων άνω των 65 ετών, η οποία την τελευταία εβδομάδα έφτασε το 33% σε σχέση με τις προηγούμενες. Αύξηση διαπιστώνεται και στις εισαγωγές ασθενών με νόσο Covid-19 στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ ανοδική είναι η τάση και στους θανάτους ηλικιωμένων που ζουν σε δομές φροντίδας.

Ερχεται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στην Ελλάδα

Η έκθεση του ECDC -η οποία βασίζεται σε επιδημιολογικά μοντέλα- προβλέπει ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται αύξηση στα κρούσματα, με τον 7ήμερο κινούμενο μέσο όρο να φτάνει τα 516 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, σε 17 από 30 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Ειδικότερα ανοδική πορεία στον αριθμό των κρουσμάτων αναμένεται σε  Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία και Σουηδία.

Παράλληλα, αυξητικές είναι ήδη οι τάσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε 3 (Τσεχία, Γαλλία και Λιχτενστάιν) από τις 9 χώρες που προσκόμισαν στοιχεία, φτάνοντας τις 15 νέες εισαγωγές Covid-19, ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Οι επιστήμονες του Κέντρου εκτιμούν ότι, σε 9 από 30 χώρες που παρέχουν δεδομένα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αύξηση θα σημειωθεί και στους θανάτους οι οποίοι θα αγγίξουν τους 7,1 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι και η Ελλάδα, ενώ επίσης περιλαμβάνονται και οι: Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σλοβενία και Σουηδία.

Σύμφωνα με το ECDC, η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση σε κρούσματα (757 / 100 χιλιάδες πληθυσμού), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 636,2 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Όσον αφορά στους θανάτους, κατατάσσεται στην 6η θέση (18,4 ανά εκατομμύριο πληθυσμού), όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 7, ενώ όσον αφορά στα κρούσματα σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, βρίσκεται στην 8η θέση (831 ανά 100.000, έναντι 668,8 στην Ευρώπη).

Πλεύρης: Είμαστε σχετικά αισιόδοξοι

Για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού στο άμεσο μέλλον μίλησε στον Τ/Σ Open ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι «είναι ακόμα εδώ» και «αναμένεται ένα νέο κύμα». Ωστόσο εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, δεδομένου ότι η εμπειρία από το κύμα του καλοκαιριού δείχνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία. «Αυτό που μας κάνει σχετικά αισιόδοξους είναι ότι είδαμε και στο κύμα του καλοκαιριού κρούσματα στον βαθμό του χειμώνα, αλλά οι διασωληνώσεις είναι σταθερά κάτω από τις 100».

Αναφερόμενος στα διαθέσιμα εμβόλια, επεσήμανε ότι τα εμβόλια της τελευταίας γενιάς είναι εδώ και 10 ημέρες διαθέσιμα, σημειώνοντας ότι υπάρχει αύξηση στους εμβολιασμούς στις ηλικίες άνω των 60 ετών. «Υπήρχε μια αναμονή του κόσμου, τα εμβόλιά μας είναι τα τελευταία επικαιροποιημένα, δεν περιμένουμε άλλα. Υπάρχει αύξηση στις ηλικίες άνω των 60 όπου υπάρχει σύσταση και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο».

Υπογράμμισε δε πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, «και με τα προηγούμενα εμβόλια και με αυτά που προλαμβάνουν την νόσηση οι ευπαθείς ομάδες είναι 5-6 φορές πιο ασφαλείς από το να μην νοσήσουν βαριά». Τέλος, τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάτω από 100 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ λόγω κορονοϊού καθώς «οι ευάλωτες ομάδες είναι εμβολιασμένες στο 92%».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA