Μενού
dahtyla-podion
Πόνος στα δάχτυλα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αν και πολλοί δεν θα το περιμένουν, μπορούμε να δούμε σημάδια πως έχουμε υψηλή χοληστερόλη από τα δάχτυλα των ποδιών μας. «Ειδικά τη νύχτα» όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην Express ο Dr. David R. Sullivan, μπορεί να έχουμε συμπτώματα υψηλής χοληστερόλης που έχουμε τη δυνατότητα να τα δούμε στα πόδια μας.

Ο Dr Sullivan σημείωσε: «Το κάψιμο του πόνου που μπορούμε να νιώσουμε στα δάχτυλα των ποδιών, ειδικά τη νύχτα, θα μπορούσε να είναι προειδοποιητικό σημάδι υψηλών επιπέδων χοληστερόλης».

Όπως εξήγησε «αυτός ο πόνος θα μπορούσε να υποδεικνύει αθηροσκλήρωση, μια συσσώρευση πλάκας που σχηματίζεται στα αιμοφόρα αγγεία σας, η οποία εμποδίζει το αίμα να ρέει ελεύθερα».

Ο Dr Sullivan πρόσθεσε: «Σε αντίθεση με τον πόνο της καθημερινής φθοράς, αυτό το προειδοποιητικό σημάδι υψηλής χοληστερόλης που βρίσκεται στα πόδια και μεταφράζεται από τον εγκέφαλο ως κάψιμο ή πόνος θα εμφανιστεί ενώ ξεκουράζεστε στο κρεβάτι. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι τα άκρα σας δεν παίρνουν αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο».

Οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει τέτοια συμπτώματα συνιστάται να ζητήσει από το γιατρό του μια άμεση εξέταση χοληστερόλης στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η υπερβολική χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD).

Τα συμπτώματα που είναι καμπανάκι

Όπως σημειώνουν ειδικοί «η PAD συνήθως επηρεάζει τα πόδια και μπορεί συχνά να οδηγήσει σε πόνο στα πόδια κατά το περπάτημα και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σε γάγγραινα και ακόμη και σε ακρωτηριασμό».

Επίσης, ο «πόνος που μοιάζει με κράμπα» κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικός της PAD μαζί με άλλα συμπτώματα όπως:

  • Επίμονος πόνος
  • Έλκος
  • Γάγγραινα στα πόδια.

Οποιοσδήποτε παρουσιάζει τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να παραπέμπεται σε αγγειολόγο από τον ιατρό του.

Οι άνθρωποι που έχουν PAD έχουν έως και «πενταπλάσιο» κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν την πάθηση. Ενδείκνυται να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα για τη μείωση αυτού του κινδύνου, αλλά ένας γιατρός θα συζητήσει μαζί σας τις ατομικές σας ανάγκες κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας.

Παράλληλα, όποιος θέλει να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης του συνιστάται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας να ασκείται πιο συχνά.

* Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA