Μενού
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
Συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή, παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
  • Α-
  • Α+

Ομιλία στο 4ο ετήσιο Συνέδριο του Economist με θέμα «η αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην καταπολέμηση του καρκίνου - Τα επιτεύγματα, τα εμπόδια και η ευρωπαϊκή πραγματικότητα» πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων, στάθηκε στο φάρμακο που χορηγούταν κατά κόρον στην Ελλάδα για σπάνια νευρολογική πάθηση, χωρίς να έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του, για το οποίο το ελληνικό κράτος –τους πρώτους δύο μήνες του 2024– κατέβαλε το ποσό των 2 εκατ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας τη διαφορά σε σχέση με πέρυσι, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως το κόστος του φαρμάκου, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, το 2023 ανήλθε στα 15 εκατ. ευρώ.

Άδωνις Γεωργιάδης: Τι είπε για το φάρμακο

«Εχθές είχα μια επείγουσα σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με την Ένωση των Νευρολόγων για την υπόθεση του Relyvrio που δεν είναι ογκολογικό φάρμακο είναι φάρμακο για τη νευρομυοπάθεια. Αυτό το φάρμακο, γραφόταν στην πατρίδα μας ασταμάτητα και σωρηδόν, μια πάρα πολύ ακριβή θεραπεία» ανέφερε αρχικά ο υπουργός Υγείας.

«Πέρυσι, κόστισε στο σύστημα 15 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο φέτος τους πρώτους δύο μήνες του ’24 έχει κοστίσει πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ και προχθές το φάρμακο αυτό το οποίο δεν είχε έγκριση ΕΜΑ, είχε έγκριση μόνο FDA φάση 2, ούτε καν φάση 3, και παρόλα αυτά το έγραφαν, απεσύρθη από την εταιρία ως αποτυχών να περάσει τη φάση 3 και άρα ως φάρμακο τελικά δεν δουλεύει» υπογράμμισε.

«Αλλά ανακαλύψαμε ότι δεν δουλεύει αφού έχουμε ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια. Αυτό είναι μια αποτυχία όχι των υπουργών, αυτό είναι μια αποτυχία των γιατρών. Μεγάλη αποτυχία μάλιστα, που δεν μπόρεσαν να συγκρατηθούν να βάλουν οι ίδιοι κανόνες, να απομονώσουν τους κακούς συναδέλφους» ξεκαθάρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν το έγραφαν όλοι. Έχω δει τώρα ποιοι το έγραφαν με ονοματεπώνυμα, οι περισσότεροι δεν το έγραφαν. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρέπει να θεσπίσουμε πολύ αυστηρούς κανόνες από εδώ και μπρος για το πως αυτά τα φάρμακα θα χορηγούνται και θα συνταγογραφούνται» συμπλήρωσε.

«Και ιδιαίτερα, διότι εδώ (σ.σ. στον καρκίνο) οι θεραπείες δεν κοστίζουν όπως το Relyvrio, 75.000 ευρώ αλλά κοστίζουν 700.000 ευρώ. Και άρα αν ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο έχουμε χαιρετίσει όλοι μαζί, δεν θα έχουμε να πάρουμε ούτε ασπιρίνη» τόνισε, μεταξύ άλλων.

«Άρα πρέπει να συνεννοηθούμε. Η Ένωση των Ογκολόγων και η κυρία Σαριδάκη, η ίδια αλλά και οι συνάδελφοί της, ήταν εντυπωσιακοί στις συναντήσεις μας, πάρα πολύ υπεύθυνοι και τους ευχαριστώ για αυτό», κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA