Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων μεταπνευμονοϊού (HMPV) στη Θεσσαλονίκη.
Αν και πρόκειται για έναν κοινό ιό, από τον οποίο πιθανότατα έχουμε όλοι νοσήσει στην παιδική μας ηλικία, το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας στρέφεται στις πιθανές μεταλλάξεις του.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 μετά από την δημοσιοποίηση της ύπαρξης του πρώτου διαγνωσμένου κρούσματος μεταπνευμονοϊού στην Ελλάδα, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας από τον μεταπνευμονοϊό ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη.
«Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει κάποια μετάλλαξη του ιού, επειδή έχει το χαρακτηριστικό ότι μεταλλάσσεται εύκολα και θέλουμε να δούμε εάν έχει κάποια χαρακτηριστικά πιο επικίνδυνα», σημείωσε.
Το πρώτο κρούσμα
Το πρώτο κρούσμα αφορά σε έναν 71χρονο από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος μετέβη σε ιδιωτική κλινική και στις 3 Ιανουαρίου εισήχθη για νοσηλεία στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Το Σάββατο υποβλήθηκε σε PCR τεστ και τη Δευτέρα τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι θετικός στον ιό HMPV.
Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα του μεταπνευμονοϊού στη χώρα μας, και αυτό στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τη σύζυγό του 71χρονου που αποτέλεσε το πρώτο κρούσμα του κινεζικού ιού.
Υπενθυμίζεται ότι η κόρη του άνδρα που νόσησε πρώτος είχε ταξιδέψει στην Κίνα για διακοπές και λίγες ημέρες μετά την επιστροφή της, ο πατέρας της εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο μεταπνευμονοϊός ανιχνεύεται σε σποραδικά κρούσματα εδώ και χρόνια στα ελληνικά νοσοκομεία. Ωστόσο, δεν γίνεται συστηματικός έλεγχος για την ταυτοποίησή του, παρά μόνο σε κάποιες πολύ σοβαρά περιστατικά που καταλήγουν σε ΜΕΘ.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Οι περισσότερες λοιμώξεις περιορίζονται από μόνες τους σε μερικές ημέρες, με ξεκούραση και φροντίδα. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες ασθένειες, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία, στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και ανοσοκατεσταλμένους.
Για την αντιμετώπιση του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού, δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε αντιιικά φάρμακα. Ως εκ τούτου η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, δηλαδή με φάρμακα που αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.