Μενού
Άγχος
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το άγχος είναι ένα από τα πιο κοινά και καθημερινά συναισθήματα των ανθρώπων και δεν είναι λίγες οι φορές που μπλοκάρει κι αυτόν που το «κουβαλά». Ωστόσο, το άγχος δεν μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς, αλλά μονάχα να περιοριστεί ώστε να μπορεί το άτομο που το αισθάνεται να έχει μια καλύτερη και ποιοτική ζωή. 

Η λύση για το άγχος

Οι ειδικοί σύμφωνα με την USA Today, υποστηρίζουν ότι το άγχος δεν είναι ένα πρόβλημα και ότι είναι εγγενές στους ανθρώπους να έχουν την αίσθηση του κινδύνου και της ανησυχίας στο μυαλό τους. 

Έτσι, πλέον οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται κάποιος να απαλλαγεί από το άγχος, αλλά να μάθει να ζει με αυτό: «Αποδεχθήκαμε μια λανθασμένη οπτική για το άγχος που δεν πρέπει ποτέ να το έχετε. Πιστεύουμε ότι τα χαμηλά επίπεδα άγχους είναι μια ασθένεια, μια διαταραχή. Πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε να διώξουμε το άγχος και να αλλάξουμε τη σχέση μας μαζί του», είπε ο David Rosmarin, ιδρυτής του Κέντρου για το Άγχος. 

Ακόμα είπε πως το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση στον κίνδυνο και το άγνωστο, με τα φυσιολογικά συναισθήματα νευρικότητας να μπορούν να μετατραπούν σε αγχώδη διαταραχή όταν ένα άτομο φοβάται υπερβολικά και βρίσκει τον εαυτό του να προσπαθεί να αποφύγει καταστάσεις που γνωρίζει ότι μπορεί να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματά του.

«Κρίνεις τον εαυτό σου όταν αισθάνεσαι άγχος, καταστροφολογείς για αυτό και μετά το άγχος σου χειροτερεύει. Αυτός ο κύκλος πιστεύω ότι δημιουργεί την επιδημία του άγχους σήμερα»

Αν και πιστεύουμε ότι το άγχος είναι αφύσικο, σύμφωνα με τον ιατρικό διευθυντή για τις εξωτερικές υπηρεσίες συμπεριφοράς υγείας του Ιατρικού Κέντρου στο Πανεπιστημίου Hackensack του Νιου Τζέρσεϊ, Justin Kei, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο φόβος μας για το άγχος.

Κοιτάμε λάθος πράγματα 

Μιας και όλοι θέλουμε το καλύτερο για τον εαυτό μας πολλές φορές μας προκαλούμε πολύ παραπάνω άγχος επειδή θέλουμε να πετύχουμε, χωρίς να σκεφτόμαστε την ευτυχία μας: 

«Έχουμε χάσει αυτές τις πτυχές της ανθρωπότητας. Επιδιώκουμε την ευτυχία, ειρωνικά σε βάρος της ψυχικής μας υγείας». 

Δεδομένα της ομοσπονδιακής έρευνας έδειξαν ότι το 50% των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ανέφεραν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης το 2023, σε σύγκριση με το 29% των ατόμων ηλικίας 50 έως 64 ετών και το 20% μεταξύ των 65 ετών και άνω.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.