Μενού
Παπαγάλοι
Παπαγάλοι | AP
  • Α-
  • Α+

Ένα θανατηφόρο ξέσπασμα ψιττάκωσης, μια βακτηριακή λοίμωξη γνωστή επίσης ως πυρετός των παπαγάλων, έχει σκοτώσει πέντε ανθρώπους στην Ευρώπη, σύμφωνα με αναφορές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τέσσερα θύματα της ασθένειας στη Δανία και ένα στην Ολλανδία, με κύρια πηγή μόλυνσης να θεωρείται η έκθεση σε άγρια ​​ή οικόσιτα πτηνά.

Όπως ενημερώνει η Daily Express, τα πρώτα κρούσματα του κύματος καταγράφηκαν το 2023, και συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους. Η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ολλανδία αναφέρουν αύξηση των κρουσμάτων ψιττάκωσης από τα τέλη του περασμένου χρόνου.

Οι πληγείσες χώρες διεξήγαγαν επιδημιολογικές έρευνες για να εντοπίσουν πιθανές εστίες έκθεσης και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων βιολογικών δειγμάτων από άγρια ​​πτηνά για να επαληθεύσουν τον επιπολασμό του βακτηρίου.

Ο θανάσιμος πυρετός

Η μόλυνση προκαλείται από το βακτήριο C. psittaci, που εντοπίζεται σε μια ποικιλία άγριων και κατοικίδιων πτηνών καθώς και σε πουλερικά. Τα μολυσμένα πουλιά μπορεί να μην φαίνονται πάντα άρρωστα, αλλά αποβάλλουν τα βακτήρια όταν αναπνέουν ή κρώζουν.

Οι ανθρώπινες μολύνσεις συμβαίνουν κυρίως μέσω της επαφής με εκκρίσεις από αυτά τα μολυσμένα πτηνά και παρατηρούνται κυρίως σε όσους εργάζονται με πτηνά συντροφιάς, εργάτες της βιομηχανίας πουλερικών, κτηνιάτρους, ιδιοκτήτες πτηνών κατοικίδιων και κηπουρούς σε περιοχές όπου το C. psittaci είναι επιζωοτικό στον ενδημικό πληθυσμό πουλιών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση. Ωστόσο, εκτίμησε ότι επί του παρόντος ο κίνδυνος που ενέχει αυτό το περιορισμένο ξέσπασμα είναι χαμηλός με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Τα κρούσματα στην Ευρώπη

Η Δανία έχει καταγράψει σημαντική αύξηση στα κρούσματα ψιττάκωσης από τα τέλη του 2023. Επιβεβαίωσε ότι 23 άτομα βρέθηκαν θετικά στο C. psittaci έως τις 27 Φεβρουαρίου 2024. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας υποψιάζονται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερος.

Δεκαεπτά άτομα με τον πυρετό νοσηλεύτηκαν στη Δανία, από τα οποία 15 κρούσματα εμφάνισαν πνευμονία και τέσσερις πέθαναν. Τουλάχιστον ένα άτομο στη Δανία νόσησε με πυρετό παπαγάλου από ένα κατοικίδιο πουλί. 

Στην Ολλανδία, παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων ψιττάκωσης από τα τέλη Δεκεμβρίου 2023, με 21 άτομα να βγαίνουν θετικά σε εξετάσεις για τη νόσο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Αυτό αντιπροσωπεύει διπλάσια κρούσματα από αυτά που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο τα προηγούμενα χρόνια. Όλα τα πρόσφατα κρούσματα νοσηλεύτηκαν και ένας ασθενής πέθανε.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA