Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια νέα έρευνα για τον καρκίνο και την ανοδική του πορεία έδειξε πως αυξήθηκε κατά 79% σε άτομα κάτω των 50 ετών. Φαίνεται πως σχετίζεται με τη διατροφή και το αλκοόλ.  

Όπως αναφέρεται στο NewYorkPost, την Τρίτη δημοσιεύτηκε μια έρευνα στο BMJ Oncology η οποία ανέλυσε δεδομένα σχεδόν 30 χρόνων από το 1990 έως και το 2019 τα οποία έδειξαν την μεγάλη αύξηση της ασθένειας σε νεότερους ανθρώπους. 

Στη μελέτη εξετάστηκαν 29 μορφές καρκίνου σε 204 συνολικά χώρες και περιοχές, καθώς και οι νέες περιπτώσεις, οι θάνατοι, οι επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών και οι παράγοντες κινδύνου σε άτομα ηλικιών από 14 με 19 ετών.  

Μονάχα το 2019, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα παρατηρήθηκε αύξηση σε 3,26 εκατομμύρια, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση των 79,1% σε σχέση με το 1990. Υπήρξε επίσης και αύξηση στους θανάτους κατά 27,7% αντίστοιχα. Οι καρκίνοι του μαστού, της τραχείας, του πνεύμονα, του εντέρου και του στομάχου είχαν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Οι περιπτώσεις καρκίνου της τραχείας και του προστάτη έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1990, καθώς και ο καρκίνος του μαστού που έχει ο μεγαλύτερο ποσοστό πρώιμης έναρξης. Πάντως, παρατηρήθηκε μείωση σε περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος. 

Η Βόρεια Αμερική καταγράφηκε ως μία από τις περιοχές με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης πρώιμου καρκίνου το 2019, μαζί με την Αυστραλασία και τη Δυτική Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, μέρη όπως η Ανατολική Ευρώπη, η Ωκεανία και η Κεντρική Ασία είχαν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Εάν συνεχιστούν τα μοτίβα που παρατηρεί η ομάδα, οι διαγνώσεις καρκίνου πρώιμης έναρξης θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 31% και οι θάνατοι κατά 21%, έως το 2030.

Το κόκκινο κρέας, το αλάτι και η συχνή κατανάλωση ποτού παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου. Το κάπνισμα επίσης είναι βασικός παράγοντες κινδύνου για καρκίνο σε άτομα κάτω των 50 ετών, μαζί με την έλλειψη άσκησης, τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος και το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.