Μενού
Ακτινογραφία θώρακος
Ακτινογραφία θώρακος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Πολλοί από εμάς, εύλογα, δεν έχουμε μία ακριβή εικόνα του εσωτερικού του σώματός μας. Οι άνθρωποι συνήθως δεν ξέρουν σε τι θέση βρίσκεται η καρδιά τους, εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν πόσο μεγάλο είναι το συκώτι τους, ενώ λίγοι γνωρίζουν ότι οι πνεύμονές μας δεν είναι δύο αλλά...πέντε.

Δεν διαθέτουμε βέβαια πέντε ξεχωριστούς πνεύμονες, αλλά συγκεκριμένα κάθε ένας από τους δύο πνεύμονές μας χωρίζεται σε επιπλέον μέρη, τα οποία ονομάζονται «λοβοί», όπως μας πληροφορεί η σελίδα του Institute of Human Anatomy.

Οι λοβοί των πνευμόνων

Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο δεξιός μας πνεύμονας χωρίζεται σε τρεις λοβούς, έναν ανώτερο, έναν μεσαίο και ένα κατώτερο, ενώ ο αριστερός μόνο σε δύο, έναν ανώτερο και έναν, κατώτερο.

Η λειτουργία τους είναι η γνωστή, δηλαδή η απορρόφηση αέρα και η διανομή οξυγόνου στο αίμα και το κυκλοφορικό μας σύστημα. Οι λοβοί των πνευμόνων σχηματίζονται στο ανθρώπινο έμβρυο κατά την κύηση, ξεκινώντας ως κολπώσεις του σπλαχνικού υπεζωκότα που χωρίζουν τους βρόγχους και τέμνουν τους πνεύμονες σε λοβούς, που βοηθά στην επέκτασή τους.

Ωστόσο, ο ακριβής λόγος για αυτό το σχήμα δεν είναι γνωστός, και αποδίδεται στις ιδιαιτερότητες της εξελικτικής διαδικασίας των ειδών. Οι πνεύμονες προγονικών ειδών που εξελίχθηκαν από ψάρια ήταν επιμήκη όργανα με πολύ πιο απλοϊκή δομή.

Είναι πιθανό, καθώς το ζωτικό σύστημα των οργανισμών γινόταν όλο και πιο εξεζητημένο μέσα σε εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, τα υπόλοιπα όργανα να ανάγκασαν τους πνεύμονες να «διπλωθούν» στις μορφές με τις οποίες εντοπίζονται σήμερα. 

 

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA