Μενού
διαβητης
Διαβήτης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την ανησυχητική αύξηση των θανάτων που προκαλεί ο διαβήτης και την επιβάρυνση που προκαλεί στο σύστημα υγείας φέρνει στο φως η μελέτη «Η επιβάρυνση του Διαβήτη και οι Προοπτικές Μεταρρύθμισης: Συμπεράσματα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Η εν λόγω μελέτη εκπονήθηκε από το London School of Economics (LSE) για λογαριασμό του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), και παρουσιάστηκε χθες (6/3) παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων, επιστημόνων και εκπροσώπους ασθενών.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη, ο καθηγητής του LSE Πάνος Καναβός, επισήμανε ότι οι θάνατοι από διαβήτη αυξάνονται, με το ποσοστό να ανεβαίνει από 1,4% σε 2%.

Σακχαρώδης διαβήτης: Αυξάνονται τα κρούσματα

Παράλληλα, ο επιπολασμός της νόσου στην Ελλάδα αγγίζει το 12%, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά στην καταγραφή και την πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι το θέμα του διαβήτη είναι πρωτεύον και πως η πρόληψη μέσω διατροφής και άσκησης είναι καθοριστική.

Αναφέρθηκε στην εκτόξευση του κόστους των νέων τεχνολογιών μέτρησης σακχάρου, που από 300 ευρώ το τρίμηνο έφτασε τα 1.400 ευρώ, προκαλώντας ασφυκτική πίεση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

«Η επιπλέον χρηματοδότηση το 2024 ήταν σταγόνα στον ωκεανό», σημείωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης πόρων.

Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, από την πλευρά του, ανέφερε ότι ο διαβήτης αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες και αποτελεί χρόνια, ύπουλη νόσο με σοβαρές επιπλοκές.

Χαιρέτισε τη μελέτη ως σημαντικό εργαλείο για τη χάραξη πολιτικής, ζητώντας κοινές προτεραιότητες και άμεσες δράσεις από το Υπουργείο Υγείας.

Παρών ήταν και ο Bart Torbeyns, Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τον Διαβήτη, ο οποίος σημείωσε ότι 61 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν με διαβήτη, με αυξητική τάση μεταξύ των παιδιών. Τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της καταγραφής και της παρακολούθησης των ασθενών, καθώς πολλοί παραμένουν αδιάγνωστοι.

Διαβήτης - Βασικές προτάσεις μεταρρύθμισης

Η μελέτη καταλήγει σε πέντε βασικούς άξονες πολιτικής για τη βελτίωση της φροντίδας του διαβήτη στην Ελλάδα:

  1. Υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής για τον Διαβήτη, με έμφαση στην πρόληψη και τη μακροχρόνια φροντίδα.
  2. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ώστε να μειωθεί η πίεση στις νοσοκομειακές δομές.
  3. Επένδυση στην υποδομή δεδομένων, για καλύτερη καταγραφή και ανάλυση της επιδημιολογίας της νόσου.
  4. Διασύνδεση υπηρεσιών υγείας, για πιο ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών.
  5. Αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των καινοτόμων λύσεων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, επιστημονικών εταιρειών και συλλόγων ασθενών, καταλήγοντας στην ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων και πολιτικής βούλησης για τη βελτίωση της διαχείρισης του διαβήτη στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κλείνοντας, υπογράμμισε τη σημασία της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων ως θεμέλιο για κάθε αποτελεσματική πολιτική υγείας.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA