Μενού
Τσίμπημα μέλισσας
Τσίμπημα μέλισσας | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Εκτός και αν έχεις κάποια συγκεκριμένη αλλεργία, το τσίμπημα από μέλισσα δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Μπορεί όμως να γίνει επίπονο και να «κακοφορμίσει» αν δεν το περιποιηθείς σωστά.

Για αυτό θα μοιραστούμε τα πέντε βήματα που προτείνει η Αμερικανική Δερματολογική Εταιρεία (AADA), για να αντιμετωπίσετε ένα τσίμπημα από μέλισσα και να εφαρμόσετε καταπραϋντική περιποίηση.

  1. Παραμείνετε ήρεμοι: Αν και οι περισσότερες μέλισσες συνήθως τσιμπούν μόνο μία φορά, εάν σας τσιμπήσουν, απομακρυνθείτε ήρεμα από την περιοχή για να αποφύγετε πρόσθετες επιθέσεις.
  2. Αφαιρέστε το κεντρί. Εάν το κεντρί παραμένει στο δέρμα σας, αφαιρέστε το ξύνοντάς το με το νύχι σας ή με ένα κομμάτι γάζας. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τσιμπιδάκια για να αφαιρέσετε ένα κεντρί, καθώς πιέζοντάς το μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση περισσότερου δηλητηρίου στο δέρμα σας.
  3. Πλύνετε το τσίμπημα με σαπούνι και νερό
  4. Εφαρμόστε λίγο πάγο με πετσέτα για να μειώσετε το πρήξιμο. Ωστόσο, εάν το πρήξιμο μετακινηθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας, όπως το πρόσωπο ή ο λαιμός σας, πηγαίνετε αμέσως στο κοντινότερο νοσοκομείο, καθώς μπορεί να βιώνετε αλλεργική αντίδραση
  5. Πάρτε συμβατικά παυσίπονα για τον πόνο. Τα τσιμπήματα μέλισσας μπορεί να είναι επώδυνα. Τα παυσίπονα όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν σοβαρές αντιδράσεις στα τσιμπήματα της μέλισσας, είναι καλή ιδέα να παρακολουθείτε όποιον έχει τσιμπηθεί σε περίπτωση που εμφανίσει πιο σοβαρά συμπτώματα.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια αλλεργικής αντίδρασης ή εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει τσιμπηθεί πολλές φορές -ιδιαίτερα αν είναι παιδί- αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA