Μενού
workearly
Workearly
  • Α-
  • Α+

Ανέκαθεν το πτυχίο ψυχολογίας ήταν συνυφασμένο με τους ψυχολόγους ως ελεύθερους επαγγελματίες. Οι περισσότεροι απόφοιτοι ψυχολογίας μετά την αποφοίτηση επιδίωκαν να κερδίσουν εμπειρία, την οποία θα εξαργυρώσουν σε μετέπειτα χρόνο, ανοίγοντας το δικό τους γραφείο. Τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Οι κυριότεροι από αυτούς τους λόγους είναι η οικονομική κατάσταση και ο αυξημένος ανταγωνισμός.

Επιπλέον, αν ένας νέος ψυχολόγος δεν έχει κάποια οικονομική στήριξη, θα πρέπει, σε περίπτωση που θέλει να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση, να επωμιστεί ένα αυξημένο οικονομικό φορτίο το οποίο αφορά τόσο στην ενοικίαση/διαμόρφωση του χώρου, τη φορολογία στην Ελλάδα, είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο να διατηρεί κανείς τη δική του ατομική επιχείρηση, καθώς και να επενδύσει κεφάλαιο και χρόνο σε προωθητικές ενέργειες ώστε να αποκτήσει σταδιακά την δική του πελατεία.

Οι παραπάνω λόγοι αποτελούν συχνά εμπόδια τα οποία δημιουργούν απαισιοδοξία στους απόφοιτους ψυχολόγους και αυξημένο στρες. Για τον λόγο αυτό, η αναζήτηση νέων διεξόδων έχει γίνει πιο εντατική από ποτέ. Έτσι ακριβώς εξηγείται και η μεταστροφή προς το HR, η οποία συνοδεύεται από μία σειρά βασικών πλεονεκτημάτων.

Ορισμένα από αυτά είναι:

  1. Συνάφεια στο αντικείμενο της δουλειάς:  Ένας ψυχολόγος είναι ιδανικό προφίλ για τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του HR. Για παράδειγμα, στο recruiting, δηλαδή στην επιλογή των υποψηφίων εργαζομένων, ένας ψυχολόγος έχει λάβει - μέσα από τη σχολή ψυχολογίας- συναφή εκπαίδευση και είναι πιθανό να κατέχει δεξιότητες που του επιτρέπουν να αντιλαμβάνεται αποτελεσματικά τα soft skills των υποψηφίων. Έτσι, αν εκπαιδευτεί και στα Hard Skills και αποκτήσει γνώσεις επί του HR, θα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη θέση. Επίσης, ο τομέας Learning & Development σκοπεύει στην ευεξία των εργαζομένων (well-being) και το upskilling και είναι προφανές ότι η συμβολή ενός Ψυχολόγου σε αυτή τη διαδικασία είναι καταλυτική.
  2. Επαγγελματική σταθερότητα: Ως HR Professional, ένας ψυχολόγος είναι εργαζόμενος μιας εταιρείας με σταθερό μισθό, εταιρικές παροχές και προνόμια. Με αυτό τον τρόπο, δεν επωμίζεται το άγχος ενός ελεύθερου επαγγελματία και επικεντρώνεται στις ουσιαστικές προκλήσεις του επαγγέλματος. Αυτό φαίνεται να είναι αρκετά σημαντικό πλεονέκτημα για την πλειονότητα των επαγγελματιών.
  3. Δυνατότητα υβριδικής εργασίας: Ορισμένοι ψυχολόγοι επιλέγουν ένα υβριδικό μοντέλο στο οποίο εργάζονται με σταθερή απασχόληση ως HR Professionals σε εταιρικά σχήματα και παράλληλα εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την εκάστοτε εργασιακή σχέση και συμφωνία αλλά είναι αρκετά συχνό φαίνομενο στην πράξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απολαμβάνουν την σταθερότητα ενός εταιρικού περιβάλλοντος και αυτόματα διεκδικεί τη δυνατότητα για να κερδίσει ένα έξτρα εισόδημα. Αυτή η λύση φαντάζει ιδανική σε πολλούς υποψηφίους.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Ας υποθέσουμε ότι ένας απόφοιτος ή ένας φοιτητής ψυχολογίας αποφασίζει να ασχοληθεί με το HR. Τι θα πρέπει να κάνει;

Αν θέταμε αυτό το ζήτημα κάποια χρόνια πριν, θα αρκούσε να στείλει το βιογραφικό του για μία θέση HR και οι πιθανότητες να τον προσλάβουν ήταν αρκετά αυξημένες.  Ωστόσο, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που επικρατεί στις μέρες μας στα επαγγέλματα HR, είναι αναγκαία η εξειδίκευση μέσα από στοχευμένη κατάρτιση.

Το HR School του Workearly είναι το πρώτο εξειδικευμένο πρόγραμμα πιστοποίησης και πρακτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης στον χώρο του HR στην Ελλάδα. Είναι αναγνωρισμένο για εκπαίδευση σε εταιρείες και υποψηφίους σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, όπου αποτελεί και το πιο δημοφιλές πρόγραμμα εκπαίδευσης στο HR.

Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι απόφοιτοι Ψυχολογίας επιλέγουν το HR School του Workearly. Η Εταιρεία είναι αναγνωρισμένη από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο HR (HRCI) και βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες (πχ. Microsoft και IBM) που συνεργάζονται με τη Credly, για την έκδοση των Ψηφιακών Badges. Στο HR School, οι συμμετέχοντες αποκτούν γνώσεις σε όλους τους τομείς του HR μέσα από πρακτικά παραδείγματα και κυρίως μέσα από την αγορά εργασίας. Με την ολοκλήρωση λαμβάνουν Πιστοποίηση και Digital Badge. Με όλα τα παραπάνω, λοιπόν, ο εκάστοτε υποψήφιος έχει δημιουργήσει ένα αξιόλογο προφίλ αναδεικνύοντας τον συνδυασμό γνωσιακής κατάρτισης στο HR και γνώσεων ψυχολογίας.

Κλείσε γρήγορα τη θέση σου για τον επόμενο κύκλο του Προγράμματος και διεκδίκησε Πιστοποίηση και Digital Badge από κορυφαίους Οργανισμούς HR.

Δες τον οδηγό σπουδών και διάλεξε το επίπεδο δυσκολίας του Προγράμματος  εδώ.

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.