Μενού
χρονοπουλου
Instagram
  • Α-
  • Α+

Μία γυναίκα κατηγορεί έναν άντρα για βιασμό και πρόκληση σωματικής βίας. Μία γυναίκα κατηγορεί έναν άντρα ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου να δικαιωθεί. Εμείς το μάθαμε προχτές, αλλά αυτό συνέβη πριν 3 χρόνια. Και κυρίως, το μάθαμε χωρίς τη συγκατάθεσή της, που από ό,τι φαίνεται, μικρή σημασία έχει, ειδικά αν είσαι γυναίκα.

«Πριν από 3 χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως θα αποβεί επώδυνη για εμένα, την οικογένεια μου, τους οικείους μου, όπως δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνει με τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Το έπραξα όμως θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση.

Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης.

Τα 3 αυτά χρόνια επέλεξα απολύτως συνειδητά να αντιμετωπίσω το ζήτημα μόνο με τους δικηγόρους μου, χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλο, ούτε καν την οικογένειά μου την οποία προσπάθησα να προστατεύσω με κάθε τρόπο. Η δε δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης.

Η χθεσινή διαρροή του ονόματός μου έγινε προφανώς χωρίς τη συναίνεσή μου και αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου αλλά και της ποινικής διαδικασίας. Είναι δε λυπηρό κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης, να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων.(...) Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται».

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του φερόμενου ως θύματος, που μίλησε ανοιχτά για τη διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια, όχι επειδή ήταν δική της απόφαση, αλλά επειδή αναγκάστηκε να το κάνει. Εξίσου τρομακτικό είναι ότι κατηγορείται η ίδια με το κλασικό «γιατί τώρα;», ενώ ήταν εκείνη που ενημέρωσε τις Αρχές, την επόμενη κιόλας μέρα του συμβάντος. Αποκάλυψε την ταυτότητα του δράστη, έγιναν όλες οι απαιτούμενες έρευνες, οι οποίες κατέληξαν στην άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή. Όλα έγιναν με τον «σωστό» τρόπο, όπως πρέπει. Χωρίς τηλεδίκες, χωρίς την εμπλοκή προσώπων που δεν μπορούν να κρίνουν.

Παρόλο που αναμένονται και άλλες καταγγελίες, εμείς δεν είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την ενοχή κάποιου ούτε να κρίνουμε αν κάποιος λέει αλήθεια ή όχι. Ωστόσο, επιλέγουμε να είμαστε στο πλάι κάθε θύματος, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, κοινωνικού και πολιτικού status, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Είμαστε όμως και στο πλάι των ανθρώπων που έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, προστατεύοντας έτσι τον εαυτό τους αλλά και το κοντινό τους περιβάλλον.

Ένας βιασμός, μία κακοποίηση και μία παρενόχληση δεν αποτελεί είδηση για τα μανταλάκια. Όταν όμως μία γυναίκα επιλέγει να το καταγγείλει, και βρίσκει το θάρρος να το κάνει σε μία κοινωνία όπου η συνήθης απάντηση είναι το victim blaming, θα έπρεπε να μένουμε σε αυτό. Όχι στη δημοσιοποίηση στοιχείων, όχι στη δημοσιοποίηση φωτογραφιών που ενδεχομένως να υπαινίσσονται ότι μία γυναίκα δεν είναι «τόσο αξιοπρεπής όσο θα όφειλε».

Το κίνημα #MeToo ξεκίνησε με σκοπό να βοηθήσει τις γυναίκες να μιλούν. Για την κακοποίηση, την παρενόχληση, οτιδήποτε ξεπερνά τα όρια. Τα δικά τους όρια. Για να μην κανονικοποιείται άλλο η τοξική συμπεριφορά στο εργασιακό περιβάλλον (και όχι μόνο). Για να μην νιώθουμε λεπτό ότι κάτι κάναμε εμείς και το προκαλέσαμε. Για να μάθουμε και στις επόμενες γενιές ότι η σιωπή και τα μυστικά γεννούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Και αν «διανύουμε επικίνδυνους και δύσκολους καιρούς για τους άντρες», δεν πειράζει. Οι αθώοι, εξάλλου, δεν θα έπρεπε να ανησυχούν. Θα έπρεπε να κοιμούνται ανάλαφρα σαν πούπουλα.