Μενού
niki_nd_ekloges
Εθνικές εκλογές 21ης Μαϊού | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ακούω τα βαρύγδουπα περί «ιστορικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας και στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ» αλλά και για τη «νέα μεταπολίτευση» του 2023 προκειμένου να αποκωδικοποιηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και πραγματικά ανατριχιάζω. Οπως ανατρίχιασαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες από τις παλαβομάρες, που άκουσαν από τα αριστερά σε όλη την προεκλογική περίοδο και με ωριμότητα αποφάσισαν να δώσουν την απάντηση τους στις κάλπες.

Χωρίς πολλά λόγια, χωρίς φωνές είπαν, τέρμα η πλάκα και το μπάχαλο. Αρκετά με τα παιχνίδια, που επηρεάζουν τις ζωές μας. Με τα ψηφοδέλτια στα χέρια μικροί και μεγάλοι μπήκαν στο παραβάν και «καθάρισαν». Απλά πράγματα. Επέλεξαν ποιος θα διαχειριστεί την τύχη αυτής της χώρας αλλά και του κάθε πολίτη της ξεχωριστά την επόμενη τετραετία. «Βουβές» εκλογές με λαϊκή ετυμηγορία όμως που βροντοφωνάζει. Για αυτό οι δημοσκόποι και όχι μόνο αυτοί έχασαν τα αβγά και τα καλάθια.

Οι πολίτες έστειλαν ένα εντελώς ξεκάθαρο μήνυμα, που όποιος, είτε από τους νικητές είτε από τους ηττημένους, δεν το ερμηνεύσει σωστά θα χτυπά το κεφάλι του πολύ σύντομα. Δεν ψήφισαν δεσμευτικά Νέα Δημοκρατία αλλά έριξαν δαγκωτό Νέα Ελλάδα. Το πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία που θεωρεί ότι του αξίζει να ζει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και είναι έτοιμο να στηρίξει σοβαρές πολιτικές και ριζικές αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση γυρίζοντας την πλάτη στα συνθήματα της ναφθαλίνης που ξετρύπωσαν κάποιοι ανέθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την αποστολή αυτή.

Γιατί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι στον Αλέξη Τσίπρα; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά, όπως λένε και οι Αμερικανοί. Γιατί πλέον ο ελληνικός λαός έχει μέτρο σύγκρισης ανάμεσα στην τετραετία που μόλις ολοκληρώθηκε και στα πεπραγμένα της πρώτης φοράς Αριστερά αλλά και στην προσπάθεια αναβίωσης της με Δημητρούλες και ολίγη Χρυσή Αυγή.

Οι πολίτες λοιπόν μέτρησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζύγισαν το κόμμα του και τις υπόλοιπες προτάσεις που έπεσαν στο προεκλογικό τραπέζι και του έδωσαν τη δεύτερη ευκαιρία που ζήτησε. Και μάλιστα το έκαναν με τρόπο θριαμβευτικό. Οι εκλογές όμως της 21ης Μαΐου υπενθυμίζουν για ακόμα μία φορά σε όλους εκείνους που πιθανά να έχουν αδύναμη μνήμη ότι ο θρίαμβος και η πτώση στην πολιτική απέχουν μόλις μία κάλπη.

Το ΠΑΣΟΚ του 44% το 2009 καταποντίστηκε στο 4,68% το 2015 και ο ΣΥΡΙΖΑ του 36,34% το 2015 μετά βίας περνά το 20% το 2023 καταρρέοντας σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι θα κληθεί μετά τις δευτέρες εκλογές να υλοποιήσει το πρόγραμμά του για το οποίο τον ψήφισε ο ελληνικός λαός και θα κριθεί στο τέλος της επόμενης τετραετίας για αυτό. Τότε θα γίνει το νέο μεγάλο ταμείο για όλους. Χωρίς αμφιβολία, ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε μπλε και το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει την απόλυτη πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της.

Το βαθύτερο όμως νόημα αυτών των εκλογών δεν είναι μία ιδεολογική στροφή του εκλογικού σώματος προς την Κεντροδεξιά αλλά η απαίτηση του ελληνικού λαού για πολιτική σοβαρότητα με το βλέμμα στραμμένο σε μία Νέα Ελλάδα.

Αλλωστε, ο εκλογικός χάρτης από το 1974 άλλαξε και τα 3 χρώματα. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησαν για 50 ολόκληρα χρόνια και το αίτημα για ένα ευρωπαϊκό κράτος για το οποίο θα είναι υπερήφανοι οι πολίτες του όχι μόνο παραμένει αλλά είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Αυτό είναι και το μεγάλο προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί σε κάθε περίπτωση τον ελληνικό λαό δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η πατρότητα της «Αλλαγής». Εάν δηλαδή είναι πράσινη όπως ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ ή έχει τα χρώματα της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες ζητούν πραγματική «Αλλαγή» στις ζωές τους και στη χώρα τους και δεν έχουν εμμονές ή αλλεργίες με τα χρώματα, συνεπώς και με το μπλε.

Οι Εκλογές 2023 είναι στο reader.gr!

Μείνε ενημερωμένος για ό,τι συμβαίνει στα στρατόπεδα των κομμάτων και τις κινήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ειδήσεις για τις Εκλογές 2023 και πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης στο reader.gr