Μενού
social media
Social Media | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σε αυτή τη ζωή και ειδικά αν πατάς αρκετά χρόνια επάνω στη Γη, καταλήγεις ότι δεν μπορεί να θεωρείς αρκετά πράγματα δεδομένα. Θα ειπωθεί και το γνωστό κλισεδάκι: «εκτός από τον θάνατο» προς επίρρωση της αρχικής διαπίστωσης. Θα έλεγε κάποιος ότι δεν μπορείς σίγουρα να θεωρείς δεδομένη την υγεία (καλά να είμαστε), την παντοτινή αγάπη, την παρουσία ανθρώπων δίπλα σου, την φιλία για πάντα, την οικονομική σταθερότητα, όπως και την ειρήνη. Επειδή όμως όλα αυτά προσεγγίζουν πιο υψηλές έννοιες τις οποίες πραγματεύονται οι υποψήφιες στα καλλιστεία (και στα αντρικά αν γίνονται, δεν ξέρω) και πολλά από τα εκατοντάδες podcast που υπάρχουν στη ζωή μας, ας κρατήσουμε τη μπάλα πιο χαμηλά.

Τίποτα δεδομένο λοιπόν; Μην το λέτε. Γιατί αν υπήρχε κάποιο σχετικό στοίχημα θα ποντάριζα αρκετό χρήμα (αν είχα) σε κάποια δεδομένα που αφορούν γεγονότα και καταστάσεις μόλις των τελευταίων ημερών. 

Απαριθμώ:

  1. Σχεδόν κανένας δεν έχει δει την ταινία «Αγόρια στο ντους» γύρω από την οποία δημιουργήθηκε ο ντόρος για την «ταινία πορνό που έδειξε η δασκάλα σε παιδιά του Δημοτικού». Ούτε καν ο πρώτος που ξεκίνησε το θέμα.
  2. Ο εμετός που έκανε ο μαθητής που είδε την ταινία είναι το αντίστοιχο της «μικρής Μαρίας» του Έβρου.
  3.  Δεν συνελήφθη αυτός που ξεκίνησε το χυδαίο σύνθημα για τον πρωθυπουργό (όχι τον υπηρεσιακό) αλλά αυτός που το έκανε όνομα στο προφίλ του, το οποίο είχε αναρτήσεις τίγκα στο ψέκασμα όλου του θεσσαλικού κάμπου.
  4. Οι δημοσιογράφοι που μας παράθεσαν πρώτοι τις παραπάνω ειδήσεις, χρησιμοποίησαν μια πιο…ελεύθερη και πιασάρικη εκδοχή τους (όχι των ιδίων, της είδησης).
  5.  Δεν χρεώνουν παραπάνω από τη Δευτέρα οι λογιστές που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τις γιαγιάδες και τους παππούδες που κάνουν φορολογική δήλωση και ψήφισαν ΝΔ. Πιθανότατα γιατί (όσοι το υποστηρίζουν) δεν είναι καν λογιστές.
  6. Στο Twitter δεν έχουν καταλάβει ότι αν γίνουν εκλογές στα social media δεν θα μπουν ούτε στην (αντίστοιχη) Βουλή, αλλά πιστεύουν ότι κάνουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά για να τα γράφει κάποιος θα πείτε; Ναι αλλά…δεν το ξεκίνησα εγώ θα σας απαντήσω. Απλά το «υποδέχομαι». Και θα προσθέσω ότι (ναι) δεν είμαι άμοιρος ευθυνών, γιατί τελικά τι κάνω; Αναπαράγω και ανακυκλώνω βλακώδεις μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, άρα…μη ειδήσεις. Κάνω λοιπόν ότι κάνουν τα περισσότερα από τα social media αιχμής, συνεπικουρούμενα από αρκετά κανονικά media τα οποία με μια δημοσίευση τους τι δημιουργούν; Δίνουν σφραγίδα σοβαρότητας, στη σοσιαλομτιντιακή διαστρέβλωση ή τερατολογία. Η οποία όμως είναι αυτή που απασχολεί μεγάλος μέρος του κόσμου που καταναλώνει αμάσητο ότι του
σερβίρεται.

Όλα αυτά δεν θα ήταν σοβαρά αν δεν ήταν η απόδειξη ότι, το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και τα όσα απέδειξε αυτό για την virtual reality των social media, δεν έχει γίνει δίδαγμα σε αυτούς που ζουν μέσα σε αυτή τη φούσκα. Θα αναρωτηθείτε ίσως που είναι το πρόβλημα αφού ειδικά με την κεραυνοβόληση του ΣΥΡΙΖΑ, που άλλα
περίμενε και άλλα εισέπραξε, αποδείχθηκε ότι ο κόσμος των κοινωνικών δικτύων δεν συναντά τελικά την πραγματικότητα. Άρα (εκ του αποτελέσματος) καταλήξαμε ότι στην πραγματική ζωή αποδίδεται δικαιοσύνη.

Δεν θα διαφωνήσω. Απλά θα σημειώσω ότι αυτά τα ολίγα που παρέθεσα φτιάχνουν μια βολική «εναλλακτική» ατζέντα σε αρκετά (πολλά) media έξω από τα social media. Και τα πρώτα είναι αυτά που απευθύνονται σε πολύ περισσότερο κόσμο. Αυτόν που δεν ασχολείται με τα δεύτερα. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί «σοβαροί» και «έγκριτοι» δημοσιογράφοι (κι εδώ μια χαρά εισαγωγικά μπαίνουν πάντως) που φοράνε άλλο καπέλο ανάλογα με το μέσο που εμφανίζονται. Την κανονική τους δουλειά και τη… διασκέδαση (του Twitter π.χ). Άρα μπορούμε να καταλήξουμε ότι ναι μεν τα social media είναι μια φούσκα, αλλά μόνο αν καταλήξεις ότι αυτά είναι ο πραγματικός κόσμος και εγκλωβιστείς στην παραδοχή σου. Αν είσαι τόσο έξυπνος και οργανωμένος ώστε να τα εργαλειοποιήσεις, μια χαρά μπορείς να επηρεάσεις και τον κανονικό κόσμο με εφαλτήριο αυτά και την υστερία που καλλιεργούν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA