Μενού
Ευρωκοινοβούλιο
Ευρωκοινοβούλιο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Πριν λίγα 24ωρα βρεθήκαμε μια ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο σεμιναρίου σε Ευρωκοινοβούλιο και Κομισιόν εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών. Εκεί διαπιστώνεις τις μεγάλες αποστάσεις. Στις Βρυξέλλες οι Έλληνες ευρωβουλευτές μιλάνε για το πόσο σημαντικό είναι που ανήκουμε στην μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις πολιτικές που εφαρμόζει, για τις χρηματοδοτήσεις για μικρά ή μεγάλα έργα και όταν προσγειώνονται στην Αθήνα ξαφνικά αλλάζει η ατζέντα.

Επικεντρώνονται σε θέματα εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας. Και δυστυχώς με βάση αυτά κρίνονται από τους ψηφοφόρους. Όπως λένε στους «διαδρόμους» της Ευρωβουλής θα πρέπει να επιλέγονται άνθρωποι με γνώσεις της πολιτικής που ασκεί η Ε.Ε. Να γνωρίζουν πως λειτουργούν οι Επιτροπές, πως λαμβάνονται οι αποφάσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες κατά τη διάρκεια πολύωρων και σκληρών διαπραγματεύσεων.

Η ατζέντα της ΕΕ

Στις Βρυξέλλες ενημερωθήκαμε επίσης για την «πράσινη» ατζέντα της ΕΕ, για εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο στις διαδικτυακές πλατφόρμες και κυρίως για την αντιμετώπιση των fake news κ.α. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσα από αυτά τα θέματα φτάνουν στους Έλληνες πολίτες.

Γνωρίζουν άραγε επαρκώς τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες; Πέρα από τις συνόδους κορυφής και φυσικά τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών οι αποφάσεις των οποίων επηρεάζουν τις τσέπες μας. Υπάρχουν αρκετά άλλα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την αλιεία, την γεωργία, την εκπαίδευση κ.α. για τα οποία σπανίως μιλάμε στην Ελλάδα. Σε αυτό φυσικά μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν τα ΜΜΕ που δεν έχουν αφιερώσει επαρκή χρόνο και χώρο σε ευρωπαϊκά θέματα.

Πέρα από όλα αυτά… Το μεταναστευτικό, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής επίθεσης αλλά κυρίως η άνοδος της ακροδεξιάς σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως προσφάτως στην Ολλανδία προκαλούν «πονοκέφαλο» στους διαδρόμους της Ευρωβουλής.

Ανησυχίες για επικράτηση της ακροδεξιάς

Το ενδεχόμενο η Μαρί Λεπέν να είναι κυρίαρχος στις ευρωεκλογές στην Γαλλία είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα. Όπως η ευρωομάδα των ευρωπαίων ακροδεξιών που αναμένεται να δημιουργηθεί μετά τις εκλογές και θα βάζει «εμπόδια» σε διάφορες αποφάσεις. Επίσης η επόμενη ημέρα μετά την ένταξη νέων χωρών κυρίως των δυτικών Βαλκανίων αλλά ενδεχομένως και της Ουκρανίας προκαλεί προβληματισμό.

Θα υπάρχει ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων ή θα καθυστερεί η λήψη αποφάσεων καθώς θα υπάρχει πολυφωνία; Κάθε χώρα έχει διαφορετική ταυτότητα και ξεχωριστά συμφέροντα. Πάντως σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που στέλνουν από τις Βρυξέλλες προς την Ελλάδα είναι να υπάρχει μαζική συμμετοχή στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο το ερχόμενο καλοκαίρι.

Για το λόγο αυτό μάλιστα αναμένεται τους προσεχείς μήνες –τελευταία συνεδρίαση των οργάνων του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι τον Απρίλιο– εν όψει ευρωεκλογών κλιμάκιο με επικεφαλής την πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα να κάνει επισκέψεις σε κράτη – μέλη για να τονίσει την σημασία της συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μια ισχυρή δύναμη στην ΕΕ και πρέπει η φωνή της να παραμείνει δυνατή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA