Μενού
  • Α-
  • Α+

Το τελευταίο διήμερο τα social media γέμισαν από εικόνες της Φώφης Γεννηματά. Το χαρακτηριστικό εκείνο χαμόγελο με το οποίο αντιμετώπιζε κάθε κατάσταση τόσο στην πολιτική, οσο και την προσωπική της ζωή. Το χαμόγελο που με μοναδικό τρόπο... μακιγιάριζε όλον εκείνο τον πόνο που της προκαλούσε η αρρώστια που σαν «κληρονομική κατάρα»... στρογγυλοκάθισε για δεκαετίες πάνω στο όνομα «Γεννηματάς». Ετσι έφυγε και ο εμβληματικός Γιώργος Γεννηματάς, έτσι και η μητέρα της Κάκια. Νέοι... Όπως και η Φώφη.

Δυο χρόνια πέρασαν από τις 25 Οκτωβρίου 2021, όταν ο «Ευαγγελισμός» εξέδωσε το θλιβερό ιατρικό ανακοινωθέν για το... ταξίδι προς την αιωνιότητα. Η παρουσία της έμοιαζε ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία 24ωρα. Βλέπετε σαν ένα παιχνίδι, από τα πολλά που αρέσκεται η μοίρα να παίζει, η πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έφυγε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Με αυτό τον τρόπο έγινε και... σύμβολο στην καθημερινή μάχη που δίνουν χιλιάδες άνθρωποι.

Όμως και όσο αφορά την πολιτική ατζέντα η Φώφη Γεννηματά φαίνεται πως παίρνει περισσότερα... credits μετά θάνατον. Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται ή διαβάζεται το παραπάνω. Ίσως οι παλιοί της σύντροφοι, αλλά και γενικότερα το πολιτικό προσωπικό της χώρας, να κατανοούν την αθόρυβη και χωρίς τυμπανοκρουσίες δουλειά που έκανε για να κρατήσει ενωμένο τον χώρο της, για να κρατήσει το κόμμα της ζωντανό.

Μην ξεχνάει κανείς πως η Φώφη βρέθηκε ανάμεσα σε... συμπληγάδες μέσα στην Βουλή. Την ώρα που η κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη ήταν στα φόρτε της, με κραταιό ΣΥΡΙΖΑ και «ανεβασμένη» Νέα Δημοκρατία, η ίδια προσπαθούσε να βρει τον χώρο και τον χρόνο της. Αποστολή όχι εύκολη. Ποιος ξεχνάει πως όταν Πρωθυπουργός και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατέβαιναν από το βήμα της Βουλής και η «κοκορομαχία» λάμβανε τέλος, άδειαζε και η αίθουσα της ολομέλειας; Ποιος ξεχνάει πως συνήθως μιλούσε μεταξύ... συγγενών και φίλων και συνήθως χωρίς να στρέφει επάνω της τα φώτα της επικαιρότητας;

Δεν εγκατέλειπε θέσεις και ιδέες. Την ίδια ώρα που έδινε μια παράλληλη μάχη ζωής, που ελάχιστοι ήξεραν. Ποτέ δεν θέλησε να μπλέξει τα δύο. Ποτέ δεν ήθελε να την αντιμετωπίσει κανείς με οίκτο. «Όχι τώρα. Λίγο ακόμη, λίγο ακόμη...» ήταν η συγκλονιστική της φράση που έγινε γνωστή από συνεργάτες της μετά θάνατο.

Μια επίκληση στον «αθάνατο θάνατο» να την αφήσει να ολοκληρώσει τον στόχο της. Να ξαναβγάλει στον αφρό τον πολιτικό της χώρο. Η Φώφη Γεννηματά δεν «κληρονόμησε» το παντοδύναμο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Ούτε καν το ισχυρό του Κώστα Σημίτη. Πήρε ένα κόμμα που είχε όνομα «βαρύ», αλλά ήταν ηθικά και πολιτικά απαξιωμένο και οικονομικά χρεωμένο. Ένα κόμμα που άλλαζε... ονόματα σαν πουκάμισα (Ελιά, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κίνημα Αλλαγής), που μπήκε ασθμαίνοντας στην Βουλή, που... κουβαλούσε στις πλάτες του την οργή της κοινωνίας από τα μνημόνια, που έβλεπε άλλοτε πρωτοκλασάτα στελέχη του να κινούν για άλλες πολιτείες.

Και το κυριότερο; Ένα διασπασμένο κόμμα, το οποίο δεν το είχε εγκαταλείψει ένας «Λαφαζάνης ή μια Ζωή Κωνσταντοπούλου», αλλά ο τελευταίος Πρωθυπουργός που εξέλεξε και έφερε το όνομα Παπανδρέου.

Παράλληλα με τον προσωπικό της Γολγοθά, η Φώφη... ανέβαινε και τον πολιτικό. Στον πρώτο πήγε όσο πήγαινε. Αλλά η μοίρα ήταν σκληρή μαζί της. Στο δεύτερο φαίνεται πως τα κατάφερε. Αν το κόμμα μέσα στο οποίο «γεννήθηκε» παραμένει σήμερα στην κεντρική πολιτική σκηνή, δείχνοντας εσχάτως και ενεργά σημάδια ολικής επαναφοράς της το χρωστά στο ακέραιο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA