Μενού
sorbone2
Nefeli Meg Instagram (screenshot)
  • Α-
  • Α+

Η Νεφέλη Μεγκ είναι μια ινφλουένσερ, με περισσότερους από 100.000 followers στο Instagram, που προέρχεται από τη Νομική σχολή, που χρησιμοποιεί την απήχηση της στις social πλατφόρμες συχνά για να μας δείξει ενδιαφέροντα πράγματα (οι συνεντεύξεις της με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Σακελλαρίδη, Τσουκαλά, Μπεκατώρου, Χρυσόγονο ήταν αρκετά πιο ουσιώδεις από πολλούς «διαξιφισμούς» σε παράθυρα τηλεοπτικών εκπομπών).

Έχει μιλήσει για την έμφυλη βία, για τις σχέσεις, για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, έχει ανεβάσεις χρήσιμους «οδηγούς επιβίωσής» με συμβουλές νομικού χαρακτήρα. Από την άλλη, έχει χρησιμοποιήσει τα social media της και για σχόλια προσβλητικά προς πολιτικούς ηγέτες (το αλησμόνητο «Πήγε στον Ευαγγελισμό για ράμματα» του Αλέξη Τσίπρα).

Σε πρόσφατη δημοσίευση της, προωθούσε ένα «αναγνωρισμένο πτυχίο Νομικής από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης», μέσω του ελληνογαλλικού κολεγίου IDEF, το οποίο μπορούσε να διεκδικήσει ο καθένας, γράφοντας Nefelimeg στα σχόλια της σχετικής αίτησης του ΙDEF και κερδίζοντας μια έκπτωση στα δίδακτρα των σπουδών (που δεν αναγράφονται σε εμφανές σημείο).

Με λίγα λόγια, φοίτηση εξ' αποστάσεως στη Σορβόννη, στα ελληνικά. Ωραίο ακούγεται, είναι όμως ρεαλιστικό;

 

NEFELIMEG
Nefeli Meg @Instagram page

Μήπως όμως είναι scam;  

Οι σπουδές μέσω distance learning προγραμμάτων είναι κάτι που παρέχεται σε αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό. Τα προγράμματα αυτά αξιολογούνται από εκπαιδευτικούς οργανισμούς, είναι πλήρως ενταγμένα σε πραγματικές πανεπιστημιακές σχολές, έχουν είτε εισαγωγικές εξετάσεις είτε κάποια αρκετά αυστηρά κριτήρια εισόδου. Από την προσωπική μου εμπειρία μπορώ να συμπληρώσω πως είναι αρκετά αυξημένη η δυσκολία του να φοιτάς εξ' αποστάσεως σε ένα καλό πανεπιστήμιο, και τα δίδακτρα είναι ακριβά, με μηδαμινές διαφορές σε σχέση με όσα πληρώνουν εκείνοι που σπουδάζουν δια ζώσης. 

Σε έναν «ωκεανό» από πτυχία που προσφέρονται online, χρειάζεται προσπάθεια να εντοπιστούν αυτά που είναι γνήσια. Το Distance Learning Portal έχει κάποιες χρήσιμες οδηγίες για το πώς να ανακαλύπτεις τις απάτες.

Το συγκεκριμένο video χρησιμοποιεί το top ακαδημαϊκό brand name της Σορβόννης, αν και στην πραγματικότητα αναφέρεται στη σχολη μεταλυκειακής εκπαίδευσης Sorbonne Paris Nord. Κατά την προσωπική μου άποψη, μια προωθητική ενέργεια που λέει εκ του πονηρού «έλα μωρέ Σορμπόν το ένα, Σορμπόν και το άλλο», δείχνει πως μπορεί να είναι και scam.

Στο πνεύμα της εποχής

Δυστυχώς οι online ενέργειες για τη γρήγορη και φτηνή εύρεση «πτυχίων» είναι άπειρες εκεί έξω. Μπορείς απλά να αγοράσεις ένα χαρτί που έχει μια σφραγίδα με «ακαδημαϊκό» χαρακτήρα, μπορείς ακόμα και να βρεις «γνήσια» πτυχία, και να τα «φλεξάρεις» στο YouTube. Μπορείς να βρεις πτυχία από ινφλουένσερς, ενώ αν είσαι ακόμα πιο ανήσυχος, μπορείς να ψάξεις ακόμα και στο dark web για τίτλους Οξφόρδης (μια από τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις στο Google). Μπορεί να είμαστε καχύποπτοι και όντως, να υπάρχει μια νέα πραγματικότητα όπου με ένα follow στο Instagram να μπορείς να διεκδικήσεις πτυχίο. 

Tι νόημα έχουν όλα αυτά;

Από τη μια πλευρά υπάρχει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, που απαιτεί διάβασμα και προσπάθεια, και υπομονή, και να κλείνεις τα μάτια σου σε καταστάσεις που παραπέμπουν σε σκληρό ελληνικό Δημόσιο, από την άλλη υπάρχει μια χαώδης ιδιωτική αγορά, που αναζητά υποψήφιους σπουδαστές με όνειρα και φιλοδοξίες για κάτι διαφορετικό.

Και οι σπουδαστές του ελληνικού πανεπιστήμιου, και όσοι θέλουν να το αφήσουν πίσω τους, αξίζουν σεβασμό, και μια έξτρα βοήθεια από την πολιτεία, ώστε να αποφεύγουν τυχόν απάτες και άλλες αμφιλεγόμενες ενέργειες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA