Μενού
texniti-noimosini
Τεχνητή Νοημοσύνη | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σε έναν κόσμο όπου η αβεβαιότητα κυριαρχεί και η ταχύτητα των αλλαγών αυξάνεται αδιάκοπα, η ικανότητά μας να «προβλέπουμε» και να προσαρμοζόμαστε στο μέλλον καθίσταται κρίσιμη. Η νοητική μας ικανότητα να ταξιδεύουμε στο μέλλον, είναι ένα εργαλείο που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη λήψη αποφάσεων και την ανθεκτικότητά μας απέναντι στις προκλήσεις. Μέσω της Επεισοδιακή Σκέψης για το Μέλλον “Episodic future thinking” ή EFT, αναπτύσσουμε μια βαθύτερη κατανόηση του πώς το παρόν συνδέεται με το μέλλον, ενώ παράλληλα αυξάνουμε την ευελιξία και την προοπτική μας. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε το πώς η EFT μπορεί να μας βοηθήσει να καταστρώσουμε καλύτερα τα σχέδιά μας για το μέλλον και να ανακαλύψουμε νέες ευκαιρίες για ευτυχία και επιτυχία.

Η EFT ξεκινά με τη δημιουργία ενός "νοητικού σκηνικού" για το μέλλον. Αυτό σημαίνει την ανασύνθεση μνήμης και των εμπειριών μας για να σχηματίσουμε μια ζωντανή εικόνα του μέλλοντος. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί παρελθοντικές εμπειρίες, τρέχουσες ελπίδες και φόβους, καθώς και διαίσθηση για το τι μπορεί να αλλάξει στο μέλλον, για να δημιουργήσει αυτή την εικόνα. Στη συνέχεια, η διαδικασία περιλαμβάνει την "ανίχνευση ευκαιριών", όπου αναζητούμε τρόπους για την εκπλήρωση των αναγκών και την επίτευξη των στόχων μας στο μέλλον. Τέλος, η «Επεισοδιακή Μελλοντοστραφής Σκέψη» μας επιτρέπει να "κατασκευάσουμε" νοητικά τα διάφορα μέλλοντα, βοηθώντας μας να αποφασίσουμε ποια μέλλοντα θέλουμε και ποια όχι.

Η EFT δεν αφορά μόνο το σχεδιασμό του μέλλοντος, αλλά και την ανάπτυξη της προσωπικής και επαγγελματικής μας ζωής. Μέσω της EFT, μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε ευκαιρίες που ίσως δεν είχαμε φανταστεί προηγουμένως. Αυτή η μέθοδος μας βοηθά να εστιάσουμε στις προτεραιότητές μας και να αναπτύξουμε στρατηγικές που μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων μας. Είτε πρόκειται για καριέρα, προσωπικές σχέσεις ή άλλους τομείς της ζωής μας, η EFT μπορεί να προσφέρει μια νέα προοπτική και να ενθαρρύνει την προσωπική ανάπτυξη και την καινοτομία.

Η «Επεισοδιακή Μελλοντοστραφής Σκέψη» δεν είναι μόνο ένα εργαλείο για την ατομική επιτυχία και ευτυχία, αλλά και μια ζωτικής σημασίας δεξιότητα για την αντιμετώπιση των σύνθετων παγκόσμιων προκλήσεων. Μέσω της ικανότητάς μας να φανταζόμαστε και να σχεδιάζουμε για το μέλλον, μπορούμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και αρμονικού κόσμου. Από την κλιματική αλλαγή έως τις κοινωνικές ανισότητες, η δυνατότητα αυτή μας επιτρέπει να εξετάσουμε τις πιθανές συνέπειες των επιλογών μας και να δράσουμε με τρόπο που υπηρετεί τόσο το παρόν όσο και το μέλλον.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι η προόραση, ως ζωτική δεξιότητα, διαμορφώνει τον τρόπο που κατανοούμε και σχεδιάζουμε το μέλλον, αποτελώντας έναν κρίσιμο παράγοντα στην επιβίωση και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Το παραπάνω άρθρο είναι εμπνευσμένο από ένα κεφάλαιο του βιβλίου, 2049 Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας. Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Δημητριάδη και του Γιάννη Σκορδά από την KEY BOOKS, που μας προτρέπει να αγκαλιάσουμε την αβεβαιότητα ως απαραίτητη συνθήκη προόδου. Το άρθρο γράφτηκε με αφορμή το Life Project, το πρώτο event αυτογνωσίας στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο, με τίτλο «Connected».

* Ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι futurist και ειδικός στο σχεδιασμό των εταιρειών «του αύριο» και ερευνητής στην Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA