Μενού
  • Α-
  • Α+

Ελεύθερη να συνεχίσει την παρουσία της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, είναι η Καμίλα Βαλίεβα. Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), χωρίς να αποφανθεί επί της ουσίας της υπόθεσης, επιβεβαίωσε την άρση της προσωρινής αναστολής της 15χρονης Ρωσίδας Ολυμπιονίκη, που αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη η ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ (Rusada). «Η αποτροπή της αθλήτριας από το να αγωνισθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα της προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά», επεσήμαναν οι τρεις διαιτητές, παρ' όλο που το νεαρό της ηλικίας της (σ.σ. κάτω των 16 ετών) συνεπάγεται συγκεκριμένους κανόνες αποδείξεων και ελαφρύτερες ποινές.

Κατά συνέπεια, η Βαλίεβα, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως το «κορίτσι θαύμα» του καλλιτεχνικού πατινάζ και είναι η μοναδική αθλήτρια που ολοκλήρωσε τετραπλή εναέρια περιστροφή εντυπωσιάζοντας κριτές και θεατές, μπορεί να διεκδικήσει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και στο ατομικό, που αρχίζει αύριο 15 Φεβρουαρίου. Η Βαλίεβα ενημερώθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο ομαδικό από τη Ρωσία, ότι βρέθηκε «θετική» σε χρήση απαγορευμένης ουσίας, μετά από σχετικό έλεγχο, που πραγματοποίησε η Rusada στις 25 Δεκεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη, κατά τη διάρκεια του ρωσικού πρωταθλήματος.

Αυτή η «όψιμη ειδοποίηση», από το εργαστήριο της Στοκχόλμης που είναι υπεύθυνο για την ανάλυση, «εμπόδισε την αθλήτρια από το να αντιδράσει» παρ' όλο που δεν είχε καμία σχέση με αυτό, εξήγησε μιλώντας στον Τύπο, ο Μάθιου Ριμπ, γενικός διευθυντής του CAS και πρόσθεσε: «Εάν οι διαδικασίες είχαν διευθετηθεί σε 10 ημέρες ως συνήθως, δεν θα ήμουν εδώ».

Η επίμαχη ουσία, είναι η τριμεταζιδίνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης και έχει απαγορευθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) από το 2014, επειδή προάγει την κυκλοφορία του αίματος. Η γνωστοποίηση της υπόθεσης Βαλίεβα, καθυστέρησε την τελετή απονομής των μεταλλίων για το ομαδικό, που «μάλλον δεν θα γίνει» πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα (14/2), ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το όλο ζήτημα, άρχισε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι η τελετή μεταλλίων στο ομαδικό, όπου επικράτησε η Ρωσία, αναβλήθηκε για «νομικούς» λόγους. Στη συνέχεια, ο ρωσικός Τύπος, αποκάλυψε το θετικό δείγμα της Βαλίεβα, που επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή και από την ITA, το όργανο που είναι υπεύθυνο για το πρόγραμμα αντιντόπινγκ των Ολυμπιακών Αγώνων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.