Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανοικτό το ενδεχόμενο για τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών στους αγώνες, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, άφησε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, με μία όμως βασική προϋπόθεση. Να ταχθούν κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή η συγκεκριμένη τοποθέτησή του, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιταλική εφημερίδα έφερε αντιδράσεις στη Ρωσία με τον επικεφαλής των σπορ στη χώρα Ντμίτρι Τσερνισένκο να απαντά πως «Οι Ρώσοι αθλητές είναι πατριώτες και δεν πουλάνε την πατρίδα τους».

Διαβάστε ακόμη: Μακρόν σε Ζελένσκι: Θα υπάρξουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Μιλώντας στην Corriere della Sera κατά την παρουσία του στην Ιταλία, ο ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Αυτός ο πόλεμος δεν έχει ξεκινήσει από τους Ρώσους αθλητές. Αλλά είδαμε ότι ορισμένες κυβερνήσεις δεν ήθελαν να σέβονται πλέον την αυτονομία του διεθνούς αθλητισμού...». Και κάπου εκεί αποκάλυψε τη σκέψη του. «Στόχος μας είναι να επιστρέψουν στους αγώνες Ρώσοι αθλητές που δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο» είπε.

Αναφέρθηκε δε σε περiπτώσεις που ο αθλητισμός βρίσκεται στη μέση πολιτικών αντιπαραθέσεων. «Οι Ιρανοί μπορεί να μην θέλουν να αγωνιστούν οι Αμερικανοί, οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν τους Ισραηλινούς κ.ο.κ. Είναι ένας κόσμος γεμάτος συγκρούσεις, από όλες τις απόψεις» ανέφερε και συμπλήρωσε πως: «Η αποστολή του Ολυμπιακού κινήματος είναι να συνεισφέρει στην ειρήνη, παραμένοντας πολιτικά ουδέτερη: φυσικά, αυτή τη στιγμή πρέπει να καταλάβουμε πώς να το κάνουμε αυτό. Η διοργάνωση των Αγώνων χρησιμεύει για να κρατήσει τους ανθρώπους ενωμένους, ειδικά σε δύσκολες στιγμές».

«Πατριώτες οι Ρώσοι αθλητές»

Η απάντηση της Ρωσίας ήταν άμεση μέσω του Ντμίτρι Τσερνισένκο. «Οι Ρώσοι αθλητές είναι πατριώτες και δεν πουλάνε την πατρίδα τους» είπε στα ρωσικά Μέσα. «Για αρκετά χρόνια οι αθλητές μας έχουν βιώσει την προκατειλημμένη στάση των διεθνών αθλητικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της ΔΟΕ, η απομάκρυνσή τους από τους αγώνες βρίσκεται στο απόγειο» συμπλήρωσε. 

Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού Oλεγκ Ματίτσιν επέκρινε επίσης τα σχόλια του Μπαχ, λέγοντας ότι τα σχόλιά του «αντέβαιναν στις Ολυμπιακές αρχές». «Η τελευταία παρατήρηση του Μπαχ έρχεται σε αντίθεση με τις Ολυμπιακές αρχές, γιατί το βασικό καθήκον του διεθνούς Ολυμπιακού κινήματος ήταν να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες ανεξάρτητα από τις απόψεις, τις παραδόσεις, την πίστη ή την ιθαγένειά τους», είπε.