Μενού
Ομότ
  • Α-
  • Α+

Καλοί οι πολυδιαφημισμένοι κι ακριβοπληρωμένοι σταρ των φαβορί, αλλά δεν παίζουν μόνο αυτοί. Στο φετινό Μουντομπάσκετ είδαμε αρκετές περιπτώσεις εντελώς άγνωστων παικτών που... έλαμψαν. Και μας ανάγκασαν με τις εμφανίσεις τους να τους αναζητήσουμε. Πόσο χρονών είναι, που παίζουν τώρα, ποια είναι η καριέρα τους, πόσα χρόνια είναι διεθνείς. Τέτοια πράγματα...

Ομολογουμένως, μπορεί να καυχιέται κάποιος σήμερα -λόγω του ίντερνετ- πως ξέρει «όλους τους παίκτες, όλων των ομάδων» του ποδοσφαιρικού Μουντιάλ και πως «δεν περιμένει την διοργάνωση για να τους μάθει», αλλά μάλλον δεν ισχύει το ίδιο και για το μπάσκετ. Αφού κάποια... διαμάντια φαίνεται πως ήταν για καιρό πολύ καλά κρυμένα!

Διαβάστε ακόμη: Εθνική ανώτερη των προσδοκιών, ελληνικό μπάσκετ κατώτερο των περιστάσεων

Νούνι Ομότ - Νότιο Σουδάν

Προφανώς true story: «Εδώ καλά καλά δεν ξέραμε ότι υπάρχει "σκέτο" Σουδάν και Νότιο Σουδάν, παίκτη από 'κει θα ξέρουμε;» αναρωτήθηκε κάποιος σε μια μπασκετοσυζήτηση που προέκυψε μετά το -εύλογο- ερώτημα... «Ξέρεις κανάν παίκτη του Νοτίου Σουδάν»;

Αν είστε φανατικοί με το ευρωπαϊκό μπάσκετ, δεν αποκλείεται να έχετε ακούσει στο παρελθόν για τον Ομότ. Αλλά και πάλι, δεν είναι κι εύκολο να τον θυμάστε. Βλέπετε, ο δυναμικός φόργουορντ του Νοτίου Σουδάν έχει τα τελευταία χρόνια αρκετές ευρωπαϊκές παρουσίες (Τουρκία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία), αν και αλλάζει συχνά ομάδες και... ηπείρους. Με αποτέλεσμα τα μπασκετικά ίχνη του να χάνονται.

Ομοτ

Τελευταίος του σταθμός οι Σανς. Όχι του Φίνιξ, αλλά της Ταϊτσούνγκ Σίτι στη Ταϊβάν. Στο μεταξύ, το προσπάθησε και στην G League. Αλλά τι να τα κάνεις όλα αυτά όταν μπορείς να πας στο Μουντομπάσκετ και σε πέντε ματς να σε μάθουν... όλοι. Εντάξει, όχι όλοι, αλλά πολλοί. Και το σίγουρο είναι πως ο τον Ομότ, με δύο 17άρες κόντρα σε Σερβία και Ανγκόλα, 14π. στην Κίνα και 13π. στις Φιλιππίνες, τον έμαθαν αρκετοί.

Το Νότιο Σουδάν προκρίθηκε, χάρη στη μεγάλη νίκη της επί της Ανγκόλας στα παιχνίδια κατάταξης 17-32, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού κι ο Ομότ ήταν κάτι παραπάνω από κομβικός για αυτήν την τεράστια επιτυχία της αφρικανικής ομάδας.

Διαβάστε ακόμη: Ο «Δρόμος του Μπίμινι» και η Χαμένη Ατλαντίδα: Το υποθαλάσσιο μυστήριο που 55 χρόνια τώρα κανείς δεν μπορεί να λύσε

Εχάμπ Αμίν - Αίγυπτος

Μάλλον πρόκειται για τον Μο Σαλάχ του μπάσκετ. Τι υπερόπλο ήταν αυτό; Ο 28χρονος άσος των Αιγύπτιων φόρτωσε για τα καλά τα καλάθια των αντιπάλων που βρήκε απέναντι του. Σκόραρε 26 πόντους με το Μαυροβούνιο, 22 κόντρα στο Μεξικό, 20 στην Ιορδανία και 19 στη Νέα Ζηλανδία! Ο λογαριασμός έγραψε 19,4 πόντους κατά μέσο όρο με 32% τρίποντο, αλλά και 5,6 ασίστ.

Αμίν

Ο Αμίν έδειξε πως διαθέτει ένστικτα μεγάλου σκόρερ και παρότι στην Γηραιά Ήπειρο (ή τον  υπόλοιπο κόσμο) αγνοούμε την ύπαρξη του, στην πατρίδα του είναι τεράστιο όνομα. Αγωνίζεται στην Αλ Αχλί από το 2019 κι έχει στο παλμαρέ του 3 αιγυπτιακά πρωταθλήματα, ισάριθμα κύπελλα, ενώ ήταν και δις MVP του εγχώριου πρωταθλήματος. Στο Μουντομπάσκετ έκανε... απλά την δουλειά του. Δηλαδή αυτά που περίμεναν από εκείνον οι συμπατριώτες του: να σκοράρει κατά ριπάς.

Ντουάιτ Ράμος - Φιλιππίνες

Από την ομάδα των διοργανωτών, όλοι οι μπασκετικοί ήξεραν τον Τζόρνταν Κλάρκσον που παίζει στο ΝΒΑ εδώ και δέκα χρόνια. Αυτός όμως που μας άρεσε, παρότι εντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό, ήταν ο Ράμος. Ένας υψηλόσωμος γκαρντ που ξεχώριζε σαν τη μύγα μες το γάλα μεταξύ των Φιλιππινέζων (Κλάρκσον εξαιρουμένου) και σε ατομικό επίπεδο είχε πολλές καλές στιγμές στο Παγκόσμιο.

Ράμος

Για παράδειγμα, έκανε θόρυβο με μια 20άρα απέναντι στο Νότιο Σουδάν (και 12 ριμπάουντ, παρότι 1,93μ.), ενώ έβαλε άλλους 14 πόντους στους Ιταλούς και 13 στους Δομινικανούς. Όχι κι άσχημα, με τον 25χρονο παίκτη της ιαπωνικής Λεβάνγκα Χοκάιντο να έχει 41% στα τρίποντα σε 5 παιχνίδια. Εμφανίσεις για...  μεταγραφή στην Ευρώπη, όπως έλεγαν και παλαιότερα!

Διαβάστε ακόμη: Ηβώντες, αλκοόλ και γυμνοπαιδεία: Πώς ήταν η ζωή στην αρχαία Σπάρτη

Γκάρλι Σόχο - Βενεζουέλα

Μόνο ήττες για τους Βενεζουελάνους στο τουρνουά, μα υπήρξε ένας παίκτης που... το πάλεψε λίγο παραπάνω. Ο Σόχο, ο οποίος σε συλλογικό επίπεδο παίζει στους Μπρόνκος ντε Καράκας και κατά τα άλλα έχει βρεθεί μόνο σε Μεξικό κι Αργεντινή, ήταν ο,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η (όχι και τόσο μπασκετομάνα) Βενεζουέλα στα βάθυ της Ασίας.

Σόχο

Στα 24 του, ο Σόχο «ακούστηκε» με 20 πόντους κόντρα στους Ιάπωνες, αλλά κυριότερα λόγω των 16 με τέσσερα τρίποντα απέναντι στη Σλοβενία. Τίμιος παίκτης που ολοκλήρωσε το Μουντομπάσκετ με 12,4 πόντους, 4,2 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ κατά μέσο όρο. Πάντως, δύσκολα θα μας απασχολήσει στο μέλλον, εκτός κι αν ξαναδούμε σε Παγκόσμιο ή σε Ολυμπιακούς την Βενεζουέλα. Ή αν έρθει σε καμιά μικρομεσαία ομάδα της Α1.

Διαβάστε ακόμη: Η μυστηριώδης εξαφάνιση του φοιτητή που κανείς δεν ξέρει τι απέγινε

Γιούκι Καβαμούρα - Ιαπωνία

Οκ, ο Χόκινσον είναι νατουραλιζέ κι ο Γουατανάμπε παίζει στο NBA. Κοιτώντας πιο πίσω στο δυναμικό που παρέταξε η Ιαπωνία, παρατηρεί κανείς τον βραχύσωμο Καβαμούρα. Με ύψος μόλις 1,72μ., ο 22χρονος άσος έκανε... γιγάντιες εμφανίσεις με Φινλανδία (25π., 9ασ., 4/7 τριπ.), Βενεζουέλα (19π., 11ασ., 4ριμπ.) και Πράσινο Ακρωτήρι (14π., 8ασ., 3ριμπ.) και... μας μπήκε στο μάτι!

Καβαμούρα

Βέβαια, κι ο Καβαμούρα είναι... Θεός στα μέρη του, άσχετα αν εμάς δεν μας λέει κάτι το όνομα του. Ο μικρός το δέμας πλειμέικερ έδειξε καρδιά λιονταριού και προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών ξένων media που έσπευσαν να του κάνουν συνεντεύξεις κι αφιερώματα κατά την διάρκεια του τουρνουά. Στην Ιαπωνία, πάλι, αυτή είναι η ρουτίνα του, καθώς είναι παίκτης με 20 πόντους και 8,4 ασίστ μέσο όρο, στην ομάδα του, τη Γιοκοχάμα.

Photo Credits: FIBA Basketball World Cup 2023

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA