Μενού
Τελετή λήξης
Η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η τελετή λήξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων ολοκληρώθηκε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Οι Γάλλοι θέλησαν να τιμήσουν την Ελλάδα και την προσφορά της στον πολιτισμό, αλλά και στους Αγώνες, ενώ παρέδωσαν τη σκυτάλη στο Λος Άντζελες για τη διοργάνωση του 2028.

Πιο σύντομη από την Τελετή Έναρξης, η Τελετή Λήξης ξεκίνησε στις 22:00 με την «επιστροφή» των αθλητών στο στάδιο, με την ελληνική ομάδα -παραδοσιακά- να μπαίνει πρώτη με σημαιοφόρους την Ευαγγελία Πλατανιώτη και τον Μανώλη Καραλή. 

Συνολικά 206 σημαιοφόροι των συμμετεχόντων Ολυμπιακών αποστολών και εκείνοι της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων, εισήλθαν  με τη σειρά τους στο στάδιο, παρελαύνοντας σε μια σκηνή που συμβολικά αναπαριστά έναν... επίπεδο κύκλο. Εννέα χιλιάδες αθλητές και συνοδοί βρέθηκαν στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου, ως πρωταγωνιστές του προγράμματος.

«Κάτω από τον ουρανό του Παρισιού»

Η τελετή Έναρξης ξεκίνησε με εικόνες από το Παρίσι, την Τελετή Έναρξης, μεγάλες στιγμές από τούς Αγώνες και το τραυγούδι «Κάτω από τον ουρανό του Παρισιού»  από την Ζαχό ντε Σαγκαζάν, με τη Χορωδία της Ακαδημίας Handel-Hendrix, στον Κήπο του Κεραμεικού, όπου βρίσκεται το αερόστατο με την Ολυμπιακή Φλόγα.

Ο Λεόν Μαρσάν, ο «βασιλιάς» της κολύμβησης στο Παρίσι 2024, με πέντε μετάλλια, τέσσερα εκ των οποίων χρυσά, ντυμένος με κοστούμι είναι εκείνος που ανέλαβε να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στο στάδιο από την καρδιά του Λούβρου.

Μόλις ο Γάλλος κολυμβητής πήρε στα χέρια του το φανάρι με την Ολυμπιακή Φλόγα  το αερόστατο-βωμός σταμάτησε να λάμπει, μέχρι να  λάμψει ξανά για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (28 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου).

Ο «χρυσός εξερευνητής», η ελληνική σημαία και ο Εθνικός Ύμνος

Το «Stade de France»  βυθίστηκε στο σκοτάδι για την έναρξη της παράστασης, που ονομάζεται «Records»,  «μεταφέροντας» θεατές και τηλεθεατές σε έναν άλλο κόσμο, με πρωταγωνιστή χαρακτήρα τον «χρυσό εξερευνητή».

Κατεβαίνοντας από την οροφή του σταδίου  ο «χρυσός εξερευνητής», εμπνευσμένος, από πολλές αναφορές από τη γαλλική ιστορική κληρονομιά, ξεκινώντας από την ιδιοφυΐα της Βαστίλης, καθώς και από πλάσματα της επιστημονικής φαντασίας και βιντεοπαιχνίδια.

Στην εκεί εξερεύνησή του παραδόθηκε η ελληνική σημαία  υπό το άκουσμα του εθνικού μας ύμνου. 

«Καθώς η αρχαία Ελλάδα ήταν ένας χώρος ανακάλυψης για τον Πιερ ντε Κουμπερντέν  και τους συνεργάτες του όταν ανακάλυψε και αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Έτσι γεννήθηκε η ιστορία μας, ο χαρακτήρας μας βοήθησε άλλους εξερευνητές να ξυπνήσουν τα απομεινάρια των Αγώνων και να τα ξαναχτίσουν, γιατί μια μέρα η ανθρωπότητα δημιούργησε αυτό το μνημείο και αξίζει να συνεχίσουμε να το κρατάμε ζωντανό. Τότε εμφανίστηκε ο τίτλος της τελετής: Ρεκόρ, με την τιμητική έννοια των αθλητικών κατορθωμάτων», ανάφεραν οι διοργανωτές.

Όλα αυτά πριν αποκαλυφθεί το... άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης.

Η παράδοση στο Λος Άντζελες και ο Τομ Κρουζ

Σειρά είχε η παράδοση στο Λος Άντζελες, την πόλη που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Θερινούς Αγώνες το 2028, 44 χρόνια μετά τη διοργάνωση του 1984. 

Όπως επιτάσσει η παράδοση, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, παρέδωσε συμβολικά την Ολυμπιακή σημαία στον Τόμας Μπαχ, ο οποίος με τη σειρά του την έδωσε στη δήμαρχο του  Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, την πρώτη μαύρη δήμαρχο που πήρε τη σημαία και ήταν συνοδευόμενη από τη Σιμόν Μπαίλς.

Αμέσως άρχισε μια παράσταση διάρκειας περίπου δώδεκα λεπτών που σχεδίασε ο Μπεν Γουίνστον, Βρετανός παραγωγός και σκηνοθέτης, ο οποίος στα 42 του χρόνια έχει ήδη λάβει 13 βραβεία Emmy στην καριέρα του.

Η τραγουδίστρια Γκαμπρέλα Γουίλσον, γνωστή και ως H.E.R, τραγούσησε τον αμερικανικό ύμνο, ενώ ο Τομ Κρουζ σε μία νέα «Mission: Impossible» (επικίνδυνη αποστολή), πήδηξε από την κορυφή του σταδίου για να πάρει την Ολυμπιακή σημαία και ανεβαίνοντας σε μία μηχανή να... ξεκινήσει το ταξίδι για το Λος Άντζελες.

Με ένα βίντεο που έχει γυριστεί και στις δύο μεριές του Ατλαντικού, δείχνοντας τον κορυφαίο πρωταγωνιστή να περνάει από τα εμβληματικά σημεία του Παρισιού, να πέφτει με αλεξίπτωτο για να φτάσει στο Χόλιγουντ, πριν δώσει με τη σειρά του την Ολυμπιακή σημαία  σε άλλους διάσημους αθλητές, Κέιτ Κόρτνεϊ,  Μάικλ Τζόνσον, Τζάκερ Ίτον.

Η Κόρντει πήγε στο κέντρο της πόλης στο LA Memorial Coliseum, το οποίο ήταν ένας χώρος το 1932 και το 1984, ο Τζόνσον πέρασε μέσα από τις γειτονιές του Λος Άντζελες και ο Ίτον  ολοκλήρωση τη «σκυταλοδρομία» σημαίας στην παγκοσμίου φήμης Venice Beach.

Ένα βίντεο που παιζόταν υπό τους ήχους των Red Hot Chili Peppers, τους οποίους διαδέχθηκε η Μπίλι Άϊλις και αργότερα ο Σνουπ Ντογκ, όλοι τους από την ηλιόλουστη Καλιφόρνια.

Το σβήσιμο της Ολυμπιακής Φλόγας

Όλα αυτά πριν το μεγάλο φινάλε.  Το αποκορύφωμα. Ο Λεόν Μαρσάν έφτασε στο Stade de France με το φανάρι που είχε την Ολυμπιακή Φλόγα. Δίπλα στους έξι αθλητές που εκπροσωπούσαν  τις πέντε ηπείρους και τους πρόσφυγες, και τον Λεόν Μαρσάν, ο Τόμας Μπαχ κήρυξε τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, με τους αθλητές να φυσάνε για το σβήσιμο της Φλόγας, καλώντας για το ραντεβού στο Λος Άντζελες. 

«Σύμφωνα με την παράδοση, καλώ τη νεολαία του κόσμου να συγκεντρωθεί σε τέσσερα χρόνια από τώρα στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για να γιορτάσει μαζί μας τους Αγώνες της XXXIV Ολυμπιάδας», είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

Πριν ακουστεί το περίφημο κλασικό τραγούδι του Φρανκ Σινάτρα «My Way»-που βασίστηκε αρχικά στο γαλλικό τραγούδι Comme d’habitude- από την Γαλλίδα Yseult , και πυροτεχνήματα καλύψουν τον ουρανό στο Stade de France.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2028 άρχισαν ήδη να μετράνε αντίστροφα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA