Μενού
  • Α-
  • Α+

Ξεπερνώντας τα εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας που αντιμετώπισε επί μία δεκαετία, η ελληνική εταιρεία «Keraboss Cars Manufacturing» κατόρθωσε να εξασφαλίσει την άδεια παραγωγής και κυκλοφορίας στη χώρα μας του Keraboss Super K. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής, ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, τοποθέτησαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στα δύο πρώτα αυτοκίνητα. Η εταιρεία έχει ιδρυθεί από τον Παύλο Κεραμπό, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο του αυτοκινήτου και των μετατροπών οχημάτων από το 1975. Η διαδικασία κατασκευής του Keraboss Super K άρχισε το 2010 και το 2016 υποβλήθηκε η πρώτη αίτηση από την εταιρεία για έκδοση μεμονωμένης έγκρισης επιβατικού οχήματος κατηγορίας Μ1 όχημα. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια συνεχίστηκαν μέχρι το 2021, όταν προσδιορίστηκαν επιτέλους οι δασμοί και τα τέλη από την Τελωνειακή Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών.

Το Keraboss Super K είναι ένα ελαφρύ (βάρους 840 κιλών) όχημα εκτός δρόμου, με πολυεστερικό αμάξωμα και γαλβανιζέ πλαίσιο. Για τη δημιουργία του, η εταιρεία συνεργάζεται με πολλές ελληνικές βιοτεχνίες (αντίστοιχα μικρούς κατασκευαστές). Η παραγωγή του, εφόσον υπάρξει το σχετικό ενδιαφέρον, αναμένεται να ανέρχεται σε δεκάδες αυτοκίνητα ετησίως. Το μήκος του είναι 3,2 μέτρα, το πλάτος 1,45 μέτρα, το μεταξόνιο 2,15 μέτρα και το ύψος 1,59 μέτρα. Κινητήρας του Super K είναι ένας τρικύλινδρος 999 κ.εκ., ο οποίος διατίθεται σε δύο εκδόσεις, 72 και (σε συνδυασμό με τούρμπο) 84 ίππων. Συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο. Η μέγιστη ταχύτητα ανέρχεται σε 145 χλμ/ώρα, ενώ οι τροχοί είναι 15 ιντσών και πατούν σε ελαστικά διαστάσεων 195/50.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Τομέα Γ. Δημόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Η. Δόλγυρας και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας  «ΚΕΡΑΜΠΟΣ CARS MANUFACTURING IKE». Τόσο ο υφ. Μεταφορών όσο και ο Περιφερειάρχης συνεχάρησαν τους κατασκευαστές για την καινοτόμα πρωτοβουλία, επισημαίνοντας πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι είναι πλέον πραγματικότητα το πρώτο αυτοκίνητο κατασκευασμένο από ελληνικά χέρια.

«Το 2014 δημιουργήσαμε τη νομοθεσία για τα μεμονωμένα οχήματα ιδιαίτερης κατασκευής (ΜΟΙΚ), με σκοπό να ξεπεραστούν τα εμπόδια για τους Έλληνες κατασκευαστές αυτοκινήτων που είχαν ένα όραμα να δημιουργήσουν, αλλά δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν επενδύσεις μαζικής παραγωγής. Σήμερα έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε το πρώτο εγκεκριμένο και πιστοποιημένο ελληνικό αυτοκίνητο, στην κατασκευή του οποίου, μάλιστα, έχει πρωταγωνιστήσει μια καταξιωμένη εκπρόσωπος της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία να κρατήσουμε τους άξιους μηχανικούς και επιχειρηματίες στην Ελλάδα, αλλά και να προσελκύσουμε νέους από το εξωτερικό, αναβαθμίζοντας το θεσμικό πλαίσιο και την ποιότητα των υπηρεσιών μας, όπως συμβαίνει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που  προωθούμε μαζί με τον Κώστα Καραμανλή.

Πλέον, ένα σύνολο διαδικασιών όπως οι αντικαταστάσεις και οι ανανεώσεις αδειών οδήγησης διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά από τις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών, που εφαρμόζουν τη νομοθεσία του Υπουργείου. Αυτό είναι εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας της Κεντρικής Διοίκησης με τις Περιφέρειες που βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη, περιορίζει τα διοικητικά βάρη, αλλά όπως είδαμε σήμερα, ανοίγει και νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα. Προτεραιότητά μας παραμένει η Οδική Ασφάλεια και σε αυτό το πλαίσιο έρχεται ο ανανεωμένος Κώδικάς Οδικής Κυκλοφορίας που θα είναι πιο ουσιαστικός και προσαρμοσμένος στα σημερινά δεδομένα», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Σήμερα με τον Υφυπουργό Μεταφορών και φίλο Μιχάλη Παπαδόπουλο βρεθήκαμε στον χώρο της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής για να βάλουμε συμβολικά τις πινακίδες στο πρώτο ελληνικό όχημα – και μάλιστα χειροποίητο – που βγαίνει στους δρόμους μετά από αρκετές δεκαετίες. Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για τη σημερινή αυτή συμβολική κίνηση, η οποία είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε με το Υπ. Μεταφορών. Τα οχήματα για τα οποία εξέδωσε σήμερα τις πινακίδες η Περιφέρεια Αττικής είναι αποτέλεσμα μιας πολυετούς προσπάθειας, που συνδυάζει την καινοτομία, την κυκλική οικονομία και την νεοφυή γυναικεία επιχειρηματικότητα – στοιχεία που αποτελούν βασικούς άξονες της αναπτυξιακής πολιτικής μας», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Πατούλης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA