Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα περισσότερα αυτοκίνητα τα βλέπεις στο δρόμο και προσπαθείς να καταλάβεις τι μάρκα ή τι μοντέλο είναι. Ειδικά στην εποχή των αυτοκινήτων πόλης τα περισσότερα έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Υπάρχουν και κάποια άλλα, ωστόσο, που κάνουν «μπαμ» και ξεχωρίζουν αμέσως! Ένα από αυτά είναι το Mini Cooper που συμπλήρωσε πλέον έξι δεκαετίες ζωής. Ένα εξαιρετικό επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε πάνω σε... μια χαρτοπετσέτα! Σχεδιαστής ο ελληνικής καταγωγής Αλέξανδρος Ισιγώνης.

H θρυλική ιστορία του Mini Cooper

Η παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση του 1956 σχεδόν γονάτισε τη βρετανική οικονομία η οποία περνούσε τη χειρότερη περίοδο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν αποτελούσε εξαίρεση σε εκείνες τις δύσκολες ημέρες. Η μοναδική λύση θα ήταν ένα μικρό και οικονομικό αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, όλα ξεκίνησαν στο κυλικείο της British Motor Corporation (BMC). Εκεί βρισκόταν ο ελληνικής καταγωγής Αλέξανδρος Ισιγώνης ο οποίος με αυτές τις σκέψεις, πήρε μια χαρτοπετσέτα και σχεδίασε πάνω σε αυτή ένα μικροσκοπικό όχημα με μεγάλους εσωτερικούς χώρους και μικρές εξωτερικές διαστάσεις, με αρχικά τέσσερις θέσεις επιβατών, χαμηλή κατανάλωση βενζίνης και χαμηλή τιμή αγοράς. Το μήκος του ήταν μόλις 3,05 μέτρα και λιανική τιμή του ήταν 496 λίρες! Ένα αυτοκίνητο σπαρτιάτικης λογικής, χωρίς ραδιόφωνο και αξεσουάρ, καθότι ο δημιουργός του πίστευε ότι αποσπούν την προσοχή του οδηγού.

Ο νεαρός εργαζόμενος της εταιρείας κατάφερε και έπεισε τους υπεύθυνους να επενδύσουν στο... Mini όραμα του και κάπως έτσι, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 26 Αυγούστου 1959, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

Παρότι ο Ισιγώνης σχεδίασε το Mini έχοντας στο μυαλό του μια οικονομική λύση για τη μέση βρετανική οικογένεια, ήρθε ο θρύλος των αγώνων ταχύτητας, John Cooper, να δώσει μια νέα διάσταση. Είπε στον Ισιγώνη πως αυτό το αυτοκίνητο θα μπορούσε να κατακτήσει και τις πίστες! Τελικά, τα πρώτα Mini Cooper, αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο αντρών, βγήκαν στην παραγωγή το 1961. Τρία χρόνια αργότερα, ένα κατακόκκινο Tartan Cooper S, με πολύ χαρακτηριστική λευκή οροφή, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις βγήκε νικητής στο Μόντε Κάρλο. 

Το Mini Cooper είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκία αλλά δεν είχε φτάσει ακόμα στην κορυφή του. Αυτό θα συνέβαινε το 1966 όταν ο μάνατζερ των Beatles έκανε δώρο σε όλα τα Σκαθάρια από ένα Cooper S. Λίγο μετά ο ενθουσιασμένος George Harrison έκανε μία ειδική παραγγελία: Ζήτησε να βάψουν το αυτοκίνητό του με σχέδια που θα παρέπεμπαν στην Ινδία. Κάπως, έτσι, εκείνος και το ψυχεδελικό του αυτοκίνητο έκαναν την εμφάνισή τους στην ταινία Magical Mystery Tour. Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Ισιγώνης

Ο Αλέξανδρος Άρνολντ Ισιγώνης, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας στις 18 Νοεμβρίου 1906.Το 1922 αποτέλεσε καμπή για τη ζωή του νεαρού Αλέξανδρου. Ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή και στη συνέχεια ήλθε η Μικρασιατική Καταστροφή. Για καλή του τύχη, τον παρέλαβε ένα αγγλικό πολεμικό και δια μέσω Μάλτας βρέθηκε το 1923 με τη μητέρα του στο Λονδίνο, εκμεταλλευόμενος τη βρετανική υπηκοότητα του πατέρα του.

Ξεκίνησε σπουδές μηχανικού στο Πολυτεχνείο του Μπάτερσι, αν και επιθυμούσε να σπουδάσει Καλές Τέχνες. Αντιμετώπισε πρόβλημα με τα μαθηματικά, καθώς απέτυχε τρεις φορές στις εξετάσεις, αλλά αρίστευσε στο σχέδιο.

Λίγα χρόνια μετά το τέλος των σπουδών του έπιασε δουλειά Morris Motor Company στο τμήμα των αναρτήσεων. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρεία του αναλαμβάνει διάφορα συμβόλαια για τον Βρετανικό Στρατό και ο Ισιγώνης παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή ενός ελαφρού αναγνωριστικού οχήματος, αποφεύγοντας τη στράτευση και τον πόλεμο.

Το 1959 δημιουργεί το Mini Cooper και η τρομακτική του επιτυχία γιγαντώνει τη φήμη του Ισιγώνη ο οποίος δυο χρόνια αργότερα χρίζεται τεχνικός διευθυντής της BMC! Ο «Έλληνας Θεός», όπως ήταν το παρατσούκλι του, χρίστηκε σερ από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1969 και δύο χρόνια αργότερα συνταξιοδοτήθηκε. Έφυγε από τη ζωή στις 2 Οκτωβρίου 1988.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA