Μενού
alysides-aytokinitoy
Αλυσίδες αυτοκινήτου | Pixabay
  • Α-
  • Α+

Η τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων χιονιού στο αυτοκίνητο είναι κρίσιμη για την ασφαλή μετακίνηση, ειδικά αυτό το Σαββατοκύριακο εν μέσω της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, καθώς η Πολιτική Προστασία ανέφερε πως οι οδηγοί θα υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και αλυσίδες ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Επομένως, οφείλουμε να γνωρίζουμε πως μπαίνουνε στους τροχούς.  Αρχικά σταματήστε το αυτοκίνητο κάπου με ασφάλεια ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία. Υπάρχει κίνδυνος και για ατύχημα αν δεν είναι ασφαλές το σημείο.

  1. Οι τροχοί πρέπει να είναι σε ευθεία για τοποθετήσετε τις αντιολισθητικές αλυσίδες σωστά. Καλό είναι να έχετε ένα ζευγάρι γάντια εργασίας, αλλιώς από το κρύο τα χέρια θα παγώσουν.
  2. Αφού τις απλώσετε στην επιφάνεια του δρόμου, περνάτε το μεγάλο συρματόσχοινο πίσω από το ελαστικό.
  3. Τραβάτε τις δύο άκρες του συρματόσχοινου προς τα πάνω αγκαλιάζοντας με την αλυσίδα το ελαστικό και τις ενώνετε στο σημείο επαφής.
  4. Φέρτε όλα τα μέρη των αλυσίδων μπροστά, τεντώστε τα συρματόσχοινα και κουμπώστε.
  5. Μετακινήστε για ελάχιστα μέτρα το αυτοκίνητο ώστε να πατήσουν οι αλυσίδες.
  6. Σφίξτε εκ νέου τις ενώσεις.
  7. Κάνετε έναν τελευταίο έλεγχο στην αλυσίδα κίτρινου χρώματος που έχετε κουμπώσει.

Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 – 30 χλμ./ώρα. Σημειώστε, επίσης, οι κινήσεις των χεριών στο τιμόνι πρέπει να είναι ομαλές και όχι απότομες. Σε κάθε περίπτωση, όταν οδηγούμε στα χιόνια δεν πιέζουμε απότομα το γκάζι, ούτε το φρένο. Όταν δεν έχει χιόνι ο δρόμος, βγάζουμε τις αλυσίδες από το αυτοκίνητο. Ειδικά, αν χρησιμοποιούμε χιονοκουβέρτες (έχουν ύφασμα αντί αλυσίδων) το υλικό καταστρέφεται όταν δεν έχει επαφή με το χιόνι.