Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 30% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 16,9% είναι πλήρως ανοσοποιημένο, είτε από την Pfizer-BioNTech, τη Moderna ή την Johnson & Johnson.

Ωστόσο, αρκετοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί λόγω φόβων μήπως βιώσουν παρενέργειες όπως πυρετό ή πονοκέφαλο, ενώ άλλοι έχουν ακούσει αναφορές για πιο ακραίες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εξανθημάτων στο χέρι ή αναφυλαξία.

Οι γιατροί λένε ότι οι σοβαρές αντιδράσεις είναι σπάνιες και ότι οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ο πόνος στο σημείο της ένεσης, είναι ένα σημάδι ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα δημιουργεί μια απάντηση.

Η DailyMail μίλησε με τρεις εμπειρογνώμονες μολυσματικών ασθενειών σχετικά με τις παρενέργειες που πρέπει να αναμένουν, γιατί ορισμένα μόνο άτομα λαμβάνουν συγκριμένα εμβόλια και τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που οι παρενέργειες αρχίσουν να εμφανίζονται.

PFIZER-BIONTECH

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του εμβολίου της Pfizer είναι πόνος ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, κόπωση, πυρετός, ρίγη και μυϊκός πόνος.

«Κάπου μεταξύ 20 και 80% των ανθρώπων θα το βιώσουν», δήλωσε ο Δρ Ρίτσαρντ Κένεντι, καθηγητής ιατρικής στην κλινική Mayo της Μινεσότα και συν-διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας εμβολίων Mayo Clinic.

«Είναι ως επί το πλείστον ήπια έως μέτρια συμπτώματα και διαρκούν περίπου μια μέρα ή δύο.»

Ο Δρ Θαντ Στάπενμπεκ, πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Lerner στην κλινική του Κλίβελαντ, στο Οχάιο, δήλωσε ότι, από την εμπειρία του, ο πονοκέφαλος είναι η πιο κοινή παρενέργεια.

Στη συνέχεια, υπάρχουν σπανιότερες παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετος και πρήξιμο των λεμφαδένων και των μασχαλών.

Ο Κένεντι λέει ότι λιγότεροι από ένας στους 10 ανθρώπους θα βιώσουν αυτές τις παρενέργειες. Τέλος, υπάρχουν οι σπάνιες αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν κνίδωση, κνησμό και οίδημα, ακόμη και αναφυλαξία.

Το αναφυλακτικό σοκ είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αντίδραση σε μια αλλεργία από τρόφιμα, φάρμακα ή ακόμα και ένα είδος υλικού. Το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει χημικές ουσίες που πλημμυρίζουν το σώμα, η αρτηριακή πίεση πέφτει ξαφνικά και οι αεραγωγοί στενεύουν, γεγονός που εμποδίζει κάποιον να αναπνέει κανονικά.

Ο Κένεντι δήλωσε ότι περίπου ένας στους 100.000 ανθρώπους που παίρνουν το εμβόλιο θα βιώσουν μια τέτοια αντίδραση.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι «είναι αρκετά σπάνιο και αρκετά θεραπεύσιμο», είπε.

Για το λόγο αυτό, το CDC απαιτεί από τους χώρους εμβολιασμού να παρακολουθούν τους εμβολιασμένους για 15 λεπτά μετά τη λήψη της δόσης τους και εκείνους με ιστορικό σοβαρών αλλεργιών για 30 λεπτά.

Οι γιατροί προσθέτουν επίσης ότι αρκετοί είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ισχυρότερες αντιδράσεις μετά τη δεύτερη δόση επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα έχει προετοιμαστεί για να καταπολεμήσει τον ιό και ανταποκρίνεται μετά την τελευταία δόση, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι είναι ένας ψευδής συναγερμός.

MODERNA

Όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της Pfizer, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του σκευάσματος της Moderna περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, πυρετό, ρίγη, κεφαλαλγία και κόπωση.

«Χαμηλός πυρετός, άλγη και πόνος, δυσκολία στον ύπνο τη νύχτα είναι συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη», δήλωσε ο Δρ  Ρόμπερτ Μέρφι, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στη Northwestern Medicine, στο Σικάγο.

Όπως συμβαίνει και το εμβόλιο της Pfizer, σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται ισχυρότερες παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση.

Ένας πολύ μικρός αριθμός ασθενών έχουν επίσης αναφέρει ότι πάσχουν από αναφυλαξία μετά την πρώτη τους δόση.

«Αυτό είναι ένα καλά τεκμηριωμένο φαινόμενο», δήλωσε ο Μέρφι. «Μπορούν να έχουν κνίδωση και πρήξιμο, αλλά είναι ένας πολύ μικρός αριθμός.»

Άλλοι έχουν αναφέρει ότι βιώνουν το «Covid arm», εμφανίζοντας φαγούρα και πρησμένο δέρμα, μερικές φορές μαζί με κόκκινα εξογκώματα.  Ωστόσο, αυτές οι κηλίδες είναι μια αβλαβής απάντηση από το ανοσοποιητικό σύστημα, που εξασθενεί από το χέρι μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο επίσημος όρος που χρησιμοποιείται από δερματολόγους και αλλεργιολόγους για να περιγράψει την παρενέργεια είναι «καθυστερημένη δερματική υπερευαισθησία.»

«Το εμβόλιο προσελκύει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο σημείο της ένεσης, γι' αυτό βλέπετε ένα εξάνθημα, το οποίο υποχωρεί μέσα σε 1-2 ημέρες», δήλωσε ο Στάπενμπεκ.

«Είναι λίγο ανησυχητικό στην αρχή, αλλά δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.»

ΤΖΟΝΣΟΝ & ΤΖΟΝΣΟΝ

Το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson έχει αισθητά πιο ήπιες παρενέργειες από οποιοδήποτε από τα εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.

«Σχεδόν όλοι αναφέρουν παρενέργειες», δήλωσε ο Κένεντι.

«Είναι πιο ήπιες. Οι συνηθέστερες είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς είναι μια βελόνα που εισέρχεται στο χέρι σας.»

Είπε ότι περίπου το 1/3 των παραληπτών αναφέρουν κόπωση και μυϊκό πόνο, 10-15% αναφέρουν ναυτία και περίπου 10% οίδημα και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης.

Γιατί λοιπόν το εμβόλιο αυτό παράγει λιγότερες παρενέργειες; Ο Μέρφι είπε ότι συμβαίνει επειδή είναι διαφορετικό από τα άλλα δύο.

Το εμβόλιο της J&J συνδυάζει γενετικό υλικό από τον νέο ιό με τα γονίδια του αδενοϊού - που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα - για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.

Συγκριτικά, τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna χρησιμοποιούν μέρος του γενετικού κώδικα του παθογόνου οργανισμού, που ονομάζεται αγγελιοφόρος RNA ή mRNA, που βοηθάει το σώμα να αναγνωρίσει τον ιό και να του επιτεθεί εάν ένα άτομο μολυνθεί.

Δεν έχουν υπάρξει αναφορές αναφυλαξίας μεταξύ των εμβολιασθέντων της J&J, αλλά ο Στάπενμπεκ δήλωσε ότι μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι λιγότερα άτομα έχουν λάβει τη δόση.

Γιατί οι νεότεροι εμφανίζουν σοβαρότερες παρενέργειες;

Καθώς έχουν χορηγηθεί περισσότερα εμβόλια, έχουν υπάρξει αναφορές ότι οι νεότεροι έχουν πιο σοβαρές παρενέργειες.

Οι γιατροί λένε ότι συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα εξελίσσεται καθώς γερνάμε. «Καθώς μεγαλώνουμε, τα πάντα στο σώμα μας δεν λειτουργούν τόσο καλά και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αποτελεί εξαίρεση», δήλωσε ο Κένεντι.

Τα δεδομένα κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι οι νέοι ανέφεραν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη λήψη δόσεων εμβολίου από ότι οι ηλικιωμένοι.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι νεότεροι άνθρωποι έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και όταν είστε μεγαλύτεροι, δεν έχετε τόσο μεγάλη ανταπόκριση», πρόσθεσε.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι δεν προστατεύονται και ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν τους ηλικιωμένους όπως τους νέους ενήλικες.

Είναι πιθανό οι γυναίκες να εμφανίσουν συχνότερα παρενέργειες;

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν χειρότερες παρενέργειες μετά τη λήψη εμβολίων COVID-19 σε σχέση με τους άνδρες, αποκαλύπτουν τα δεδομένα του CDC.

Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι εξέτασαν σχεδόν 7.000 αντιδράσεις που καταγράφηκαν στο σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων συμβάντων του οργανισμού.

Διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 80% των αντιδράσεων αναφέρθηκαν από τις γυναίκες, καθιστώντας τους τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν μια παρενέργεια σε σχέση με τους άνδρες.

Ο Κένεντι είπε ότι ο λόγος είναι ένα μείγμα βιολογικών και συμπεριφορικών λόγων.

«Τα ανοσοποιητικά συστήματα των γυναικών συμπεριφέρονται λίγο διαφορετικά, έχουν πιο ισχυρή απόκριση αντισωμάτων», εξήγησε. «Είναι επίσης πιο πιθανό να πάνε στο γιατρό εάν νιώσουν κάτι, ενώ οι άνδρες συνήθως περιμένουν να περάσει.»

Πρέπει να κάνω το εμβόλιο;

Και οι τρεις γιατροί λένε ότι η αδιαμφισβήτητη απάντηση είναι: Ναι, θα πρέπει να κάνετε το εμβόλιο για τον κορονοϊό όταν αυτό είναι διαθέσιμο.

«Η αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων ήταν αξιοσημείωτη», δήλωσε ο Στάπενμπεκ. «Λιγότερο από το 1% των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων μολύνονται αργότερα. Αυτό είναι καλύτερο από τους αριθμούς που έχουμε από τις δοκιμές.»

Ο ίδιος λέει επίσης πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για παρενέργειες, καθώς και να ζητήσουμε ρεπό από τη δουλειά μας ή να έχουμε αρκετό νερό κοντά μας.

Η ερευνητική ομάδα προσθέτει επίσης ότι τυχόν παρενέργειες μπορεί να είναι προτιμότερες από την ασθένεια με κορονοϊό.

Πηγή: Daily Mail.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA