Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπηρεσίες επικοινωνίας, όπως το WhatsApp της Facebook και το Skype της Microsoft, αποθηκεύουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους.

Με επιστολή τους, η Διεθνής Αμνηστία, η οργάνωση Privacy International και 28 άλλες οργανώσεις για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, καταγγέλλουν ότι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να αποδυναμώσουν το σχεδιαζόμενο πλαίσιο, το οποίο διαπραγματεύονται το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση που παρουσίασε το 2017 η Κομισιόν για την ιδιωτικότητα στο Διαδίκτυο προβλέπει ότι οι υπηρεσίες αυτές θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με τους άλλους παρόχους επικοινωνιών. Η πρόταση θα έβαζε φρένο στην παρακολούθηση της συμπεριφοράς των χρηστών για την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων.

Ωστόσο, η πρόταση της Επιτροπής συναντά εμπόδια, καθώς οι χώρες-μέλη διαφωνούν όσον αφορά τη χρήση των cookies, τη ρητή συγκατάθεση των χρηστών στη συλλογή δεδομένων και τους κανόνες για τον εντοπισμό και τη διαγραφή υλικού παιδικής πορνογραφίας. 

Η αρχή δεδομένων του γερμανικού κρατιδίου του Αμβούργου, όπου διατηρεί γραφεία η Facebook, ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα κατά του WhatsApp, το οποίο ενημέρωσε τους χρήστες του πριν από μερικές εβδομάδες ότι πρέπει να συναινέσουν στους νέους όρους χρήσης αν θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία. Οι νέοι όροι φέρονται να διευκολύνουν την ανταλλαγή ορισμένων δεδομένων ανάμεσα στις πλατφόρμες του WhatsApp και του Facebook. Η αρχή δεδομένων επιδιώκει τώρα να επιβάλει τρίμηνο μορατόριουμ στην «παράνομη» συλλογή δεδομένων, όπως επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις από τον ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA