Μενού
  • Α-
  • Α+

Πριν 12 μήνες ξέραμε ελάχιστα για τον κορονοϊό, που είχε μόλις χτυπήσει την πόρτα μας, την ώρα που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονταν ήδη οι πρώτες θεωρίες συνωμοσίας.

Ένα χρόνο μετά, ο δρ. Julian Spinks μιλάει στη βρετανική Mirror και καταρρίπτει έναν-προς-ένα τους μεγαλύτερους μύθους που κυκλοφόρησαν για τον ιό.

«Δεν είναι πιο σοβαρό από μια γρίπη»

Πράγματι, έχουν υπάρξει χρονιές, στις οποίες οι εκρήξεις ορισμένων ιών της γρίπης έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες θανάτους. Το 2020, ωστόσο, μόνο στη Βρετανία οι νεκροί ξεπέρασαν οποιοδήποτε αντίστοιχο ρεκόρ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια ώρα, το σύνολο των συμπτωμάτων του κορονοϊού είναι διαφορετικό από εκείνο της γρίπης, ενώ ο κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης και θανάτου είναι σημαντικά αυξημένος.

«Επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους»

Ο κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης και θανάτου εξαρτάται από την ηλικία, αλλά και άλλους παράγοντες, όπως η παχυσαρκία. Νεότεροι άνθρωποι, όμως, έχουν καταλήξει στο νοσοκομείο, ενώ πρόκειται για μία δυσάρεστη εμπειρία ακόμη και όταν κάποιος δεν νοσηλευτεί. Οι παρατεταμένες επιπτώσεις - και τα εξουθενωτικά συμπτώματα του κορονοϊού που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα - είναι πλέον όλο και πιο συχνές, ενώ επηρεάζουν και άτομα που είχαν ήπια συμπτώματα κατά τη διάρκεια της αρχικής λοίμωξης.  

«Αν δεν έχω βήχα, δεν έχω κορονοϊό»

Σύμφωνα με το NHS, τα τρία κύρια συμπτώματα του κορονοϊού είναι ο υψηλός πυρετός, ο επίμονος βήχας και οι αλλαγές στις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης. Πρέπει, ωστόσο, να ελεγχθεί κανείς όποιο από αυτά τα συμπτώματα και αν εμφανίσει.

«Οι μάσκες περιορίζουν τα επίπεδα οξυγόνου και σε κάνουν να αρρωστήσεις»

Στην πραγματικότητα, οι μάσκες έχουν πολύ μικρή επίδραση στα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Οι χειρούργοι φορούν μάσκες σε πολύωρες επεμβάσεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, ενώ χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ως βασικό εργαλείο προστασίας. Πνευμονολογικά ιδρύματα έχουν διαβεβαιώσει, άλλωστε, πως οι μάσκες μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους - με εξαίρεση μόνο όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Προσθέτοντας την μάσκα στην κοινωνική αποστασιοποίηση περιορίζουμε σημαντικά τις πιθανότητες να κολλήσουμε τον ιό. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως ο ΠΟΥ έχει εκδώσει οδηγία να μην φορούν μάσκα όσοι ασκούνται.

«Μπορώ να γλυτώσω τον κορονοϊό με βιταμίνες και... σκόρδο»

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως τρώγοντας σκόρδο, άλλα βότανα ή μπαχαρικά, βιταμίνες ή ό,τι άλλο μπορούμε να περιορίσουμε τις πιθανότητες να κολλήσουμε κορονοϊό ή να μην νοσηλευτούμε. Είναι, παράλληλα, μύθος πως ένα ζεστό μπάνιο απομακρύνει τον ιό, όπως άλλωστε και το ότι είναι αποτελεσματική η χορήγηση αιθανόλης ή μεθανόλης που πρότεινε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο κορονοϊός οφείλεται στο... 5G»

Δεν υφίσταται καμία λογική συσχέτιση μεταξύ της πνευμονίας και άλλων νόσων - που σχετίζονται με τον κορονοϊό - και των σημάτων που εκπέμπονται από τις κεραίες 5G. Αν παρόλα αυτά υπήρχε οποιαδήποτε σχέση, θα περίμενε κανείς πως σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η συγκεκριμένη τεχνολογία, θα υπήρχαν πολύ λιγότερα κρούσματα. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

«Τα εμβόλια βγήκαν βιαστικά και δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς»

Αν και η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα συγκεκριμένα εμβόλια ήταν πρωτόγνωρη, η χρήση τους έχει εγκριθεί από όλες τις ρυθμιστικές αρχές. Η ταχύτητα, άλλωστε, δεν επηρέασε με κανένα τρόπο τις ερευνητικές δοκιμές, οι οποίες διεξήχθησαν με τον ίδιο αριθμό εθελοντών που συνηθίζεται για όλα τα φάρμακα ευρείας χρήσης. Είναι, παράλληλα, μύθος πως μπορείς να κολλήσεις κορονοϊό από το εμβόλιο. Όπως και το ότι προκαλεί αυτισμό ή στειρότητα. 

«Με το εμβόλιο μας βάζουν μικροτσιπς...»

Όποιος έχει χρειαστεί να τοποθετήσει τσιπ στο κατοικίδιό του, γνωρίζει πως είναι αδύνατο να το περάσεις... μέσα από τις βελόνες που χρησιμοποιούμε στον εμβολιασμό, ακόμη και αν μπορούσες θεωρητικά να περιορίσεις τόσο πολύ το μέγεθός του. Παρά τις διαδικτυακές φήμες, το εμβόλιο δεν αλλάζει επίσης το DNA μας... 

«Η πανδημία είναι μια μεγάλη θεωρία συνωμοσίας»

Πολλοί άνθρωποι φαίνεται πως λατρεύουν τη συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας - παρότι αυτή εμπλέκει πολλά εκατομμύρια γιατρών, επιστημόνων και πολιτικών σε ολόκληρη την υφήλιο. Όλοι αυτοί οι γιατροί θα θυσίαζαν όσα έχουν θυσιάσει για να στηρίξουν μια «νέα τάξη πραγμάτων»;

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA