Μενού
  • Α-
  • Α+

Όπως τονίζει η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να περιορίζει τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών μειονοτήτων - ιδίως εκείνων που δεν αναγνωρίζονται από την Συνθήκη της Λωζάνης. Παράλληλα, η έκθεση υποστηρίζει ότι ακόμα και οι τρεις αναγνωρισμένες κοινότητες (Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, Εβραίοι, Αρμένιοι Αποστολικοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί) υφίστανται συστηματικές διακρίσεις, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Συνθήκη της Λωζάνης.

Η έκθεση παρουσιάζει την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί, επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία που είχε εκφράσει η αμερικανική κυβέρνηση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι θρησκευτικές μειονότητες ανέφεραν και πάλι δυσκολίες στο άνοιγμα ή στη λειτουργία οίκων λατρείας, στην επίλυση κτηματικών και περιουσιακών διαφορών και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για τη λήψη της νόμιμης αποζημίωσης που δικαιούνται για περιουσιακά στοιχεία, τα οποία απαλλοτριώθηκαν από την κυβέρνηση».

Όσον αφορά τον δημόσιο διάλογο, μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά στην αντισημιτική ρητορική και στη γενικότερη ρητορική μίσους, η οποία συνεχίζει να υφίσταται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον έντυπο τύπο.

Επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει, παράλληλα, το αίτημα του προς την τουρκική κυβέρνηση για την επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σημειώνοντας πως θα πρέπει να επιτραπεί γενικώς σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα.

Παρουσιάζει, μάλιστα, τα δύο μέτρα και σταθμά που εφαρμόζει ο Ερντογάν, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «η (τουρκική) κυβέρνηση συνέχισε να παρέχει εκπαίδευση στους σουνίτες μουσουλμάνους κληρικούς, την ίδια στιγμή που συνέχισε να περιορίζει την εκπαίδευση κληρικών από τις άλλες θρησκευτικές ομάδες. Η (τουρκική) κυβέρνηση συνέχισε να παρέχει χρηματοδότηση για δημόσια, ιδιωτικά και θρησκευτικά σχολεία που διδάσκουν το Ισλάμ. Δεν το έκανε για τα μειονοτικά σχολεία των κοινοτήτων που αναγνωρίζονται από την Συνθήκη της Λωζάνης, εκτός από την καταβολή των μισθών για μαθήματα που διδάσκονται στα τουρκικά, όπως η τουρκική λογοτεχνία». 

Απογοήτευση για την αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφία

Στην έκθεση επαναλαμβάνεται η διαχρονική διαφωνία τω ΗΠΑ με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, ενώ καταγράφονται και οι συγκεκριμένες ενέργειές της τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο, οπότε ο Αμερικανός πρέσβης, αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ, ζητούσε από τη τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, ενώ τον Ιούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προέτρεπε την κυβέρνηση να διατηρήσει τον ναό ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της για τον σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων της χώρας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA