Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με τη Hurriyet, μιλώντας κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη (13/5), σε στρατιωτική βάση στα σύνορα με το Ιράκ και συνοδευόμενος από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους αρχηγούς των σωμάτων του στρατού, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ εξαπέλυσε «επίθεση» προς τη χώρα μας χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις ενέργειες της κυβέρνησης και κατηγορώντας την Ελλάδα για προκλήσεις, απειλητική ρητορική και ψευδείς δηλώσεις.

 «Οι Έλληνες γείτονες μας πρέπει να εγκαταλείψουν τις προκλήσεις, τη γλώσσα των απειλών και τις ψευδείς δηλώσεις. Εκείνοι που κατηγορούν την Τουρκία για επεκτατικές βλέψεις πρέπει να δουν τον χάρτη από το 1821 ως το 2020. Δηλώσεις, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο και είναι εναντίον της αλήθειας, είναι προκλήσεις. Περιμένουμε οι Έλληνες γείτονές μας να σταματήσουν αυτή την ένταση και κλιμάκωση, χρησιμοποιώντας μία τέτοια γλώσσα. Θα κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να προστατέψουμε τα αδέρφια μας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά ποτέ δεν θα τα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα κάνουμε παραχωρήσεις σε αυτά. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο Κυπριακό επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Άγκυρας για τη δημιουργία δύο κρατών στη νήσο. Για τις σχέσεις με την Αίγυπτο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Κάιρο έχουν «βαθιές ρίζες» και ότι οι δύο χώρες μοιράζονται «κοινές αξίες». «Η βελτίωση των σχέσεων θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και ειδικά στη σχέση Τουρκίας-Λιβύης-Αιγύπτου, η οποία θα έχει σημαντικά οφέλη για όλες τις χώρες. Η ελπίδα μας είναι ότι όλες οι πλευρές θα προσεγγίσουν τα ζητήματα με κατανόηση και οι σχέσεις μας θα φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο το συντομότερο δυνατόν».

Όσον αφορά τους S-400, o Χουλουσί Ακάρ, υποστήριξε ότι δεν αποτελεί απειλούν και δεν αποτελούν κίνδυνο για κανέναν. «Αποκτήθηκε από τη Ρωσία, η οποία απάντησε θετικά στα κριτήρια που καθορίσαμε. Δεν λάβαμε θετική απάντηση από τις ΗΠΑ ή τη Γαλλία. Εξάλλου αυτό το σύστημα έχει ως σκοπό την υπεράσπιση της χώρας μας από επιθέσεις από αέρος και με πυραύλους», είπε αρχικά ο Ακάρ.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η μόνη ανησυχία μας είναι η άμυνα αέρος και η άμυνα σε πυραυλικές επιθέσεις για τη χώρα και το έθνος μας. Είναι ένα σύστημα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μόνο αν δεχθούμε αεροπορική επίθεση. Δεν υπάρχει κάποια επιθετική διάσταση σε αυτό. Αυτό το σύστημα δεν αποτελεί απειλή ή κίνδυνο για κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA