Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τουρκία: Θέλει συμφωνία για ΑΟΖ με την Παλαιστίνη σύμφωνα με τη Yeni Şafak

Η Άγκυρα θέλει να κάνει συμφωνία για ΑΟΖ με την Παλαιστίνη, όπως αποκαλύπτει στο πρωτοσέλιδό της η τουρκική, φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (πηγή: EPA/ROBERT GHEMENT)
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (πηγή: EPA/ROBERT GHEMENT)

Η Άγκυρα σχεδιάζει συμφωνία για ΑΟΖ με την Παλαιστίνη, επάνω στο μοντέλο του τουρκολιβυκού μνημονίου, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, σημειώνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη από την πλευρά της Τουρκίας θα μπορούσε «να αλλάξει τις ισορροπίες».

Διαβάστε ακόμη: Τσαβούσογλου: Να φύγουν τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη αλλά όχι τα τουρκικά

Μάλιστα, η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του απόστρατου ναυάρχου Τσιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος παρουσίασε ένα χάρτη, που δείχνει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να υπογράψει μια θαλάσσια συμφωνία με την Παλαιστίνη. Όπως υποστηρίζει, εφόσον υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία, η Παλαιστίνη θα ενισχύσει τον αγώνα της για διεθνή αναγνώριση και θα έχει δικαίωμα σε πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Ακόμη, ο Γιαϊτζί, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «δημιουργούς» της «Γαλάζιας Πατρίδας» που ονειρεύεται η Τουρκία, ισχυρίζεται ότι η συμφωνία με την Παλαιστίνη είναι εφικτή, όπως συνέβη και με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την «ΤΔΒΚ» (ψευδοκράτος), η οποία δεν είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ.

Τσαβούσογλου: Το Ισραήλ κάνει εθνοκάθαρση

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δυναμιτίζει κι άλλο το κλίμα στη Μέση Ανατολή λέγοντας πως «το Ισραήλ κάνει εθνοκάθαρση».

Λέει, επίσης, ότι η Τουρκία θέλει να ηγηθεί στον ισλαμικό κόσμο καθώς «ήρθε η στιγμή να δείξουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η παγκόσμια κοινότητα των Μουσουλμάνων περιμένει από την Άγκυρα να πάρει πρωτοβουλίες και να μην μείνει στις δηλώσεις.

Κιράν: «Τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, βαφτίζει «τουρκική» την μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και κατηγορεί τη χώρα μας για «καταπιεστική πολιτική» σε θέματα εκπαίδευσης και θρησκείας.

Η δήλωσή του έχει ως εξής: «Δεν θα επιτρέψουμε, με κανέναν τρόπο, τη διάβρωση των δικαιωμάτων που παραχωρήθηκαν στην "τουρκική" μειονότητα της Δυτικής Θράκης με τη Συμφωνία της Λοζάνης. Η άρνηση του ελληνικού κράτους ότι η μειονότητα είναι "τουρκική", δεν εξαλείφει την “τουρκική ταυτότητα” των "ομογενών μας". Ενώ το καθεστώς της "τουρκικής" μειονότητας της Δυτικής Θράκης και η αυτονομία της ως προς την εκπαίδευση και τη θρησκεία καθορίζονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λοζάνης και διασφαλίζονται από το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους "εκλεγμένους" θρησκευτικούς ηγέτες της μειονότητας».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Τουρκία #Παλαιστίνη #Ισραήλ #Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Best of Internet