Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία αναφέρθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνάντησή που είχε με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο πρώτος έκανε λόγο για ένα νέο γύρο συναισθηματικής έκρηξης, ενώ ο δεύτερος κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να προκαλέσει αναταραχές στη χώρα του.

Διαβάστε ακόμη: Λευκορωσία: Πέθανε αντικυβερνητικός ακτιβιστής στην ίδια φυλακή όπου βρίσκεται ο Προτασέβιτς

Η Ρωσία είναι ο ισχυρότερος πολιτικός σύμμαχος του ηγέτη της Λευκορωσίας, παρόλο που οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ των δύο προέδρων κατά καιρούς λέγεται ότι είναι τεταμένες. Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ είχε εφαρμόσει δύο μέτρα και δύο σταθμά, αναφερόμενος σε ένα περιστατικό του 2013 όταν ένα αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο Έβο Μοράλες της Βολιβίας από τη Μόσχα αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει μια μη προγραμματισμένη προσγείωση στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. Αυτό συνέβη αφότου αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία) απέσυραν την άδειά τους να διασχίσει τον εναέριο χώρο τους. Ο λόγος ήταν η υποψία ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν ήταν πιθανό να βρίσκεται στην πτήση. Η Βολιβία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής είχαν καταδικάσει το περιστατικό ως απόπειρα δολοφονίας του Μοράλες, καταγγέλλοντας παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Και χωρίς αυτά τα γεγονότα, έχουμε πολλά να συζητήσουμε», είπε ο Πούτιν στον Λουκασένκο. Ο Λευκορώσος πρόεδρος, από τη μεριά του, δήλωσε ότι έφερε έγγραφα στη συνάντηση με τον Πούτιν σχετικά με το συμβάν με το αεροπλάνο της Ryanair που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, για να δείξει τι πραγματικά συμβαίνει. «Έχω φέρει ορισμένα έγγραφα, για να σας δείξω τι συμβαίνει, ώστε να καταλάβετε τι είδους άνθρωποι είναι», είπε ο Λουκασένκο πριν την έναρξη των συνομιλιών στο Σότσι, ενώ πρόσθεσε ότι οι αντίπαλοί του προσπαθούν να φέρουν την κατάσταση στη χώρα στο επίπεδο του Αυγούστου 2020.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε στον Πούτιν ότι η Δύση επιδιώκει να προκαλέσει νέες αναταραχές στη χώρα του. «Μια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη για να ταράξει τα νερά για να φτάσει στο επίπεδο του περασμένου Αυγούστου», είπε, αναφερόμενος σε μαζικές διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησής του μετά από αμφισβητούμενες εκλογές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA