Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Σελαχατίν Γκιουλέν, είναι ανιψιός του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει μόνιμα αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον έχει κατηγορήσει ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Μετά το πραξικόπημα ο Ερντογάν έχει προβεί σε περισσότερες από 100.000 συλλήψεις και έχει απολύσει περισσότερους από 150.000 δημοσίους υπαλλήλους με τις κατηγορίες ότι είχαν σχέση με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Διαβάστε ακόμη: Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας συνέλαβαν στο εξωτερικό τον ανιψιό του Φετουλάχ Γκιουλέν

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, πίσω από τη σύλληψη του Σελαχατίν Γκιουλέν, φαίνεται ότι βρίσκεται μία παρόμοια υπόθεση με αυτή του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, καθώς ο ανιψιός του Φετουλάχ Γκιουλέν, φέρεται ότι έπεσε θύμα «απαγωγής» από μυστικούς πράκτορες της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) στην Κένυα.

Σε βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο η σύζυγος του Σελαχατίν Γκιουλέν, Σεριγιέ, δηλώνει ότι μένει στην Κένυα από τον περασμένο Νοέμβριο και ότι είδε για τελευταία φορά τον σύζυγό της στις 3 Μαΐου και πιστεύει ότι «απήχθη και μεταφέρθηκε στην Τουρκία στις 5 Μαΐου».

https://twitter.com/TurkishMinuteTM/status/1395176954576445441?ref_src=twsrc^tfw

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο επικαλείται πηγές ασφαλείας, πράκτορες της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας, συνέλαβαν τον Σελαχατίν Γκιουλέν στο εξωτερικό και τον μετέφεραν στην Τουρκία. Η συγκεκριμένη αναφορά κάνει λόγο για σχέσεις του Γκιουλέν με το FETO (το ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση της Τουρκίας για το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν).

Το πρακτορείο ειδήσεων δεν ανέφερε περισσότερες πληροφορίες, παρόλο που ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στις 19 Μαΐου ότι συνελήφθη ένα ανώτερο μέλος του κινήματος του Γκιουλέν. «Σύντομα θα ανακοινώσουμε ένα σημαντικό από την ομάδα του FETO», είχε πει ο Ερτνογάν μιλώντας σε νέους κατά την Εθνική Ημέρας Νεολαίας και Άθλησης στην Τουρκία. «Βρίσκεται στα χέρια μας», είχε προσθέσει.

Η νομική μάχη του Σελαχατίν Γκιουλέν στην Κένυα

ο Σελαχατίν Γκιουλέν ζούσε στην Κένυα και έδινε δικαστική μάχη προκειμένου ν’ αποφύγει την απέλαση του από την κυβέρνηση της Κένυας. Σύμφωνα με κατάθεσή του στο δικαστήριο, η οποία περιήλθε στην κατοχή των New York Times, ο Γκιουλέν είναι Τούρκος πολίτης, που μένει μόνιμα στις ΗΠΑ και είχε φτάσει στην Κένυα με τουριστική βίζα στις 17 Οκτωβρίου. Αφότου του επετράπη η είσοδος στη χώρα, αξιωματούχοι από την υπηρεσία μετανάστευσης τον συνέλαβαν επικαλούμενοι «κόκκινο σήμα» από την Interpol, για μία «υποτιθέμενη υπόθεση κακοποίησης παιδιών». Ο Γκιουλέν είχε αθωωθεί από τις συγκεκριμένες κατηγορίες το 2008 σύμφωνα με το έγγραφο.

Μάλιστα ο Σελαχατίν Γκιουλέν είχε δηλώσει στο δικαστήριο της Κένυας ότι οι τουρκικές αρχές ήθελαν να τον υποβάλλουν σε πολιτική δίωξη όπως συνέβη με την «αδερφή του, τον αδερφό του και 62 άλλα μέλη του ευρύτερου κύκλου της οικογένειάς του».

Στην κατάθεση του επιπλέον ο Γκιουλέν αποκαλεί το «κόκκινο σήμα» της Interpol σαν «το νέο εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούν οι τουρκικές αρχές στις προσπάθειές τους να συλλάβουν και να εκδώσουν στην Τουρκία όλα τα άτομα που σχετίζονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, και μένουν στο εξωτερικό. Μάλιστα η Interpol έχει δεχθεί κριτική για το γεγονός ότι έχει επιτρέψει σε αυταρχικά καθεστώτα και δικτάτορες να εκμεταλλευτούν το σύστημα του «κόκκινου σήματος» για να εξυπηρετήσουν πολιτικά αδιέξοδα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Γκιουλέν, Γιοντάμ Οκόμε Άρουα, δύο ημέρες αφότου έφτασε στην Κένυα στις 19 Οκτωβρίου, ο Γκιουλέν οδηγήθηκε στο δικαστήριο και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση εν αναμονή της διαδικασίας έκδοσής του. Στις αρχές Μαΐου λίγο πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσής του, εξαφανίστηκε ενώ κατευθυνόταν στα κεντρικά γραφεία της Διεύθυνσης Ποινικών Ερευνών.  «Οι όροι της εγγύησής του απαιτούσαν να εμφανίζεται κάθε Δευτέρα και να επιβεβαιώνει την παρουσία του», ανέφερε ο δικηγόρος σε συνέντευξή του.

Το δικαστήριο διέταξε στους αξιωματούχους της Κένυα να εξηγήσουν που βρίσκεται ο Γκιουλέν, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον δικηγόρο δεν έχει συμβεί ακόμα. Είναι ασαφές εάν και ποιον ρόλο έχει διαδραματίσει η Κένυα στη σύλληψη του Γκιουλέν. Η συγκεκριμένη σύλληψη φέρνει σίγουρα μνήμες από τη σύλληψη του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν το 1999 επίσης στην Κένυα και πάλι από τους μυστικούς πράκτορες της MIT.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA