Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντί να ασχολείται με τις συνηθισμένες δραστηριότητες μιας έφηβης κοπέλας, η Ίζι Ρατζ-Σέπινγκς έχει αφιερωθεί στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, πρωτοστατώντας σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην αυστραλιανή κυβέρνηση, στο δρόμο που άνοιξε η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Διαβάστε ακόμη: Πανικός σε πτήση της Ryanair Ιμπιζα Μιλάνο - Ιταλίδα πιάστηκε στα χέρια γιατί αρνήθηκε να βάλει μάσκα

«Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι μας κοιτάζουν και λένε "α, είναι παιδιά, δεν ξέρουν τι λένε" », είχε δηλώσει στο Reuters η Ρατζ-Σέπινγκς σε μια συνέντευξή της στις 6 Απριλίου. «Αλλά πιστεύω ότι μας υποτιμάνε και ότι δεν συνειδητοποιούν πόσο ισχυροί είμαστε και πόσο δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Ακούμε τους επιστήμονες που προσπαθούν να εφιστήσουν την προσοχή των πολιτών εδώ και γενιές και ο κόσμος δεν τους ακούει για την κλιματική αλλαγή».

https://www.youtube.com/watch?v=9wYGEK_rTrY

Σημειώνεται πως η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν ρυπαντής άνθρακα ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και, σύμφωνα με την Ρατζ-Σέπινγκς, η αδράνεια του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον για την κλιματική αλλαγή δείχνει την ανάγκη για αλλαγή ηγεσίας.

Το κορίτσι έχει γίνει, πλέον, μια από τις πιο προβεβλημένες ακτιβίστριες για το περιβάλλον στη χώρα της, έπειτα από πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο το 2019, που την έδειχνε να κοιτάζει κατάματα - με το πρόσωπο κλαμένο - τους πάνοπλους αστυνομικούς που απειλούσαν να την συλλάβουν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

H δράση της «Γκρέτα Τούνμπεργκ» της Αυστραλίας

Η αντιπαράθεση της 13χρονης τότε μαθήτριας με την αστυνομία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από την επίσημη κατοικία του Μόρισον στο Σίδνεϊ, στον απόηχο των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών που είχαν πλήξει τη χώρα. Αυτή ήταν η πρώτη της διαμαρτυρία και στάθηκε αφορμή για να την χαρακτηρίσει ο τοπικός Τύπος ως την «Γκρέτα Τούνμπεργκ» της Αυστραλίας.

Αυτό τον μήνα, ωστόσο, βρέθηκε πάλι στα φώτα της δημοσιότητας, αφού τέθηκε επικεφαλής χιλιάδων μαθητών που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του κεντρικού Σίδνεϊ στο πλαίσιο της «Τέταρτης Σχολικής Απεργίας για το Κλίμα».

Η αγωγή εις βάρος της κυβέρνησης και η νίκη

Η Ίζι ήταν, μάλιστα, μια από τους 8 εφήβους που κατέθεσαν συλλογική αγωγή εις βάρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εκφράζοντας το επιχείρημα ότι η επέκταση ενός ανθρακωρυχείου στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας θα συνέβαλε στην κλιματική αλλαγή, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των πολιτών.

Η υπόθεση οδήγησε σε μια δικαστική απόφαση - ορόσημο την περασμένη εβδομάδα, με την υπουργό Περιβάλλοντος της Αυστραλίας να χαρακτηρίζει «ηθική υποχρέωση» προς τα παιδιά τη λήψη μέτρων για τα δεινά που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA