Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ ενημέρωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης τον πρόεδρο της χώρας, Ρέουβεν Ρίβλιν και τον εκπρόσωπο του Κνεσέτ, Γιάριβ Λέβιν ότι κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση με την οποία κατορθώνει να ρίξει από την εξουσία, τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διαβάστε ακόμη: Ισραήλ: Τέλος εποχής για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου - Συμφωνία Μπένετ με Λαπίντ για σχηματισμό κυβέρνησης

«Δεσμεύομαι σε εσάς κύριε πρόεδρε, ότι αυτή η κυβέρνηση θα δουλέψει για λογαριασμό όλων των πολιτών του Ισραήλ, θα σεβαστεί όσους είναι αντίθετη σε αυτήν και θα δώσει όλες τις δυνάμεις για να ενώσει όλα τα κομμάτια της ισραηλινής κοινωνίας», είπε ο Λαπίντ στον Ρίβλιν σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post.

https://twitter.com/CorbinCasteel/status/1400198117396463621?ref_src=twsrc^tfw

Ο Λαπίντ ηγέτης του κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) ήρθε σε συμφωνία το βράδυ της Τετάρτης με τον ηγέτη Ναφτάλι Μπένετ του ριζοσπαστικού δεξιού κόμματος Γιαμίνα και ισλαμιστή Μανσούρ Αμπάς, ηγέτη του αραβικού κόμματος Ράαμ. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ένα αραβικό κόμμα θα συμμετέχει σε κυβέρνηση του Ισραήλ. Ο Γιαΐρ Λαπίντ είχε προθεσμία έως τις 23:59 να συγκεντρώσει ψήφους για να ανακοινώσει στον πρόεδρο της χώρας ότι έχει την απαιτούμενη στήριξη για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Ο Αμπάς είχε κάποια αιτήματα της τελευταίας στιγμής μετά από πολλές συζητήσεις που είχε και με τον απερχόμενο πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου πρότεινε στον Αμπάς να ακυρώσει πρόστιμα για παράνομα χτισμένα αραβικά κτήρια και έτσι ο τελευταίος ζήτησε το ίδιο και από τον Λαπίντ για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Η απόφαση ήταν δύσκολη, υπήρχαν αρκετές διαφορές ωστόσο είναι σημαντικό ότι φτάσαμε σε συμφωνία», είπε ο Αμπάς σε δημοσιογράφους μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA