Μενού
  • Α-
  • Α+

O Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ο πρωταγωνιστής της ισραηλινής πολιτικής σκηνής εδώ και τρεις δεκαετίες. Έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιδέξιος στο να παραγκωνίζει τους αντιπάλους του, εσωκομματικούς και μη. Ωστόσο, ο 71χρονος δεξιός ηγέτης εκθρονίστηκε από έναν απίθανο συνασπισμό δεξιών, κεντρώων και άλλων κομμάτων που κατέληξαν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης το βράδυ της Τετάρτης με ηγέτη τον Γιαΐρ Λαπίντ, βάζοντας τέλος σε μια περίοδο άνευ προηγουμένου πολιτικού αδιεξόδου με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις σε δύο χρόνια. Τι σημαίνει αυτό για τον ίδιο, την χώρα, αλλά και τους πολιτικούς του αντίπαλους, σύμφωνα και με εκτενή ανάλυση του πρακτορείου Reuters

Διαβάστε ακόμη: Πολιτική ανατροπή στο Ισραήλ: Τέλος ο Νετανιάχου μετά από 12 χρόνια πρωθυπουργίας

Η νέα «εκ δεξιών» κυβέρνηση της χώρας

«Γιαμίνα»: Το όνομα του κόμματος που ηγείται ο 49χρονος εθνικιστής Ναφτάλι Μπένετ σημαίνει «Εκ Δεξιών». Το θρησκευτικό κόμμα, υπέρ του εποικισμού παλαιστινιακών συνοικιών της ανατολικής Ιερουσαλήμ, κέρδισε μόνο επτά από τις 120 έδρες της Κνέσετ (κοινοβούλιο του Ισραήλ) στις εκλογές της 23ης Μαρτίου, αλλά άρχισε σταδιακά να κερδίζει έδαφος στην πολιτική σκηνή μέχρι που αποδείχθηκε ένα πολύ σημαντικό «πιόνι» για την καθαίρεση του Νετανιάχου μετά από τόσα χρόνια Πρόκειται για έναν εκατομμυριούχο στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας με στόχο να προσαρτήσει το μεγαλύτερο μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Αν και ακροδεξιός, σχημάτισε κυβέρνηση με κεντροαριστερούς εταίρους, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην «αποκαθήλωση» του μέχρι πρότινος Ισραηλινού ηγέτη. 

Ο Γαΐρ Λαπίντ, 57 ετών, και το κεντροαριστερό κόμμα του, Γες Ατίντ (μτφ. Υπάρχει μέλλον) - ήρθε δεύτερο, με 17 έδρες.Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τηλεοπτικός παρουσιαστής υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία να «φέρει την λογική» πίσω στο Ισραήλ, θεωρώντας πως ο Νετανιάχου έχει πλέον εκτροχιαστεί. Ωστόσο, ο συνασπισμός με τον Μπένετ πιθανότατα θα είναι ασταθής, αφού ενώνει απίθανους συμμάχους από όλο το πολιτικό φάσμα. Ο Γκίντεον Σαάρ, 54 ετών, πρώην μέλος του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, τον εγκατέλειψε για να δημιουργήσει δικό του κόμμα με την ονομασία Νέα Ελπίδα. Απέρριψε την προσφορά του Νετανιάχου για εκ περιτροπής πρωθυπουργία, που θα τον διατηρούσε στην εξουσία.

Μπήκε τέλος στην εποχή Νετανιάχου; 

Όχι ακόμα, σύμφωνα με το Reuters. Τις επόμενες ημέρες θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, αλλά μέχρι τότε ο Νετανιάχου παραμένει πρωθυπουργός της προσωρινής κυβέρνησης. Αυτό που του μένει να κάνει, είναι να πείσει - ή να απειλείσει - τους πολιτικούς του αντιπάλους να κάνουν πίσω. 

Τι έκανε λάθος; 

Υπάρχουν δύο όψεις του νομίσματος. Οι φανατικοί υποστηρικτές του που τον αποκαλούν «βασιλιά Μπίμπι» και θαυμάζουν την επιθετική στάση του στα περισσότερα θέματα: από το Ιράν και την Παλαιστίνη μέχρι το κύρος του στην διεθνή σκηνή. Στον αντίποδα, οι επικριτές του τον χαρακτηρίζουν ως μια πολωτική φιγούρα. Σημειώνεται,  ότι βρίσκεται σε δίκη για τις κατηγορίες δωροδοκίας, απάτης και απιστίας, τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Με το που χάσει τον «θρόνο» θα αναγκαστεί να δικαστεί.  Οι υποστηρικτές του είναι απογοητευμένοι, καθώς φαίνεται να χάνει αμαχητί. Πίστευαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει ποτέ την θέση του. 

Γιατί δεν τον βοήθησε η επιτυχής εμβολιαστική εκστρατεία του Ισραήλ 

Μπορεί η χώρα να έχει ξεπεράσει το 50% του πληθυσμού που είχε λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ωστόσο φαίνεται πως η πόλωση είναι πιο ορατή από την ανοσία. Το «έθνος εμβολιασμού», όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να μείνει ενωμένο. Παρόλα αυτά, κατηγορήθηκε επίσης για κακή διαχείριση της πανδημίας με τα lockdown που έπληξαν σκληρά την οικονομία της χώρας.

Θα επιστρέψει; 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ήταν ο καθοριστικός αντίπαλος του τότε πρωθυπυοργού Γιτζάκ Ράμπιν. Με το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος να ψηφίζει το κόμμα του, αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη με 30 από τις 120 έδρες της Κνέσετ. Κι αν πείσει, τότε θα επιστρέψει.  Γιος του ιστορικού Μπενζιόν Νετανιάχου (ιδιαίτερου γραμματέα του ηγέτη του ρεβιζιονιστικού, δηλ. ακροδεξιού, σιωνισμού Βλαντίμιρ Γιαμποτίνσκι) και αδελφός του αξιωματικού Γιόναταν Νετανιάχου, μοναδικού θύματος από ισραηλινής πλευράς στην επιχείρηση κατά των αεροπειρατών του Έντεμπε το 1976, ο Βενιαμίν Νετανιάχου πέρασε μεγάλο διάστημα της ζωής του στις ΗΠΑ, όπου και ξεκίνησε τη δημόσια σταδιοδρομία του ως ακόλουθος πρεσβείας και κατόπιν ως εκπρόσωπος της χώρας του στον ΟΗΕ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA