Μενού
  • Α-
  • Α+

Οπρόεδρος των ΗΠΑΤζο Μπάιντεν, μαζί με την αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις υπέγραψαν το νομοσχέδιο με το οποίο κηρύσσεται ομοσπονδιακή αργία η 19η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα τιμάται στο εξής το τέλος της δουλειάς.

Διαβάστε ακόμη: Βραβεία Πούλιτζερ: Τιμήθηκε η εφηβη που τράβηξε την δολοφονία Φλόιντ - Ποιοι άλλοι βραβεύτηκαν

Ο νέος νόμος μνημονεύει την ημέρα κατά την οποία, το 1865, ένας στρατηγός της Συνομοσπονδίας του νότου ενημέρωσε μια ομάδα σκλάβων στο Τέξας ότι ο πρόεδρος Άμπραχαμ Λίνκολν τους είχε απελευθερώσει, πάνω από δύο χρόνια νωρίτερα, και εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αφού υπερψηφίστηκε ομόφωνα και από τη Γερουσία.

«Η Juneteenth σηματοδοτεί τόσο μια μακρά, σκληρή νύχτα υποδούλωσης όσο και μια υπόσχεση για ένα λαμπρότερο πρωινό» είπε ο Μπάιντεν ο οποίος συμπλήρωσε ότι η 19η Ιουνίου υπενθυμίζει «το φρικτό τίμημα που επέβαλε και εξακολουθεί να επιβάλει η δουλεία σε αυτή τη χώρα». 

Τι είναι η Juneteenth

Ο όρος Juneteenth είναι ένα μείγμα των λέξεων Ιούνιος και 19ος. Η γιορτή ονομάστηκε επίσης Ημέρα της Ανεξαρτησίας της 19ης Ιουνίου ή Ημέρα της Ελευθερίας.

Συχνά, γιορταζόταν στην αρχή με πικνίκ και ομιλίες στις εκκλησίες, ωστόσο η ανεπίσημη αργία εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρο το έθνος και διεθνώς καθώς οι Μαύροι του Τέξας μετακόμισαν αλλού.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτειών αναγνωρίζει την 19η Ιουνίου ως αργία ή ημέρα αναγνώρισης, όπως η Ημέρα της Σημαίας, και τα περισσότερα κράτη πραγματοποιούν εορτασμούς. Η Juneteenth είναι μια αμειβόμενη γιορτή για κρατικούς υπαλλήλους στο Τέξας, τη Νέα Υόρκη, τη Βιρτζίνια και την Ουάσινγκτον, ενώ εκατοντάδες εταιρείες δίνουν στους εργαζόμενους μια ημέρα αδείας για τις 19 Ιουνίου.

Γιατί τώρα; 

Αποτελεί την πρώτη ομοσπονδιακή γιορτή από το 1983, όταν δημιουργήθηκε η Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το νομοσχέδιο χρηματοδοτήθηκε από τον γερουσιαστή Edward Markey και είχε 60 συν-χορηγούς. Η διμερής υποστήριξη προέκυψε καθώς οι νομοθέτες αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις διαμάχες που εξακολουθούν να σιγοβράζουν μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό πέρυσι στη Μινεσότα. 

«Οι ελευθερίες μας είναι εύθραυστες και δεν χρειάζετε πολύ για να οπισθοδρομήσουμε», ανέφερε η Πάρα Λανέλ Άγκμπογκα, συντονίστρια του μουσείου Τζορτζ Ουάσινγκτον στο Πολιτιστικό και Γενεαλογικό Κέντρο στο Όστιν του Τέξας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA