Μενού
  • Α-
  • Α+

Το κόμμα της γαλλικής ακροδεξιάς Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν κατέγραψε χαμηλότερες του αναμενομένου επιδόσεις κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, που σημαδεύτηκαν από υψηλή αποχή. Επικρατούσε η «αύρα» ότι θα η κόρη του Ζαν- Μαρί Λε Πεν θα πάρει τα ηνία τουλάχιστον σε δύο περιφέρειες, με τον δεύτερο γύρο των εκλογών να διεξάγεται την επόμενη Κυριακή (27/06). 

Διαβάστε ακόμη: Γαλλία: Για 4 μήνες στη φυλακή ο 28χρονος που χαστούκισε τον Μακρόν

Συγκεκριμένα, ο  Εθνικός Συναγερμός δεν καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε καμία από τις 6 εκ των 13 περιφέρειες για τις οποίες υπάρχουν εκτιμήσεις. Οι εκλογικές επιδόσεις του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι επίσης θετικές, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Οι επιδόσεις των κομμάτων 

Στην περιφέρεια της Προβηγκίας-Αλπεων-Κυανής Ακτής (PACA), ο απερχόμενος πρόεδρος της δεξιάς Ρενό Μουζελιέ του κόμματος Les Républicains (Οι Ρεπουμπλικανοί, LR) επικρατεί, κατά γενική έκπληξη, και προηγείται, με μικρή διαφορά, του υποψήφιου του Εθνικού Συναγερμού Τιερί Μαριανί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των exit poll.

Αντιστοίχως, στην βόρεια περιφέρεια Ο-ντε-Φρανς, ο απερχόμενος του κόμματος Les Républicains Ξαβιέ Μπερτράν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022, προηγείται του υποψήφιου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αν και οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν αναμέτρηση στήθος με στήθος.

Γενικά, διαφαίνεται η τάση της πριμοδότησης των απερχόμενων, γεγονός που ευνοεί το LR και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), εις βάρος του Εθνικού Συναγερμού και του προεδρικού κόμματος La République en marche (Lrem), το οποίο δεν διαθέτει βάσεις στην γαλλική περιφέρεια.

Οι οικολόγοι (EELV), οι οποίοι κατέγραψαν καλές επιδόσεις στις μεγάλες πόλεις κατά τις δημοτικές εκλογές του 2020, δεν έχουν επίσης καλά εκλογικά αποτελέσματα κατά την σημερινή ψηφοφορία.

Η αποχή σε ολόκληρη την χώρα ανήλθε σύμφωνα με τις προβλέψεις στο ποσοστό ρεκόρ του 66,5% έως 68,5%, καθώς οι ψηφοφόροι απέφυγαν τις κάλπες προτιμώντας να περάσουν την καλοκαιρινή ηλιόλουστη ημέρα στην εξοχή, έπειτα από μήνες περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

Πρόβα για τις προεδρικές του 2022

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα για τις εκλογές αυτές που καθυστέρησαν τρεις μήνες λόγω της υγειονομικής κρίσης και διεξάγονται σε δύο γύρους. 

Περίπου 48 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες, προκειμένου να ψηφίσουν για μια θητεία έξι ετών τους συμβούλους σε δεκατρείς περιφέρειες της μητροπολιτικής Γαλλίας και δύο υπερπόντια διαμερίσματα.

Εντούτοις, η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση δεν προσελκύει γενικά τους ψηφοφόρους (σχεδόν 51% αποχή είχε καταγραφεί στον πρώτο γύρο το 2015) και η έλλειψη ενδιαφέροντος θα μπορούσε να ανέλθει στο 61% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν, επίσης, να αναλυθούν ως μια πρόβα για τις προεδρικές του 2022.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA